Køleskab, tv, telefon, vaskemaskine, læselampe, komfur. 

Listen over produkter i vores hjem, der bruger strøm, er for de flestes vedkommende alenlang. Og med et øget fokus i samfundet på varmepumper og elbiler bliver elforbruget i private hjem langtfra mindre i den kommende tid. Dertil forventes det, at der kommer flere datacentre, der også vil kræve store mængder el på nationalt plan.

Derfor forventer Energistyrelsen, at el i 2050 vil udgøre omkring 70 procent af vores energiforbrug i forhold til blot 25 procent i 2019. Derfor er det afgørende for den grønne omstilling, at strømmen i stigende grad bliver produceret af vedvarende energikilder. 

Har du grøn strøm?

Mere end hver fjerde boligejer er i tvivl om deres strøm er grøn. 

Undersøg det selv ved at tjekke din elregning og find navnet på dit el-produkt. Gå derefter til elpris.dk, hvor du kan tjekke, om dit el-produkt er et klimavalg. Du kan oftest også se det på din regning.

grøntelvalg.dk kan du få mere information om grønne elprodukter.  

    Quick guide: Få grøn strøm

    • Gå ind på elpris.dk. Indtast postnummer og boligstørrelse. Tilvælg ”Klimavalg 2 blade” i menuen. 
    • Vælg produkt. Klik på knappen ”se mere” ud for hvert produkt for at se, hvorfor det er et klimavalg. Er du i tvivl om, hvad beskrivelsen betyder, kan du læse mere om de forskellige typer klimavalg på grøntelvalg.dk.
    • Skift produkt. I ”se mere”-menuen kan du også skifte til det pågældende produkt. Elleverandøren klarer herefter overførelsen og informerer din tidligere leverandør om skiftet.

    Derfor skal du skifte til grøn strøm

    I 2021 stod vedvarende energikilder for 78 procent af al den strøm, der kom ud af vores stikkontakter.

    Fordi vi i vind- og solfattige tider også har brug for strøm, er en væsentlig del stadig baseret på importeret strøm lavet på kul og faktisk også atomkraft. Mens mængden af atomkraft ligger jævnt, er mængden af især kul og naturgas nedbragt. Det har mere end halveret vores CO2-aftryk på elproduktion.

    I 2021 var der et CO2-indhold i el på 130 gram CO2/KWh. Det betyder, at en gennemsnitlig dansker gennem sit elforbrug udleder langt mindre CO2 end for fx 10 år siden. 

    At strømmen gradvist bliver mere og mere grøn, skyldes primært staten, der har opført flere havvindmølleparker. Men danskerne har også i en vis udstrækning hjulpet til. I en undersøgelse, som Videncentret Bolius har fået gennemført i oktober 2019, svarer hver femte boligejer, at de har valgt at skifte elprodukt for at få mere grøn strøm, mens 16 procent overvejer det. 56 procent overvejer det ikke. 

    Gør en forskel for klimaet

    Hvis du selv vil gøre en forskel, så elproduktionen bliver mere grøn, er den bedste løsning som altid at sænke dit forbrug af el – og placere så meget som muligt udenfor spidsbelastningen, der typisk er fra kl. 17 til 20. Det vil gøre det nemmere at blive uafhængige af fossile brændstoffer.

    Som et moderne ordsprog siger: Den el, der ikke bruges, er den mest klimavenlige.

    Men du kan også foretage en mere lavpraktisk og ikkemærkbar ændring. Du kan skifte til et klimavenligt elprodukt – det vil sige leverandør. Det har i praksis ingen betydning, da vi får alle den samme strøm ud af vores stikkontakter. Men med et klimavenligt elprodukt støtter du leverandører af strøm, der aktivt gør noget godt for klimaet. Det er derfor den nemmeste og samtidig en billig måde at bidrage til den grønne omstilling på.

    Hvilket el-produkt er mest klimavenligt?

    Hvordan dit elvalg vil bidrage, varierer fra produkt til produkt. Men for at en elleverandør må kalde deres produkt klimavenligt, skal de enten købe al deres strøm fra vindmøller, støtte udbygningen af vedvarende energianlæg eller på anden vis bidrage til en CO2-reduktion. Dertil påvirker du markedet i en grøn retning ved at vise din interesse for grøn strøm. 

    Hvad koster grøn strøm?

    Hvad det helt konkret vil koste dig som forbruger, vil variere, afhængigt af hvor i landet du bor, hvilken type produkt du vælger, og i hvor høj grad du vil støtte den grønne omstilling.

    De store prisstigninger på energi, herunder el, der ramte Danmark i 2022 betyder, at det er svært at udtale sig kategorisk om elpriser. I normale tider vil prisen på grøn strøm i de flestes tilfælde dog ikke ændre sig markant, da prisen på el primært bestemmes af afgifter, PSO, moms og transport. Faktisk er det kun 18 procent af strømmen, hvor prisen er konkurrencestyret. Det er de 18 procent samt et eventuelt abonnement på dit elprodukt, der afgør forskellen i priserne på de enkelte produkter. 

    Ofte vil et klimavenligt elprodukt have et højere abonnement, men kan måske have en lavere elpris end dit nuværende produkt. Vil du vide, hvor meget du skal betale for grøn strøm, er det bedste råd at besøge elpris.dk og danne dig et overblik over, hvilke løsninger der tilbydes på din adresse med det gennemsnitlige elforbrug, du har. 

    Det er de færreste, der tjekker eller skifter deres el-produkt regelmæssigt, men ifølge en undersøgelse for Forsyningstilsynet, kan de fleste faktisk spare penge på at skifte produkt. Så selvom et klimavenligt el-produkt kan være dyrere end den gennemsnitlige pris, kan det i dit tilfælde godt være billigere.

    Sådan skifter du til klimavenlig og grøn strøm 

    Siden 2003 har du haft frit el-valg. På elpris.dk (Forsyningsselskabets egen side) kan du let overskue alle udbydere af både el-leverandører og el-produkter. Det er også her du skifter til et nyt produkt – du kan også skifte ved at kontakte det konkrete selskab direkte.

    Detaljeret guide til at få grøn strøm

    • Gå ind på elpris.dk. Indtast dit postnummer og boligens størrelse. 
    • Tilvælg ”Klimavalg 2 blade” i menuen. 
    • Klik på knappen ”se mere” ud for hvert produkt for at se, hvorfor det er et klimavalg. Er du i tvivl om, hvad beskrivelsen betyder, kan du læse mere om de forskellige typer klimavalg på grøntelvalg.dk.
    • I ”se mere”-menuen kan du også skifte til det pågældende produkt.
    • Skifter du produkt, vil el-leverandøren herefter udfærdige en leveringsaftale på det produkt, du ønsker. 
    • Du får en kontrakt, der skal underskrives på papir eller digitalt.
    • Resten sørger den nye leverandør for. De sørger også automatisk for at informere din tidligere leverandør om dit skifte.
    • I forbindelse med skiftet får du besked om at aflæse din elmåler. Dette gælder dog kun, hvis du ikke har en moderne elmåler, som elselskabet kan aflæse automatisk.

    Disse kilder leverer strøm til din bolig

    Strømmen i stikkontakten produceres på mange forskellige måder. Klik dig gennem nedenstående illustration og bliv klogere på, hvordan din strøm bliver til.