Sådan får du plads i det lille køkken

Arkitekt Pernille Hjorth har skrevet ”Bogen om køkkenet” og arbejdet med køkkenindretning i flere år. Læs hendes bedste fif og løsninger til at indrette det lille køkken.

Hvis du har et lille køkken, så er benhård prioritering løsningen til at indrette et funktionelt køkken på få kvadratmeter. De 2 ting, du skal vægte højest, er fri bordplads og opbevaringsplads – i den rækkefølge. 

Indret det lille køkken med masser af bordplads

Du kan bedre udnytte pladsen i 3 smalle skabe fremfor to brede. Foto: Torben Klint

Du kan bedre udnytte pladsen i 3 smalle skabe fremfor to brede. Foto: Torben Klint

Et velindrettet lille køkken skal som absolut minimum have tre meter bordplads inkl. vask og komfur, for at det bliver godt at arbejde i.

  • Sørg for plads til afsætning på begge sider af vask og komfur, og hav en tilberedningsplads på en meter fri bordplads.
  • Undgå højskab og ovn i bordhøjde – begge tiltag vil æde 60 cm af din bordplads. Vælg i stedet overskabe helt til loftet, hvis du virkelig mangler skabsplads, og anbring ovnen under bordpladen.
  • Hold bordpladen fri af krukker og flasker. Montér hellere et ophæng eller en lille hylde til den slags.

Sådan får du plads til opbevaring i det lille køkken

Brug overskabe som underskabe i den ene side, hvis du har et smalt køkken. Foto: Torben Klint

Brug overskabe som underskabe i den ene side, hvis du har et smalt køkken. Foto: Torben Klint

Udnyt pladsen i det lille køkken optimalt ved at vælge de rette køkkenelementer:

  • Vælg maxiskabe med ekstra højde og dybde og med en lav sokkel. Det er en bedre løsning end sokkelskuffer, som er meget upraktiske, fordi du skal helt ned og sidde på hug hver gang, du skal hente noget i dem.
  • Undgå spildplads – fravælg derfor så vidt muligt et vinkel- eller U-formet køkken, for i hjørnerne er det umuligt at udnytte pladsen optimalt. Et to- eller enkeltsidet køkken fungerer bedre på lidt plads.
  • I tre skabe på 40 cm bredde kan du udnytte pladsen mere effektivt end i to skabe på 60 cm.
  • Ved at vælge skuffeelementer som underskabe kan du udnytte pladsen også i den nederste og inderste del af skabet og på den måde få plads og lettere adgang til service end i underskabe med hylder,
  • Er dit køkken for smalt til, at du kan have dybe køkkenskabe på begge sider (min. 110 cm frit gulvareal), kan du bruge overskabe som underskabe i den ene side. De er typisk kun 35-40 cm dybe i stedet for 60 cm.

Og endelig: Sortér i dit køkkengrej. Alt, du ikke har brugt inden for de sidste tre måneder, kan i stedet stå på loftet, eller hvor du ellers har plads.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Arkitekt Pernille Hjorth

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab