Kort om politikeren

  • Personen:
    Louise Schack Elholm, født i 1977, cand.polit. Har arbejdet som analytiker i PensionDanmark. Gift med Torsten Schack Pedersen, der også er folketingsmedlem for Venstre. Parret har to børn på 11 og 8 år.
  • Politikeren:
    Folketingsmedlem for Venstre siden 2007, opstillet i Ringstedkredsen.
  • Boligen:
    Parcelhus på 175 m2 i Sorø.

Hvad bor du i? 

- Jeg bor i et parcelhus i et helt traditionelt villakvarter tæt på skole, daginstitutioner og offentlig transport. Vi har boet her i 11 år, og huset er også 11 år, for vi har selv bygget det. Først var vi ude og se på typehuse, men vi ville gerne have mere frihed, så vi fandt et sted, hvor de havde en arkitekt til at tegne det. Lige da vi flyttede ind, var der nybyggerånd på vejen, for der var ingen hække, så man så hinanden, lige så snart man var ude i haven. Vores vej blev kaldt for ”landkollektivet”, fordi vi var så tætte på hinanden. 

Hvorfor har du valgt at bo sådan? 

- Det er et kompromis. Jeg ville i virkeligheden gerne have et gammelt hus, men min mand ville gerne have noget nyt. Jeg ville gerne bo i Sorø, og han ville bo lidt mere centralt. Så vi byggede nyt i Sorø – på den måde har vi begge to fået noget af det, vi gerne ville have. 

Har dit politiske tilhørsforhold nogen indflydelse på, hvordan du bor? 

- Nej, det tror jeg ikke. Altså, man er jo den, man er. Jeg er sådan en, der holder meget af at være en kernefamilie og af at have nogle stabile rammer om min familie og den tryghed, der er i et lokalmiljø. At jeg så også er Venstrekvinde og liberal, det stemmer ret godt overens, men det er ikke et politisk valg, at jeg bor, hvor jeg bor. Det gør jeg, fordi jeg har lyst til det. Vi flyttede heller ikke hertil, fordi det er min opstillingskreds. Faktisk kom det den modsatte vej: Vi havde købt grunden, inden jeg blev opstillet. Vi bor i Sorø, fordi jeg holder af at være tæt på naturen. Jeg kan også godt lide at være i en mindre by, hvor man kender hinanden. Men der har været en udfordring, for jeg er jo gift med et folketingsmedlem, der er valgt i Thy. Han var flyttet derop, da han blev valgt, og boede der, indtil vi fik børn og huset her. Men vi synes, det er mest rigtigt at bo sammen som familie. Det hænger ikke sammen med at være et folketingsmedlem, der bor i Thisted – der er simpelthen for meget pendlertid. Men vi har også et lille hus i Thisted, hvor min mand er mindst en gang om ugen. Det er ærgerligt, at han ikke kan bo i sin kreds. For mig er det et stort privilegium at kunne det.

Politikernes hjemmebane

2019 er valgår. Videncentret Bolius har derfor spurgt fire folketingsmedlemmer, hvorfor de bor, hvor de bor, og om der er en rød tråd mellem deres politiske ståsted og deres bolig. De fire er Søren Egge Rasmussen (EL), Christina Egelund (LA), Mattias Tesfaye (S) og Louise Schack Elholm (V).

Er der ligheder mellem din bolig i dag og dit barndomshjem? 

- Jeg er vokset op ved Stenlille på Sjælland ude på landet i en nedlagt skomagerbolig, som mine forældre byggede om. Den lå op ad skoven, og fra mit værelse var der fem meter til skovkanten; derfor betyder natur meget for mig. Mit værelse lå også oven over køkkenet, og en aften kunne jeg høre mine forældre skændes, så jeg løb ned og sagde: ”I må ikke blive skilt”. Men de svarede, at de bare diskuterede politik, så det har været en ivrig diskussion. Min far er Venstremand og sad i amtsrådet på et tidspunkt. Jeg var liberal i mange år uden at melde mig ind for ikke at blive sat i bås. Jeg oplevede tit, at man blev sat i bås med alt muligt – det er ulempen ved at bo i et lille lokalsamfund. Det gælder ikke for Sorø, hvor der bor mange pendlere. Jeg har altid fået at vide, at jeg var ”fars pige”, så jeg gad ikke melde mig ind i Venstre, når han var der. Men til sidst blev jeg enig med mig selv om, at det var komplet åndssvagt ikke at melde sig ind på grund af det.

Hvad er mest typisk for det sted, hvor du har valgt at bo? 

- Vi kom fra en mindre lejlighed, da vi byggede huset. Jeg upsizede, da jeg flyttede hertil, for jeg vidste, jeg skulle til at starte en familie. Der skulle være plads til børn, og det skulle være funktionelt. Jeg tog udgangspunkt i, hvad jeg gerne ville have plads til i rummene. Jeg har for eksempel altid haft en drøm om at have et flygel, så det skulle der være plads til. Jeg ville også have et køkken- alrum og en separat stue. Der skulle være plads til mange rundt om bordet, når der er fødselsdage, 

og til at mine svigerforældre kan overnatte. 

Hvor meget betyder boligens arkitektur og æstetik for dig? 

- Det betyder en del. Vi har selv bygget hus og kunne have valgt en moderne stil, men vi valgte dannebrogsvinduer og en meget traditionel stil. Huset er i halvandet plan med skråvægge i overetagen. 

Hvor længe bliver du boende her? 

- Faktisk ikke så frygteligt længe, for jeg håber at kunne købe mine forældres hus. Det er en 100 år gammel patriciervilla i Sorø på omkring 200 m2. Så får jeg endelig den gamle patriciervilla, jeg har drømt om. Vi bor nok her i huset et par år endnu, men vi bliver i området.

Hvad vil du aldrig bo i – eller hvor?   

- Jeg vil have det sværest med at skulle dele badeværelse med en masse andre. Hvis det er det, der skal til for at bo i kollektiv, er det nok ikke lige mig. Jeg bryder mig heller ikke om unisextoiletter; mænd er ikke altid så gode til at ramme.

Louise Schack Elholm om Sorø:

Sorø er en lille bitte købstad med knap 8.000 indbyggere. Den har to forstæder, Frederiksberg, hvor jeg bor, og Pedersborg. Pedersborg ligger ud mod motorvejen, og Frederiksberg ligger ved stationen, så det er typisk togpendlere, der bor i Frederiksberg, og bilpendlere i Pedersborg. Sorø er en speciel by. Ludvig Holberg købte et gods uden for byen med gårde og skove og testamenterede al sin ejendom til Sorø Akademi, som har fastholdt, at det skulle være et smukt naturområde med skove og søer.