Sådan fjerner du klistermærker fra møbler og vægge

Læs her, hvordan du bedst fjerner klistermærker fra overflader af fx glas, træ, tapet og plastlaminat.

Klistermærker er populære på teenageværelset. De er dog langt sjovere at sætte op, end det er at få dem fjernet igen. Foto: Tommy Verting

Klistermærker er især et kendt problem på teenageværelset. Foto: Tommy Verting.

Klistermærker kan indeholde forskellige bindemidler og være påsat diverse overflader og materialer. Derfor kræver det forskellige metoder til at fjerne klisteret. 

Nogle klistermærker er vandopløselige, og nogle er ikke, men start altid med at teste, om klistermærket kan opløses og fjernes med helt almindeligt lunkent vand på en klud eller svamp. Alternativt kan vise limtyper opløses af almindelig madolie. Så prøv dig frem med almindelige husholdningsprodukter før du bruger sprit og benzin. 

Hvis det ikke virker, kan du prøve følgende, alt efter hvilken overflade klistermærket sidder på.

På en malet overflade som disse skabslåger er lampeolie et effektivt middel, men pas på, at du ikke gnubber malingen af. Foto: Tommy Verting

Klistermærker på plastlaminat, glas og malede overflader

Vil du gerne fjerne et klistermærke fra en hård overflade kan du bruge følgende guide.

  1. Fjern så meget af klistermærket du kan med neglen, en skarp køkkenkniv eller en glasskraber.
  2. Masser papirdelen af med en fugtig klud. 
  3. Limresten kan fjernes med lugtfri petroleum, lampeolie eller rensebenzin. Rensebenzin er hurtigst, men er mest miljøskadeligt og kræver god udluftning. Hæng efterfølgende kluden til tørre, så benzinen fordamper – den vil ikke selvantændende. Nogle olier kan være selvantændende, så tjek altid sikkerhedsanvisningerne.

Klistermærker på træ, tapet og pudsede vægge

Brug samme fremgangsmåde som ovenstående, men prøv forsigtigt om overfladen kan tåle midlet. De organiske opløsningsmidler kan nogle gange give andre pletter på overfladen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab