Du har sikkert prøvet at bringe en frodig basilikumplante hjem fra et supermarked for hurtigt at opleve, at den visnede i vindueskarmen, selvom den både blev vandet og stod lunt og lyst.

Det skyldes, at supermarkedets planter generelt er drevet frem under gunstige forhold i løbet af meget kort tid, og derfor er de typisk ikke særlig robuste.

Hvis du følger reglerne herunder, kan de fleste planter godt klare sig over en længere periode. Dild og koriander er dog svære at holde liv i, så her vil det ofte være bedst at så dem selv.

Hvordan får du supermarkedets krydderurter til at overleve?

For at holde liv i dine krydderurter fra supermarkedet er det vigtigt, at du omplanter dem, vander ofte, nipper og ikke mindst bruger af planterne, så der kommer nye skud. Men pluk kun lidt ad gangen.

Om vinteren kan du ikke regne med at høste så meget, da planterne som regel går i stå. Nogle flerårige planter visner endda ned (fx estragon), da de har brug for en hvileperiode.

Sådan sår du krydderurter

Krydderurter fra supermarkedet smager ofte ikke af så meget – især ikke om vinteren. Derfor er det en god idé at dyrke dine egne krydderurter helt fra start – det er bedst om foråret.

  1. Fyld jord i urtepotter eller de beholdere, der skal sås i, og klap jorden let.
  2. Vand jorden, så den er gennemfugtig, og lad den trække lidt.
  3. Fordel frøene – læs i vejledningen, hvor tæt og dybt frøene skal sås.
  4. Dæk med jord.
  5. Vand forsigtigt.
  6. Skriv navnet på krydderurten på en træklemme og sæt klemmen på.
  7. Lav et lille drivhus ved at sætte en frysepose over.
  8. Stil potten i en lys og lun vindueskarm.
  9. Hold jorden fugtig i ’drivhuset’ med en vandforstøver. Der skal måske kun vandes en gang om ugen, så længe posen sidder over.
  10. Fjern posen, når frøene er spiret.

Fjern fryseposen, hvis der begynder at lugte råddent, eller der kommer mug på jorden, så jorden får frisk luft. Flyt evt. potten til en øst- eller vestvendt vindueskarm, hvor der er mindre varmt, hvis solen skinner kraftigt i det tidlige forår.

Kilder:Ottiliashave.dk og Boligliv.dk

Omplantning af krydderurter

Plant supermarkedskrydderurter over i større potter med almindelig købejord. Skil evt. stænglerne/rodklumperne ad, hvis de står for tæt, og plant hver klump over i sin egen potte. Hvis stænglerne står for tæt, som de ofte gør ved basilikum, holder de hinanden nede.

Dyrk krydderurter i alle former for beholdere, men sørg for, at der er hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk. Du kan også bruge beholdere uden hul, hvis du lægger småsten eller leca i bunden som dræn.

Placering af krydderurter indendørs

Krydderurterne klarer sig bedst i lys. Stil dem derfor helst i en vestvendt vindueskarm og vend dem jævnligt, så de bliver harmoniske i væksten. Krydderurter som basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol.

Stil krydderurterne i det køligste og lyseste vindue om vinteren – helst uden en radiator under. Om vinteren lider de fleste planter af lysmangel, men det hjælper, hvis temperaturen bliver sænket. Brug evt. kunstigt lys i form af en særlig vækstlampe.

Vanding af krydderurter

Vand krydderurter regelmæssigt uden at overvande. Jo varmere det er, des mere vand har planterne behov for. På solrige dage skal krydderurter nogle gange vandes flere gange om dagen. Fjern overskydende vand i underskålen efter 10 minutter, så planterne tørrer lidt ud mellem vandingerne.

Planter, der står i lerpotter, skal have mere vand end planter i plastikpotter, da der fordamper en del vand fra lerpotterne.

Gødning af krydderurter

Gød krydderurter med gødning beregnet til spiselige afgrøder, især i forårsmånederne, hvor de har stor gavn af næring. Husk at følge blandingsforholdet på flasken. Gød ikke om vinteren.

Skud og stiklinger fra krydderurter

Få ekstra skud ved at klippe lige over et bladpar, når du fx klipper basilikum.

Tag stiklinger fra mynte eller salvieplanter og få dem til at gro i jord evt. ved først at få dem til slå rod i et glas vand. Tag skud på 10 cm, knib næsten alle blade undtagen de øverste af skuddene, plant dem i jorden og pak potteplanten ind i en plastikpose for at holde på varme og fugtighed, indtil der er dannet rod. Basilikum skal først slå nye rødder i vand, før de bliver plantet i jord.

10 gode krydderurter til vindueskarmen

Køber du færdige krydderurter til vindueskarmen, er følgende de nemmeste at have med at gøre:

  1. Basilikum (etårig)
  2. Citronmelisse (flerårig)
  3. Laurbær (flerårig)
  4. Merian (etårig)
  5. Mynte (flerårig)
  6. Persille (toårig)
  7. Purløg (en flerårig)
  8. Rosmarin (flerårig)
  9. Salvie (flerårig)
  10. Timian (flerårig)

Brug hvidløg til at holde fluerne væk

Et godt husråd er at lægge et halvt fed hvidløg i bunden af urtepotten under krydderurten for at undgå fluer. Kraftig hvidløgsduft kan genere fluer og deres evne til at finde de planter, de godt kan lide. For at få nogen effekt skal hvidløgene hakkes fint for at frigøre så meget duft som muligt.