Sådan afliver du dræbersnegle

En spade, en saks og kogende vand er de bedste måder at dræbe dræbersnegle på. Der findes også metoder, du ikke bør bruge. Læs hvorfor, og hvad du gør med dræbersneglene, når du har aflivet dem.

Snegle er omfattet af dyreværnsloven, så når du afliver dræbersnegle, har du pligt til at gøre det så hurtigt og smertefrit som muligt. Derfor er det ulovligt at lokke dræbersneglene i en ølfælde, fordi de dør ved drukning.

Snegle er omfattet af dyreværnsloven, der siger, at aflivning ved drukning er ulovlig. Bruger du en ølfælde til at lokke dræbersneglene frem, skal du derfor sikre dig, at den er indrettet, så de ikke drukner i øllet.

Når du afliver dræbersnegle, har du pligt til at gøre det så hurtigt og smertefrit som muligt. Snegle er nemlig, ligesom ALLE andre dyr, omfattet af dyreværnsloven, der siger at: Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.

Hvornår aflivningsmetoden er så smertefri som muligt, kan variere efter omstændighederne, og hos Dyrenes beskyttelse understreger man, at du altid må vurdere den enkelte situation og de eksisterende muligheder, når du afliver dræbersnegle.

Sådan afliver du dræbersnegle

 1. Hak dræbersneglenes hoved af

  Ifølge dyrlæge og dyreværnsinspektør ved Dyrenes Beskyttelse, Søren Kent Pedersen, er afhugning af sneglens hoved med fx en spade eller ved afklipning med saks den mest humane måde at aflive snegle på.
  Åndehullet er et godt pejlemærke, men det er ikke afgørende om snittet lægges på den ene eller anden side af åndehullet.
  Bemærk, at begge snegle-halvdele godt kan bevæge sig, men det betyder ikke, at dræbersneglen opfatter lidelser. Slagtedyr kan også få ufrivillige muskelbevægelser efter bedøvelse/afblødning - det er helt naturligt.
 2. Brug spilkogende vand

  Overhældning med spilkogende vand er en anden løsning for human aflivning af dræbersneglene. 
  Indsaml sneglene i en spand eller balje og overhæld dem med det kogende vand. Men husk, vandet SKAL være spilkogende. Det duer altså ikke at bære vandet et par meter til sneglene, hvor det når at køle lidt, så bliver sneglene blot skoldede og dør en pinefuld død. Husk, kom ikke flere snegle i spanden, end vandet kan dække dem alle.

Uanset hvilken metode du bruger, er det en god idé at undgå berøring af sneglene, da de indeholder mange bakterier. Tag handsker på eller brug en tang til håndtering af sneglene.

Video: Hak eller klip dræbersnegle over

Det siger loven

Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.
Dyreværnsloven § 1.

Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted.
Dyreværnsloven § 13.

Sådan skal du IKKE aflive dræbersnegle

Salt

Hos Dyrenes Beskyttelse mener man ikke, at aflivning ved brug af salt lever op til kravet om smertefrihed. Derudover fraråder specialister, at du bruger salt i haven, da det ødelægger både belægninger og planter.

Ølfælder

Ølfælder anbefales ofte som metode til aflivning af dræbersnegle, men faktisk er ølfælder ifølge Dyrenes Beskyttelse ulovlige. I Dyreværnsloven § 13 står der: Aflivning ved drukning må ikke finde sted, og ølfælder virker netop på den måde, at sneglene falder i øllet og drukner. Du må dog gerne bruge ølfælder som lokkemiddel.

Hvad gør du med de døde snegle?

Døde snegle skal graves ned, ellers tiltrækker de nye snegle. Omvendt kan du også vælge at bruge de døde snegle som et målrettet lokkemiddel for andre dræbersnegle i nærheden.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Jesper Carl Corfitzen, Bolius' haveekspert
 • Miljøstyrelsen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab