Tips til at gøre dit indgangsparti indbydende

 • Ryd op omkring dit indgangsparti.
 • Fej fliserne og ryd sne om vinteren.
 • Invester i en dør af god kvalitet og et ordentligt dørhåndtag.
 • Marker tydeligt, hvilken dør dine gæster skal benytte - f.eks. ved hjælp af et pænt dørskilt og en dørmåtte.
 • Ældre mennesker vil sætte pris på en stol i vindfanget, så de kan sidde ned og tage sko af og på.
 • Hav en lukket skab i vindfanget, så undgår du synligt rod.
 • Stearinlys på en mørk vinterdag udstråler hygge.
 • Pas på med for meget nips foran din indgang hellere en stor blomsterkrukke end ti små.
 • Hvis du skal have klinker i vindfanget eller på trappen, så pas på de ikke er glatte.
 • Mal entré eller vægge i vindfanget i en lys og venlig farve

Siger dit hus pænt goddag til dine gæster? Eller er indgangspartiet en stor rodebutik med smidte skoletasker og gamle gummistøvler ude foran hoveddøren eller et vindfang i dårlige materialer, der ikke passer til resten af huset.

Det er langt fra ligegyldigt, hvordan dit hus præsenterer sig allerede ved indgangspartiet. Både af hensyn til dine gæsters og dit eget velvære og i en evt. salgssituation, siger arkitekt og fagredaktør i Bolius, Kristine Virén, og ejendomsmægler Louise Lillelund fra Nybolig i Nordsjælland.

Dit hus fortjener, at indgang giver et godt indtryk

- At blive mødt af 8 par ildelugtende og udtrådte sko er ikke nogen fantastisk entré til dit hus. Det skal gerne være en rar og tryg fornemmelse at ankomme til din bolig.

- Det er ude foran din hoveddør, at gæster står og venter i 30 sekunder, og det må godt være en god oplevelse. Samtidig kan man sige, at et godt hus fortjener et godt første indtryk, siger Kristine Virén.

Ejendomsmægler Louise Lillelund, der driver fem ejendomsmæglerbutikker i Nordsjælland, supplerer:

- Førstehåndsindtrykket betyder virkeligt meget. Et nydeligt og indbydende indgangsparti gør, at folk føler sig velkomne. Som ejendomsmægler råder jeg folk til at gøre indgangspartiet præsentabelt, hvis de vil sælge deres hus, siger Louise Lillelund.

Få et indbydende indgangsparti

Et indbydende indgangsparti kan handle om både:

 • Valg af materialer.
 • Etablering af et vindfang.
 • Oprydning.
 • Små ekstra detaljer som blomster i en krukke foran døren.

- Hvis du skal bygge nyt, handler det om at gøre op med dig selv, hvad har du behov for, og hvad der passer til huset. Vil du gerne have et halvtag eller søljer eller en brystning ved dit indgangsparti, spørger Kristine Virén.

Svært at lave overdækket indgangsparti

Hvis du f.eks. vælger at lave et overdækket indgangsparti, skal du være klar over, at det godt kan være en kompliceret lille tilbygning, lyder det fra arkitekten.

- Mange af vores huse i dag har en stejl tagrejsning. Og da der skal være plads til adgang med fuld ståhøjde til hoveddøren, kan man ikke bare fortsætte taget ud over vindfanget, men bliver nødt til at lave et lille knæk eller lave vindfanget som en decideret tilbygning, forklarer Kristine Virén.

Undgå kulde med et vindfang

Fordelen ved et vindfang er bl.a., at kulden ikke bliver trukket ind i huset - den kommer til at fungere som en lille sluse. Samtidig kan du stå overdækket med dine to indkøbsposer, mens du finder nøglen frem.

- Men det kan også hurtigt blive et roderum fyldt med skoletasker og fodtøj. Det er måske praktisk, men ikke specielt kønt, siger Kristine Virén.

En god idé er at bruge indgangspartiet til at forkultivere blomster.

- Det er lidt anderledes og helt hyggeligt at blive mødt med grønne spirende planter, siger Kristine Virén.

Rod ødelægger førstehåndsindtryk af dit hus

Netop rod er en kæphest hos ejendomsmægler Louise Lillelund.

- Vi anbefaler altid husejerne at sørge for, at ukrudtet er fjernet i bedene op til indgangspartiet, at der er fejet, og at det er nemt at komme til huset.

- Det skal ikke være sådan, at gæster og mulige købere falder over legetøj og cykler, siger Louise Lillelund.

Lad ikke indgang drukne i nips

En blomst i en krukke vil gøre sig godt foran hoveddøren og kan lige være prikken over i'et. Men alt med måde, lyder rådet fra både Louise Lillelund og Kristine Virén.

- Der er en tendens til, at vi har meget fokus på nips og små detaljer med masser af krukker og lampetter og små lerfigurer. Min holdning er: Hellere få, enkle virkemidler som et smukt dørhåndtag og så en enkel stor krukke med blomster eller en kurv med æbler eller kogler ude foran, siger Kristine Virén.

Hvid hoveddør bliver hurtigt snavset

Både en flot hoveddør i en god kvalitet og et nøje udvalgt dørhåndtag er værd at investere i, mener arkitekten.

- Jeg har selv gjort det, da jeg skulle finde en hoveddør, at jeg gik rundt i kvarteret og sugede inspiration til mig fra de andre huse.

Ifølge Kristine Virén er det f.eks. en god idé ikke at vælge en hvid hoveddør.

- En hoveddør bliver hurtigt lidt snavset, fordi du kommer til at sparke døren op med fødderne. Vælg i stedet en dør i lakeret eg eller bejdset. Og endelig ikke for billig en model. De billige døre kommer nemt til at virke lidt klodsede, mener Kristine Virén.

Brug de små virkemidler ved indgang

Normalt vil ejendomsmægler Louise Lillelund ikke anbefale hussælgere at gå ud og investere i f.eks. et nyt vindfang til huset, hvis det ikke findes i forvejen.

- Det er ikke sådan, at man kan sige, at et hus stiger markant i værdi, hvis der er et flot indgangsparti. Det kan jeg i hvert fald ikke sætte kroner og øre på, siger Louise Lillelund.

Men ifølge Louise Lillelund er der ingen tvivl om, at for købere betyder førstehåndsindtrykket rigtig meget for et evt. køb.

- Derfor er vores hovedbudskab også at bruge de små virkemidler, siger Louise Lillelund.

Hvad er et vindfang

 • Et vindfang er en lille "forpost" til dit hus, hvor du kan sætte støvlerne og stå overdækket, mens du finder nøglerne frem.
 • Et vindfang fanger vinden, så du slipper for træk, når nogen går ind og ud af hoveddøren.
 • Et vindfang fungerer som en sluse og reducerer mængden af skidt og fugtighed, der slæbes med ind i selve huset.
 • Mange huse fra 1960'erne og 1970'erne blev designet og bygget med et lille vindfang.
 • Tit fjernes vindfangene, når en bolig bliver renoveret - bl.a. fordi de valgte materialer ikke lader nok lys strømme ind i boligen.

Kilder: Arkitekt og fagredaktionschef i Videncentret Bolius, Kristine Virén, og ejendomsmægler Louise Lillelund i Nybolig