Du kan næsten høre pengene fosse ud af kontoen, når der skal købes ind til din første bolig. De færreste har sparet op eller samlet udstyr inden flytningen, og et i forvejen stramt budget på SU og evt. studiejob bliver nu ekstra hårdt belastet.

Men der er hjælp at hente, for heldigvis er det blevet populært at give nyt liv til ting, der allerede har levet og tjent et formål.

Loppefund, arvestykker og gør det selv er en stærk tendens i boligindretningen. Og genbrug gavner ikke alene din økonomi – det tilbyder også et unikt og personligt alternativ til de ellers udmærkede, men dog standardudbud hos lavpris-møbelkæderne.

Så lad os komme i gang med jagten på de budgetvenlige indkøb og den fede stil til dit nye hjem. Et hurtigt overslag giver os et udgangspunkt på 5.000 kr. til småmøbler og udstyr, som vi har besluttet os for at være vores flytte hjemmefra-budget.

Nu skal det blive spændende at se, hvor langt vi kan komme.

Sengen har du med hjemmefra, men på ønskelisten står en kerne af basisting, som er udgangspunkt for et hyggeligt, lille hjem: et bord, stole, opbevaring, lamper, tallerkner, glas, kopper, gryde, pande og den slags.

Første del af projektet bliver at skabe et overblik over, hvad og hvordan vi optimerer vores indkøb. Gode råd er normalt dyre, men her er de gratis.

Gode råd til stilen

  • Prøv at holde en enkel stil – genbrugsstilen må ikke blive for overlæsset, museumsagtig eller for romantisk – medmindre det selvfølgelig er netop det, du drømmer om.
  • Miks gerne nyt og gammelt. Du behøver ikke at bruge de gamle møbler, som de står – et rundt spisebord kan få forkortet benene og bruges som sofabord, en lænestol kan ombetrækkes med nyt stof (tjek nettet for videoer, der viser hvordan) og et gammelt maleri kan få nyt liv uden rammen.
  • Du kommer langt med maling. Et spisebord og stole i forskellige træsorter kan samles med en ens farve eller nuance.
  • Kombinér gammelt med nyt, fx en gammel lampefod med en moderne skærm – eller omvendt.
  • Grønne planter, fx kaktus, klæder genbrugsstilen.
  • Let det overordnede genbrugslook med pastelfarver, fx på tekstiler, plakater og tilbehør.

Vælg møbler med flere funktioner

Er pladsen knap i det første hjem, er det bedst at vælge møbler, som tjener mere end én funktion og nemt kan flyttes rundt, klappes sammen eller hænges op.

Sofa & seng

Har du kun ét værelse, så brug sengen som soveplads om natten og sofa om dagen. Gå efter en sovesofa eller en boksmadras på ben og gerne med ekstra højde, så du har plads under sengen til at opbevare sengetøjet.

Er du typen, der ikke orker at bakse med at forvandle seng til sofa på daglig basis, bør du investere i et sengetæppe.

Sofabord & opbevaring

Tænk i smart opbevaring, når du anskaffer sofabord. En rummelig kiste eller retro trækasse kan være et dekorativt bord. Montér evt. hjul under, så det nemt kan flyttes rundt.

Spisebord & skrivebord

Alt efter pladsen til rådighed kan du med fordel slå spisebord og skrivebord sammen til ét lidt større bord, fx et rektangulært bord med plads til din computer og bøger i den ene ende og spiseplads i den anden.

Skammel & sidebord

En skammel kan gøre det ud for sidebord ved sengen og agere ekstra siddeplads, når der er gæster.

Bænk & bord

Bænke i den lille bolig er genialt. Find eller lav selv en bænk, som er høj nok til siddeplads ved behov, men lav nok til at fungere som konsol- eller tv-bord til daglig med plads til pynt, en plante og en lampe.

Vindueskarm & arbejdsplads

Udnyt og forlæng evt. en dyb vindues­karm med en hylde eller bordplade, og vupti har du en arbejdsplads med udsigt!

Ude & inde

Har du altan eller terrasse, skal dine stole kunne bruges både ude og inde. Jernstole eller -taburetter er vejen frem.

Opbevaring alternative steder

Smalle hylder over vinduer, døre, lave kurve under seng og sofa, æsker ovenpå skabe, solide knager til tasker, cykelhjelm, sko, yogamåtte osv. Op på væggen med det.

Sådan kan du bruge malerier fra loppemarkeder

Der er ofte masser af gamle malerier at finde på loppemarkeder.

Find et motiv og en stil, der taler til dig, og afmontér evt. rammen.

Hvis du er kreativ, kan du male på billedet med en tynd, sort outline for at opdatere kunsten, men lad ellers bare billedet indgå i en formation på væggen – supplér med fotokunst, postkort, en afrikansk maske, stregtegninger osv. for en personlig kunstvæg.

Finder du en særlig fin ramme, kan den males i fx matsort maling og pynte uden motiv.

Malerier koster normalt fra 25 kr.