Sådan får du en giftfri have

Du kan sagtens komme af med både ukrudt og skadedyr i din køkkenhave og dit blomsterbed uden at bruge sprøjtemidler. Det er både billigere og ofte mere effektivt - men det tager også mere tid. Få gode råd om, hvad du skal gøre.

Et af de bedste råd mod en giftfri have er at gå i gang med at fjerne ukrudt tidligt om foråret - så spreder det sig ikke så nemt.

Et af de bedste råd mod en giftfri have er at gå i gang med at fjerne ukrudt tidligt om foråret - så spreder det sig ikke så nemt.

Med håndkraft og vedholdenhed kan du komme af med alt fra skvalderkål til dræbersnegle i din have uden at bruge sprøjtemidler. Du skal bare være forberedt på, at det tager tid.

-Det kan sagtens lade sig gøre at etablere en helt giftfri have. Men man skal tage sig tid til det. Selvfølgelig kan man bare købe sprøjtemidler. Men det er ikke miljøvenligt, det er dyrt, og ofte er det ikke en gang så effektivt, som hvis man bruger giftfrie midler til at blive af med ukrudt og skadedyr i haven, siger landskabsarkitekt og haveekspert i Bolius, John Henriksen.

Knofedt lige så effektivt som gift

Samme melding kommer fra Miljøstyrelsen.

- Hvis man ikke vil bruge sprøjtemidler, skal man være mere vedholdende og bruge tid på det. Men det kan være lige så effektivt, siger Christina Bøje, agronom i Miljøstyrelsen.

Begynd tidligt og undgå ukrudt

Og hvad skal du så gøre, hvis du helt skal undgå gift i haven? Når du skal fjerne ukrudt – lige meget hvilken type det er – gælder det om at komme i gang så tidligt på året som muligt. I marts/april. Brug fingrene, en gravegreb, en lugeklo eller nogle af de forskellige typer af skuffejern, du kan købe i havecentre og byggemarkeder.

- Det gælder om at tage ukrudt så tidligt som muligt, så det ikke får mulighed for at etablere sig, sprede frø og brede sig. Man skal få løsnet jorden omkring ukrudtet, så man kan få det op med alle rødderne, og det gør man lettest i tør jord på en solskinsdag.

Når solen skinner, tørrer og visner det ukrudt, man har revet op, hurtigt. Og så bør man køre eller bære det væk fra haven. For lader man bare ukrudtet ligge ved siden af bedet eller køkkenhaven, og det begynder at regne, kan det sagtens slå rod igen, forklarer John Henriksen.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du ukrudt i haven

Lug ukrudtet væk

Omhyggelighed er meget vigtig, når du skal luge dig ud af ukrudtsproblemer. Du skal knokle for at få hele rodnettet med, men så kan haven også holde sig pæn i lang tid.

Særligt stridige ukrudtsplanter som skvalderkål og kvikgræs, må du fjerne så meget af, som du kan, og så må du gentage processen nogle gange på en sæson. Når det gælder ukrudt i græsplænen, kan meget af det holdes nede eller helt fjernes ved at slå den cirka en gang om ugen.

Sådan kommer du af med skadedyr uden gift

Myrer: Find ud af, hvor myrerne bor. Tag en pind. Rod rundt i boet og hæld kogende vand over. Gør det nogle gange med et par dages mellemrum. Så bliver myrerne trætte af det og flytter. Hvis det er mellem planter, og du ikke kan hælde kogende vand på, så irriter dem bare med en pind eller sprøjt med koldt vand.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Dræbersnegle: Du kan købe sneglehegn i havecentre og byggemarkeder. Dem kan du sætte omkring køkkenhaven, og så kan sneglene ikke komme ind. Indsamling af sneglene er det mest effektive. Når sneglene er indsamlet, hælder du kogende vand over dem.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Bladlus: Sprøjt planter med bladlus over med koldt vand om aftenen. Du kan købe nyttedyr på planteskoler eller havecentre - som nematoder, rovmider eller mariehønelarver, der spiser bladlus, spindemider og snudebiller.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Larver: Nogle larver er så synlige, at du kan gå rundt og pille dem af dine grøntsager. Men ellers er de svære at komme helt af med, hvis de først er dukket op. Det gælder derfor om at forhindre, at de insekter, der lægger larver, kommer til grøntsagerne eller planterne.  Du kan fxlægge insektnet omkring gulerødder og kål. Fugle spiser larver – sæt evt. fuglebræt og fuglekasser op for at lokke dem til.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Kilder: godthavemiljø.dk, mst.dk, forbrugerkemi.dk, havenyt.dk og Bolius

Sådan kommer du af med ukrudt uden sprøjtemidler

Skvalderkål: Grav rødderne op og hak hyppigt. Du kan også dække et areal plaget af skvalderkål med sort plastik for at komme dem til livs. Du kan stresse skvalderkål i græsplænen ved at slå den med græsslåmaskinen hyppigt hele sæsonen.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Tidsler: De kan ikke graves helt op, fordi roden er for lang. Skær tidslernes pælerødder over med et mælkebøttejern eller en dolk så langt nede i jorden som muligt. Derefter skal planten og så meget af roden som muligt lirkes op af jorden.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Mælkebøtter og tusindfryd: Plæneklipperen kan ikke holde dem nede. Skær mælkebøtternes rødder over med et mælkebøttejern så langt nede i jorden som muligt og lirk dem op. Grav tusindfryd op med rødder.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Paderokker: Grav rødderne op og hak hyppigt. Du kan også dække et areal plaget af paderokker med sort plastik for at komme dem til livs.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key e..

Mos: Riv mosset af i det tidlige forår, hvor det er gult og sidder løst. Brug en rive med faste tænder. Efterså med græsfrø på de bare pletter.

LÆS OGSÅ: No linkhandler TypoScript configuration found for key tt_news..

Kilder:godthavemiljø.dk, mst.dk, forbrugerkemi.dk, havenyt.dk og Bolius

 

Sort plastik eller flis forhindrer ukrudt i at vokse

Du kan også vælge at dække et jordareal af med sort plastik, inden du begynder at så eller plante i det. For så går ukrudtet ud. Du kan også lade det sorte plastik ligge og kun lave huller til dine planter eller grøntsager. Så undgår du helt ukrudt omkring dine planter, men det ser måske ikke så pænt ud.

Hvis du vil lægge flis i dine bede eller i din køkkenhave for at slå ukrudtet ned, skal du lægge det i et tykt lag – ca. 10-15 cm - for at solen ikke kan trænge igennem og få ukrudtet til at vokse. Du kan også lægge sort plastik i bunden – og derefter flis, granitskærv eller sten ovenpå.

Brug bunddækkeplanter mod ukrudt

Bunddækkeplanter kan også holde ukrudtet nede.

-Folk tror ofte, at bunddækkeplanter kvæler ukrudt. Det gør de ikke. Ukrudtet skal væk først. Så kan du plante bunddækkeplanter bagefter, og så holder de jorden ren, fortæller John Henriksen.

Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med cirka seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat. Til tørre og solrige steder kan du bruge for eksempel kattefod, stenurt og timian. Til steder med mere skygge kan du bruge for eksempel hasselurt, skovmærke, tæppepileurt og løvefod.

Fugesand hjælper mellem fliserne

Hvis du har et fliseareal, hvor du gerne vil af med ukrudtet, skal du fjerne alt ukrudtet med fingrene, en fugerenser, en stiv kost eller en ukrudtsbrænder. Og derefter kan du så fylde alle fugerne mellem fliserne med fugesand, som ukrudtet ikke kan vokse op igennem. Sørg for at fugerne altid er fyldt op.

-Fugesand er en god investering. Der er mørtel, men ingen gift i, siger John Henriksen.

Hvis du har et areal med grus eller småsten, er lugning det eneste middel. Og du skal gøre det mindst hver 14. dag for at holde ukrudtet nede. Du kan også lægge ukrudtsdug eller sort plastik nedenunder grus eller sten.

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du ukrudt mellem fliser og i belægninger

Lav en blanding af kompostjord (billedet) og gødning fra fx høns eller hest og brug det som gødning til dine planter.

Lav en blanding af kompostjord (billedet) og gødning fra fx høns eller hest og brug det som gødning til dine planter.

Brug hjemmelavet gødning

Når det kommer til gødning i haven, er du også nødt til at undgå kunstgødning, hvis du vil dyrke en 100 procent giftfri have. Og der er ingen tvivl om, hvordan du får den bedste og mest naturlige gødning ifølge John Henriksen.

-Det allerbedste er at lave en blanding mellem staldgødning og kompost. Staldgødning kan være fra både heste, køer eller høns. Planterne elsker det, og blandet med kompost giver det en god jordstruktur.

LÆS OGSÅ: Gødning

Pas på husmorråd

Hvis du vil af med skadedyr som myrer, dræbersnegle og larver, kan du også helt undgå at bruge sprøjtemidler. Du skal dog passe på med at lytte til alt for mange gamle husmorråd. For der er meget, der ikke virker.

-Når det kommer til fx dræbersnegle, er der virkelig mange, mærkelige råd. Men der er ingen nemme løsninger. Brug sneglehegn eller gå i gang med at indsamle alle sneglene. Det tager tid, men det er effektivt. Nå sneglene er samlet sammen, så hæld kogende vand over dem, anbefaler John Henriksen.

Salt kan være giftigere end sprøjtemidler

Christina Bøje advarer også mod mange alternative råd, der kan være farligere end sprøjtemidler.

- Fx er salt ekstremt giftigt. Det er forbudt at bruge i haven, fordi det ikke er godkendt som gift. Det kan også gå i grundvandet, hvis det bliver brugt i store mængder, siger hun.

Flere bruger færre sprøjtemidler

Hvis du beslutter dig for at etablere en giftfri have er du ikke alene. Miljøstyrelsen lavede i 2011 en kampagne, hvor danskerne på godthavemilø.dk kan få viden om, hvilke sprøjtemidler der belaster miljø og sundhed mindst muligt, og hvad du skal gøre, hvis du ønsker sig en helt giftfri have.

- Vi kan se af kampagneevalueringen, at folk er blevet mere bevidste om, hvilke sprøjtemidler de bruger i deres haver. Og det har nok også ført til, at der er flere, der helt er holdt op med at bruge sprøjtemidler, siger agronom i Miljøstyrelsen, Christina Bøje.

Hun understreger dog, at man først om nogle år kan se, om salgstallene for sprøjtemidler for alvor er gået ned.

Svært at måle miljøvenlighed

Hvor miljøvenligt det er helt at undgå sprøjtemidler, er der ikke statistik på endnu.

- Vi har ikke nogle tal på, hvad det vil betyde for miljøet, hvis man ikke bruger sprøjtemidler i sin have. Men alt andet lige må man sige, at det er bedre ikke at bruge sprøjtemidler end at gøre det, siger Christina Bøje.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab