Magnolie

Navn: Magnolie, Magnolia

Type: Slægten rummer både løvfældende og stedsegrønne træer og buske

Blomstring: April

Oprindelse: Himalaya

Robusthed: Hårdfør, mange sorter trives i det danske klima.

Plantning af magnolie

Det bedste tidspunkt at plante magnolie på er sensommeren eller efteråret - gerne september-oktober - hvor jorden stadig er lun.

Når du planter, skal du grave et hul på cirka en lille kubikmeter. Er din havejord meget leret, skal du udskifte den med god, humusrig jord med lav pH; så giver du træet en god start. Efterfølgende kan du hvert år udlægge 3-5 cm delvist omsatte grannåle omkring dit træ som jordforbedring. 

Jordbund til magnolie

Magnolie dyrkes helst ved en pH omkring neutral 7 til lidt under. Når du planter den, skal der oftest iblandes vækstmuld med lav pH-værdi som fx spagnum eller andre mere miljøvenlige vækstmedier. Magnolier vil hurtigt mistrives, hvis pH-værdien bliver høj, og planten vil typisk få gullige blade. 

Jordbunden må gerne være til den fugtighedsbevarende side og have et højt indhold af humus, hvilket kan tilføres i form af omsatte gran og fyrrenåle, hvis pH-værdi er lav. 

Placering af magnolie

Magnolie trives bedst på en solrig plads med læ. Hård vind kan nemt knække kviste og større grene af, og frost kan give skader på knopper og grene, der fryser tilbage. 

Vanding af magnolie

De første to-tre sæsoner skal du sørge for at vande den nyplantede magnolie i vækstsæsonen fra april til oktober. Vand jorden godt igennem en-to gange om ugen. 

Pasning af magnolie

Dit magnolietræ må helst ikke udtørre, da det vil gå ud over blomsterdannelsen, der sker sæsonen før udspring. Blomsterne bestøves af blomsterbiller, og frugten fra magnolie er en hel oplevelse for sig. Sen frost kan misfarve blomsterne, hvis de har smidt deres beskyttende, hårede knopskæl. 

Giv planten god plads, da flere af arterne, specielt M. soulangeana, fylder meget til siderne. Beskær så lidt som muligt, men fjern krydsende grene i sommermånederne, så snart du opdager em.

Nogle arter tåler meget dårligt frost. Det gælder fx den stedsegrønne, storblomstrede magnolie, Magnolia grandiflora, der skiller sig ud fra andre i slægten med sine næsten lakerede, store blade med en karakteristisk kanelbrun underside og store, smørhvide blomster. Den kan købes i handlen og vokser fint i uopvarmede drivhuse eller beskyttede steder i haven op ad en husvæg eller lignende, men tåler ikke gerne frost. 

Højden og bredden varierer fra art til art. Hvor nogle arter eller sorter næsten er buskformede med flere stammer, bliver andre til reelle træer. Under de rette beskyttede forhold kan enkelte arter blive op til 20 meter, men det ses sjældent i Danmark. Her bliver de oftest 3-8 meter afhængig af art og sort.

Hvornår blomstrer magnolie?

Magnolie blomstrer fra april til juni alt efter sort. Flere sorter skal være op til 10 år, før de blomstrer. Dette er dog oftest ikke et problem, da de træer, der er i handlen, allerede er en del år gamle. Blomstringen kan dog udeblive en sæson eller to efter plantning, indtil træet er godt etableret.

Oprindelse og udbredelse

Magnolie, Magnolia, er en af havens supersværvægtere med en fornem og nærmest aristokratisk udstråling. Den er især berømt for sine store hvide eller rosa blomster, der hvert forår folder sig ud. 

Omvendt er magnolie også beskrevet som værende en af de mest primitive planteslægter, som kan dateres tilbage til tertiærtiden, der slutter for ca. 1,8 millioner år siden, hvor klimaet var lunere.

Magnolie har fået sit navn efter den franske læge og botaniker Pierre Magnol (1638-1715). Planten vokser naturligt i Østasien og Nordamerika, og slægten består både af stedsegrønne og løvfældende træer samt buske med blomster, der varierer fra hvide, gule og til mørke, bordeauxrøde blomster. En del arter i magnolieslægten har tilmed en fin duft som sidegevinst, hvorfor magnoliedufte anvendes i parfumer. 

Herhjemme er de mest udbredte sorter almindelig magnolie, Magnolia x soulangeana, og stjernemagnolie, Magnolia stellata, der står plantet i mange haver og parker. Men slægten rummer nogle hundrede stykker, og der findes mange arter i handlen, som er egnede til vores klima.