Tjekliste | 15 trin

Sådan bygger du et bålsted

Byg dit eget bålsted til haven.

1. trin

Mål op på græsset

Placeringen af bålstedet er altafgørende. Placer et omrids af sten ud på græsset, så I kan få en fornemmelse af, hvor stort bålstedet bliver.

Overvej, hvor mange I skal kunne sidde omkring bålstedet, hvordan bålstedets placering er i forhold til jeres hus - og hvordan vindretningen ofte er i haven.

2. trin

Bank en træpløk i midten

Når I har bestemt jer for, hvor bålstedet skal være, så bank en træpløk i midten af cirklen og mål radiussen ud herfra i et kryds med en tommestok.

Marker de 4 yderpunkter, der udgør verdenshjørnerne på bålstedet.

3. trin

Bind snoren fast i træpløkken

Fjern stenene igen. Bind en snor i træpløkken og mål snoren ud, så den når den radius, du målte tidligere. Her er bålstedet en meter i radius.

4. trin

Bind snoren fast i dåsen

Bind snoren fast om spraydåsen, så længden passer med radiusmålet.

5. trin

Mål op

Mål radiussen ud med din tommestok, så den frie snor på dåsen passer med den størrelse, I ønsker bålstedet skal have.

6. trin

Tegn cirklen med spraydåsen

Placer dig inden i cirklen og tag fat i dåsen. Før den rundt i en cirkel i én jævn bevægelse, så cirklen aftegnes jævnt på græsset.

7. trin

Grav græsset i cirklen ud

Så starter det hårde arbejde - al græstørven i cirklen skal graves ud og køres væk. Sørg for at være et par stykker til dette hårde arbejde. Pas på ikke at grave for dybt - hullet skal cirka have en dybde som en af dine chaussésten + 5-15 cm grus.

Mængden af grus afhænger af, hvordan din grund er. Her bygges bålstedet på en skrånende grund, hvorfor en dybere udgravning var nødvendig, så rigeligt med grus kunne udjævne niveauforskellen.

8. trin

Er bunden i vater?

Når jorden er fjernet, skal du sikre dig, at bunden er i vater. Det kræver derfor, at du har fritskrabet jordbunden, så overfladen er plan.

9. trin

Fyld grus i hullet

Fyld grus i udgravningen og plan det ud. Vi kørte ca. 10 trillebøre fulde af grus hen til hullet. Stamp og hop på gruset, så det bliver mere kompakt, og der er plads til mere.

10. trin

Plan gruset ud

Placer 2 smalle lægter ned i gruset i højre og venstre side af cirklen - gå efter et mellemrum, der er lidt kortere end dit vaterpas. Lægterne skal naturligvis være i vater, så du har noget at rette ind efter. Ved at trække dit vaterpas hen over disse to lægter, får du nu bunden i bålstedet helt plan.

På denne bålplads sørgede vi for et fald på 2-3 cm, så regnvand kan løbe af.

11. trin

Placer de første sten

Placer tommestokken i midten af cirklen og placer den første række sten fra kanten og ind mod midten af cirklen.

12. trin

Læg sten i kanten af cirklen

Placer herefter sten hele vejen rundt. Sørg for at hamre stenene lidt ned i gruset og placer dem tæt, så de danner et fint flow. Tænk også over, at stenene ved siden af hinanden gerne må have cirka samme størrelse. Det giver et pænere og mere ensartet resultat.

13. trin

Tetris for voksne

At lægge stenene pænt i cirklen er som spillet Tetris for voksne. Sørg derfor for at have sten i forskellige størrelser tilbage til cirklens midte.

I cirklens midte er udfordringen, at cirklerne af sten bliver mindre og dermed stiller større krav til sten i varierende størrelser.

Evt. kan du forsøge at skære enkelte sten over, hvis du har en vådskærer. Overvej dog, om det rå og rustikke look ikke er værd at bibeholde med sten i 'naturlige' former.

14. trin

Se bålpladsen ovenfra

Når alle stenene er lagt, skal du rejse dig op og betragte det færdige værk - ser det symmetrisk og harmonisk ud?

Skift evt. et par sten ud, hvis noget stikker dig i øjnene.

15. trin

Fyld grus oven på stenene

Når du er tilfreds med stenenes placering, fyld da grus oven på stenene. Fej gruset ud og fordel det jævnt, så det falder ned mellem stenene og holder dem på plads.

Hellere lidt for meget grus, så det næste regnskyl kan få gruset til at sætte sig godt og grundigt mellem stenene.