Sådan får du basilikum til at holde længe

Ved at stiklingsformere basilikum købt i supermarkedet, kan planten holde i flere måneder. Læs her, hvordan du giver forlænget liv til basilikum.

I en købe-basilikum er der snildt op mod 40-50 stilke, hvilket er alt, alt for mange til en lille urtepotte. Heldigvis kan basilikum rigtig nemt stiklingsformeres og give et udbytte, der er langt større, end man skulle tro.

Sådan formerer du basilikum

  • Tynd ud i din købe-basilikum. Gerne kraftigt.
  • Sæt de afklippede stilke i et glas vand og lad dem få rødder. Det får de på ca. 1 uge i sommerperioden.
  • Plant derefter stilkene over i en ny urtepotte. Der skal egentlig ikke stå mere end 3-5 stilke i en enkelt potte, for de har brug for plads for at kunne blive lange og brede i væksten. 

En købe-basilikum kan således let blive til 20 urtepotter med nyplantet basilikum, der kan give smagfulde blade i hele sommerperioden. Fungerer både indenfor og på friland. 

Plant basilikum fra frø

At plante basilikum fra frø tager tid, en del snilde og en del tålmodighed. Og det er faktisk ikke umagen værd, når nu basilikum er så let at stiklingeformere. Nogle mener endda, at det er fint nok bare at stikke de afklippede stilke direkte i våd jord. Jeg sætter dem dog i vand i en uges tid for at være på den sikre side. 

Når basilikum planten senere på sommeren begynder at blive for høj og træ-agtig i stænglen, klipper du bare topskudet af planten, sætter det i vand i en uges tid og så starter processen med at stiklingeformere forfra. Der er endda folk, der kan holde deres basilikum kørende indendørs hele vinteren på denne måde. 

Formér din basilikum
Få mest ud af din basilikum
Hvordan holder jeg min basilikum
Hvordan laver jeg basilikumstiklinge?

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab