Høje boligpriser tager prisen som den største ulempe ved at bo i byen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har gennemført for Videncentret Bolius. 66 procent angiver her boligpriserne som en ulempe ved at bosætte sig i en by med mere end 50.000 indbyggere. Topplaceringen over kvadratmeterpriser går i øjeblikket til Frederiksberg Kommune med 53.869 kr.

Men så dyrt behøver det ikke at være at bo i byen, understreger Jørgen Munksgaard Rasmussen, bolig­økonomisk ekspert hos Videncentret Bolius.

Ved at gå udenom de allermest centrale boligområder, er det muligt at få en væsentligt lavere kvadratmeterpris. Særligt i byer som Aalborg og Odense skal man ikke ret langt væk fra centrum, før der er store beløb at spare. Og selv i Aarhus er det muligt at bo tæt på byen til en overkommelig pris, hvis man fx vælger Aarhus V.

Alternativt anbefaler Jørgen Munksgaard Rasmussen at skele til andre byer i nærområdet med gode pendlermuligheder som Viby J og Skanderborg.

Udnyt snobberiet i hovedstaden

København er den eneste by i Danmark, hvor der for alvor kan være en udfordring i forhold til at finde billige boliger tæt på centrum. Målt i afstand fra Rådhuspladsen, skal man længere væk end i landets øvrige byer, hvis boligbudgettet er stramt.

Til gengæld peger boligøkonomen Jørgen Munksgaard på, at den kollektive transport er langt bedre udbygget i hovedstaden, så målt i rejsetid behøver forskellen ikke være så stor.

Men når det kommer til hovedstadsområdet, kan ønsket om en billig bolig betyde, at man skal være villig til at tænke lidt mere ud af boksen end andre steder i landet. Til gengæld er der også meget snobberi omrkring bolig og boligområder i København. 

Karlslunde, Greve, Ishøj og Glostrup er alle områder, som er til at betale, og hvor det er nemt at pendle ind til byen. Og selv endnu tættere på Rådhuspladsen dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser over store udsving. For selvom visse boliger i Valby ligger med kvadratmeterpriser på niveau med gennemsnitsprisen på Frederiksberg, er det også muligt at finde et fornuftigt 130 kvadratmeter stort rækkehus med en kvadratmeterpris under det halve.

Så hvis man går uden om de mest prestigefyldte kvarterer, er det muligt at holde boligbudgettet på et rimeligt niveau.

Bo centralt, men småt

I det hele taget er billige boliger et spørgsmål om prioritering, påpeger Jørgen Munksgaard Rasmussen. Man kan godt bo centralt i et eftertragtet kvarter. Men hvis det samtidig skal være billigt, skal du være indstillet på at bo på færre kvadratmeter. 

Er flere kvadratmeter et vigtigt parameter, så er det en god idé at lede efter bolig langs S-togs- og metrolinjerne. Her skal man ikke nødvendigvis så langt ud, før kvadratmeterpriserne falder væsentligt, lyder anbefalingen.