Din madras har en begrænset levetid, som afhænger af 4 ting:

  • Kvalitet
  • Vedligeholdelse
  • Sved, du afgiver om natten
  • Din vægt - tyngden fra din vægt går hårdt ud over selv en kvalitetsmadras.

Regn med, at polstringen i din madras er ødelagt efter ca. 10 år, hvis du passer godt på den - og 7 år, hvis du ikke gør. Din sved nedbryder nemlig skum og latex, så du til sidst ligger på fjedrene.

Madrasser af naturmaterialer holder længere

Generelt holder madrasser med en polstring af naturmaterialer længere end andre, da naturmaterialer i højere grad kan modstå sved. Polstring i madrasser af naturmaterialer består ofte af bomuld, uld fra får eller hår fra hest.

4 typer madrasser

Der findes 4 typer madrasser, og vedligeholdelsesrådene gælder for dem alle:

  • Skum
  • Box - en boxmadras er en rammemadras med 1-3 lag fjedre. Der skal blot ben på box-madrassen, så har du en hel seng uden at skulle investere i en sengeramme
  • Latex - en latexmadras er en madras af gummi
  • Spring - en madras med fjedre.

Sådan får du din madras til at holde længere

Du kan forlænge levetiden på alle typer madrasser med omkring 3 år, hvis du behandler dem rigtigt.

1. Drop sengetæppe

Et sengetæppe forhindrer fugten i at slippe væk fra madrassen. Det allerværste, du kan gøre for din madras, er at lægge sengetæppe på sengen, når du står op om morgenen. Giv madrassen luft, så sveden kan fordampe, og sengen tørre.

2. Rul dynerne sammen

Dæk ikke sengen til med dynerne om dagen. Rul dem sammen i fodenden, så madrassen kan tørre.

3. Vend madrassen jævnligt

Din kropsvægt gør, at madrassen begynder at bue ned det sted, hvor din krop er tungest. Det kan modvirkes ved, at du vender din madras ca. 1 gang i kvartalet. Byt om på madrassens hoved- og fodende, samt for- og bagside for en springmadras. Har du en løs topmadras, skal den vendes på samme måde. Har du en box-madras, eller en anden madras, du ikke kan vende, må du nøjes med at bytte om på madrassens hoved- og fodende.

3. Brug rullemadras og vask den

Rullemadrassen skåner madrassen for sved. Sved indeholder syre, og syre nedbryder skum og latex, så madrassens polstring går i stykker. Du afgiver hver nat 2-5 dl sved. Vask rullemadrassen 6 gange om året og udskift den hvert 3. år.

4. Sørg for luft under madrassen

Din madras skal være ventileret - det betyder, at madrassen ikke må ligge på et kompakt underlag, hvor fugten ikke kan slippe ud. For den bedste ventilation til din madras anbefaler Flemming V. Kristensen fra Søvn og Comfort, at du vælger en rammebund med formspændte lammeler, da masonitplader og andre faste underlag kan give fugtskader. Det vil ses som mørke skjolder af mug eller skimmel på madrassens underside.

5. Luft din topmadras

Luft topmadrassen 1 gang i kvartalet udenfor i frisk luft. Undgå direkte sollys eller vådt vejr. Luft også gerne hele madrassen, hvis det er muligt.

6. Støvsug madrassen

Det er begrænset, hvor meget du kan rengøre din madras, men det er en god idé at støvsuge madrassen, når du skifter sengetøj, så du får fjernet løst skidt og husstøvmider. Du kan også fjerne overfladiske pletter fra madrassen, hvis den kan tåle rensemiddel, men gør det forsigtigt, så der ikke trænger for meget vand ned i madrassen. Det er en god idé at sætte madrassen på højkant efter rensning og lade den stå sådan, indtil madrassen er helt tør. Lav fx selv en skumrens, der trækker pletten ud men ikke trænger ned i madrassen - se hvordan i filmen herunder.

Se filmen 'Sådan laver du nemt en renseskum'