Det kan være svært at få plads til det hele, hvis pladsen er trang. Men ved at indrette dig godt kan du få plads til mange ting på få kvadratmeter samtidig med, at hjemmet bliver hyggeligt og funktionelt.

  1. Skil dig af med unødvendige ting
    Gennemgå boligen og fjern alt, der ikke er brugt eller rørt ved i det sidste år. Det frigiver helt op til halvdelen af din opbevaringsplads.
  2. Vælg en åben planløsning
    Hvis du har flere små rum, kan det være en god idé at rive vægge ned, så du derved opnår en mere åben planløsning. Undersøg først, hvilke vægge der er bærende, og hvor lyset primært strømmer ind. Dette er vigtige overvejelser, inden du svinger en tung muggert mod væggen. Hvis du bor til leje, skal du selvfølgelig først have tilladelse fra din udlejer. En åben planløsning giver mulighed for at kombinere flere rum, så de har flere funktioner. Fx kan et køkken også bruges som arbejdsplads, enten i forlængelse af køkkenbordet eller med skydedøre, så arbejdspladsen både kan være lektieplads og en fælles arbejdsplads. Arbejdspladsen kan også indrettes ved spisebordet. Brug et skuffemodul på hjul til opbevaring af fx papirer - så kan arbejdet kan ryddes væk, når bordet skal bruges til andre formål. 
  3. Få en central opbevaringsvæg
    Det udnytter pladsen godt og kan give en masse skabsplads med et roligt udtryk.

Se de smarte løsninger: Sådan har Maria og familien indrettet flere funktioner i et rum

  1. Vælg møbler, der har mere end én funktion
    Det er med til at optimere brugen af plads. Vælg fx et sofabord, der kan hæves i højden og fungere som spisebord, en sovesofa der fungerer som sofa om dagen og seng om natten, eller brug skamler som småborde. Tænk også opbevaring ind i indretningen. Du kan få masser af møbler med indbygget opbevaringsplads, fx puffer, sofaborde, bænke og skriveborde.
  1. Tænk på dine rum i 3D-perspektiv
    Brug hele rummet og alle flader, når du tænker i opbevaring. Ikke kun gulv men også vægge og lofter kan bruges, når møbler skal placeres. Hæng fx klapstole på kroge på væggen, når de ikke bliver brugt, eller hæng din racercykel op på væggen, så den både er i tørvejr og til pynt.

  1. Tænk ud af boksen
    Kan din stumtjener eller din potteplanter hænge ned fra loftet? Andre løsninger kan være senge, du kan slå op og ned, indbyggede skabe, køjesenge og skriveborde, der går hen over sengene osv. Få også mere plads ved at bygge en alkove eller hems, eller udskift sofaen med en sovesofa, så du kan have overnattende gæster, eller selv bruge stuen som soveværelse.
  2. Udvid vindueskarmene
    Du kan fx bygge kasser under dem, så de bliver bredere - så kan de bruges som siddepladser, eller der kan laves hylder under dem.
  1. Brug skydedøre
    Skydedøre bruger mindre plads end almindelige døre. Det giver fx mulighed for at samle køkken og stue i et stort rum.
  2. Få lavet indbygget opbevaring 
    Det kan fx være indbygget i en trappe med skuffer i trappetrinene eller andre steder, hvor du ikke udnytter pladsen optimalt. 
  3. Vælg lette materialer 
    Et stort, mørkt træmøbel kan fylde meget, både fysisk og stofligt, i stuen. Gennemsigtige møbler af fx glas eller plexiglas virker mindre, end de rent faktisk er, fordi lyset strømmer igennem. Så ønsker du, at dit rum skal virke større, er sådanne møbler en overvejelse værd.

Billedserie: Få inspiration til smarte løsninger