Sådan får du en spiselig græsplæne

Din græsplæne behøver ikke kun bestå af græs. I stedet kan du skabe en spiselig plæne fyldt med forskellige spiselige urter som eksempelvis timian og kamille.

Man spiser da sin græsplæne

Ikke alle kan lide en græsplæne, der ligner en golfbane. Og ikke alle gider besværet og maset med at fjerne mælkebøtter, vejbred, bellis osv. Så hvorfor egentlig ikke lade dem stå? Så er du allerede nået et godt stykke på vej mod ’den spiselige plæne’, som det så fristende hedder.

En spiselig plæne kræver med andre ord, at man dropper forestillingen om ensartet, grønt græs og i stedet satser på at kunne bore tæerne ned i et tæppe af duftende urter. Hvis du ikke er sikker på, om det er noget for dig, kan du vælge blot at gøre det i et hjørne af plænen. 

Røllike - de unge blade kan bruges i salat.

Røllike - de unge blade kan bruges i salat.

”Det gjorde man jo tidligere, inden græsplænen blev opfundet”, fortæller Erik Vang Nielsen fra Urtegartneriet nær Silkeborg.

Han faldt for år tilbage over beskrivelser af, hvordan englændere for 1.000 år siden gik rundt på plæner af romersk kamille og timian, og nogle af de gamle sorter dyrker han nu i sit økologiske urtegartneri. Og selv om du sagtens kan sammensætte din egen personlige plæne af mange forskellige, spiselige urter, så er timian-sorterne og de mange kamille-arter stadig de særligt velegnede til formålet.

Broget citrontimian - bruges som krydderi.

Broget citrontimian - bruges som krydderi.

Syn, duft, smag – og styrke

En god, spiselig plæne skal dels kunne tåle, at man går på den, og dels se smuk ud, dufte forrygende og rumme urter, som man kan nippe af til gryder, salatskåle og tepotter. Nogle urter har alle de eftertragtede egenskaber, mens andre er mere egnede som lægeplanter end i køkkenet.

Det gælder f.eks. romersk kamille treneque, som til gengæld dufter, når man rører ved den, og danner et blødt tæppe af fine blade.

”Forestil dig lige, at du går rundt på dét”, siger Erik Vang Nielsen med et saligt smil.
Urten kan sagtens tåle at du går på den. Den breder sig hurtigt, blomstrer ikke, og du behøver ikke at slå den med plæneklipperen.

”Men husk, at den skal luges”, siger han og tilføjer, at plænen kan anlægges når som helst, hvis du har lidt grønne fingre.

Naturligt eller styret look

Hvis du vil anlægge en urteplæne, er der to modeller:

Den ene går ud på at lade være med at gøde den eksisterende græsplæne ret meget og blot lade de planter gro, som vil gro, som f.eks. røllike, vejbred, bellis, ærenpris, kløver og mælkebøtte. De vil blande sig på naturlig vis, efterhånden som frø og rødder breder sig. Og så er det en god idé at indstille plæneklipperen til at klippe knap så tæt som normalt.

”En plæne, der ikke bliver passet ret meget, kan nemlig blive vældig flot. Jeg ved egentlig ikke noget kønnere syn, end en græsplæne med hvide bellis, blå ærenpris og gule mælkebøtter”, siger Erik Vang Nielsen, og tilføjer, at en del planter automatisk vil holde sig lave og blomstrende, hvis de ikke bliver gødet.

Den anden model går ud på at styre forløbet ved at rydde et område fuldstændigt og ”lave noget pænt” - for som Erik Vang Nielsen siger det: ”Nogle mennesker vil have fine mønstre og sætter planterne i grupper”.

”Så selv om vi oplever, at interessen for at få en urteplæne er i voldsom vækst, har jeg faktisk ingen færdig opskrift på, hvordan man gør, og hvad man skal plante. Jeg ville selv blande de forskellige urter lidt, men de kan også sættes i partier - det er en smagssag, hvad man vil og har behov for”.

Romersk kamille. Hvid blomst.

Fyldt romersk kamille – den er lidt bitter som te, men er en god lægeurt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab