Sådan fjerner du røglugt fra tobak

Røglugt fra cigaretter og pibe hænger længe i møbler og tekstiler – men med dette smarte fif kan du ”suge” en stor del af røglugten så nemt som ingenting.

Eddike er et effektivt middel til at fjerne lugten af røg.

Eddike er et effektivt middel til at fjerne lugten af røg.

Foto: Jesper Elgaard

En vase med eddike. Mere skal der ikke til for at fjerne en stor del af røglugten fra tobaksrygning. Stil en eller flere vaser i de rum, der ryges i, alt efter hvor meget røglugt der er.

Fiffet hjælper også mod røglugt fra brændeovn.

Sådan minimerer du røglugt

  • Hæld 2 dl husholdningseddike i en vase. Brug evt. 2-3 vaser, alt efter hvor stort dit hus er, og hvor mange rum der ryges i.
  • Stil vasen højt, ca. 180 cm oppe fx på en hylde, da røgen stiger op.
  • Påfyld eddike ca. hver 14. dag. Eddiken fordamper nemlig, og om vinteren, hvor der er varme på, fordamper den hurtigere.

Ekstra fif: Du kan også bruge fiffet mod røglugt i tøj. Sæt en skål med eddike, hvor tøjet hænger – fx ved din uldfrakke, som ikke kan vaskes - og lad skålen stå et par dage. Det vil tage en stor del af røglugten.

Der er mange, der beretter om gode erfaringer med at fjerne grim lugt med en skål eller vase med eddike. Der er dog ikke videnskabelig evidens for, at eddike binder lugtpartiklerne og dermed fjerner dem.

Hvad kan fjerne røglugt fra møbler?

Almindelig udluftning og rengøring med et grundrengøringsmiddel hjælper på dårlig lugt i dit hus. På den måde fjerner snavs, der kan give grobund for lugten.

Til gengæld kan det være svært at få ældre møbler, der lugter af tobaksrøg, mug eller gammelt og hengemt, til at dufte neutralt igen.

Men ét produkt kan være rigtig effektivt, mener Bolius' rengøringsekspert Fru Grøn, der anbefaler, at du bruger Rodalon spray til at fjerne lugt. Rodalon indeholder kvarternære ammoniums-forbindelser. Det betyder, at det kan desinficere og optage lugte.

Andre midler til at fjerne lugt i møbler

Der er et væld af andre midler på markedet, der annoncerer med, at de kan fjerne dårlige lugte, men der er ingen af dem, der har samme effekt som den anbefalede Rodalon-spray.

  • R10 er en blanding af 16 æteriske olier, der nedbryder lugtpartikler og modvirker dårligt lugt. Start et mindre synligt sted, så du kan teste, om materialet kan holde til behandlingen. R10 virker optimalt 2 timer efter påføringen. Gentag evt. efter behov. Du kan også fortynde R10 med vand (1 del til 3 dele vand) og stille det i en skål under møblet. Dæk møblet med plast, og lad det virke et par dage.
  • Lavakorn: Hvis der er plads i din lugtende sofa eller stol, kan du bruge poser med lavakorn. Det er korn af rigtig lava, der suger dårlig lugt til sig. Kornene kan også bruges til ildelugtende kondisko. 

Derudover findes der midler som Biospray, Hysan og Abscent.

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen sørgede i 19 år for, at Marienborg og siden Gråsten Slot var skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

 

 

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Grethe Henriksen, tidligere oldfrue, fagekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab