Rune bor i en 2-værelses lejlighed på 4. sal centralt på Vesterbro. Han bor alene for tiden, men han er en eftertragtet ungkarl, så det varer nok ikke længe. Derfor skal en ombygning planlægges med det fremtidsperspektiv, at et kærestepar kan bebo lejligheden uden problemer. Det vil også gøre den nemmere at sælge, når den situation bliver aktuel.

Lejligheden er 62 kvadratmeter. Den er indrettet således, at du skal gå gennem alle rum for at komme ud i det rummelige køkken. Du kommer ind i en minientré for at gå videre gennem et soveværelse og gennem endnu et rum, der fungerer som opbevaring, arbejdsplads og stue. En helt igennem uhensigtsmæssig udnyttelse af de eksisterende kvadratmeter.

Runes lejlighed - som den er nu

Sådan ser Runes lejlighed ud nu. Alle rum - ud over køkkenet - er gennemgangsrum (se ganglinjen). Det er ikke nogen god modtagelse at gå direkte fra den meget lille entré, hvor der ikke er plads til overtøj, ind i et soveværelse, som er det første rum, man møder. Man skal helt ind i det næste rum for at komme af med overtøjet, og der bliver det hurtigt blive smidt i en af sofaerne.

Ingen af de to rum i boligen udnyttes optimalt, og funktionerne er blandet uhensigtsmæssigt sammen. De to sofaer står umotiveret og indbyder ikke rigtigt til at sætte sig. Soveværelset, som er det største rum i boligen, bliver stort set ikke benyttet til andet end at sove i og gå igennem.

Køkkenet samt bad og toilet er nyrenoveret og fungerer fint. Køkkenet bliver i høj grad brugt som det primære opholdsrum, det er hyggeligt, der er god plads og masser af siddepladser på grund af den faste bænk.

Runes lejlighed - som den kommer til at blive

Rune har henvendt sig her på tegnestuen for at få hjælp til at få lejligheden til at fungere bedre. Hans idé er at rive væggen mellem de to rum (soveværelse og stue/arbejdsværelse/opbevaring) ned, så han får ét stort rum. Den lille lejlighed vil så ikke være fordelt på flere små rum. Han er bare lidt i tvivl om, hvordan dette store rum skal indrettes/udnytte

Men det er ikke altid den vej, man skal gå med små boliger. Nogle gange skal de forskellige funktioner isoleres helt, så det hele bliver mere overskueligt. Derfor har vi foreslået Rune at etablere flere mindre rum, bl.a. en entré, der ved at være en gennemgang kan give ro til de øvrige rum og plads til overtøj og et spejl.

Som det fremgår af illustrationen nedenfor, flyttes den nuværende dør ind til stuen, så der skabes en hensigtsmæssig ganglinje. Der etableres en moderne "alkove" med en skydedør ind til et kombineret arbejdsrum/opbevaringsrum. Der sættes ikke dør op ud til entreen, og således udnyttes lyset fra vinduet også i entreen.

I arbejds- og opbevaringsrummet placeres to garderobeskabe på væggen mod alkoven og på modsatte væg en bordplade i hele rummes længde med skuffer til opbevaring samt overskabe til opbevaring af mapper, papirer, bøger og lign.

"Alkoven" måler 150 x 290 cm, og en standardboksmadras (140 cm bred) vil fylde hele rummets bredde. Ekstra dyner osv. kan opbevares i skuffer under sengen. Over sengen placeres hylder samt belysning. Der er vindue lige over for sengen.

Stuen bliver nemmere at indrette på grund af dørens nye placering. Der kan etableres et sofahjørne, og på væggen overfor kan der bygges en snedkerreol i forskellige højder. Her kan Rune have alle sine bøger, billeder, musik, kunst, tv osv. Ud over at fungere som opbevaring vil reolen også have en regulerende virkning på akustikken i rummet.

Hvad koster ombygningen?

Projektet er ikke gennemført endnu, men Rune har indhentet tilbud, og prisen ligger på ca. 50.000 kr. inkl. moms

Det er han ved at spare op til. Så vi venter spændt.