Sådan fjerner du kalk på badeforhænget

Badeforhænget kan blive jordslået eller stift af kalk og sæberester. Se Fru Grøns guide til rengøring af badeforhænget her.

Det er en god idé at vaske dit badeforhæng jævnligt, så du undgår, at det bliver jordslået eller stift af kalk og sæberester. 

Video: Sådan slipper du af med kalk på badeforhænget

Bolius’ rengøringsekspert, Fru Grøn, guider dig i videoen herunder til, hvordan du kan fjerne kalk på badeforhænget. 

Er badeforhænget blevet stift, kan det lægges i blød et par timer med en liter varmt vand og en dl eddikesyre. Du kan også bruge almindelig eddike, men det er dyrere og indeholder sukkerstoffer. 

Du kan også vaske badeforhænget i vaskemaskinen sammen med håndklæder, der også er lidt stive af kalkophobninger. Kom en-to dl citronsyre i tromlen og kør et 30 graders program uden sæbe. 

Efter syrevasken vaskes det med almindeligt vaskemiddel, evt. kun halv dosering. Badeforhænget og håndklæderne er nu bløde igen, og fordelen er, at varmeelementerne i vaskemaskinen også er blevet afkalket.

Flere kilder på nettet anbefaler at vaske badeforhæng i vaskemaskine med halv sæbedosering + en dl eddike, men det anbefaler Fru Grøn ikke: 

– Da sæben er basisk (pH = 10) og eddiken sur (pH =3), giver det en neutral opløsning. Andre foreslår at anvende salt, men det vil jeg heller ikke anbefale, da der skal syre til at opløse kalk og sæberester, lyder det fra Fru Grøn. 

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

Anne Grete Rasmussen, kendt som Fru Grøn, er rengøringsekspert i Bolius. Foto: Tommy Verting

  • Uddannet husholdningsøkonom og master i sundhedspædagogik. Tidligere projektleder hos Statens Husholdningsråd og lektor på Ankerhus, University College, Sjælland.
  • Foredragsholder og selvstændig konsulent inden for grønt husarbejde.
  • Rengøringsfilosofi: Hold rent frem for at gøre rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Læs alle rengøringstips

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab