Sådan fodrer du bedst fugle om vinteren

Fugle har brug for ekstra mad om vinteren. Læs, hvordan og hvor tit du skal fodre fugle, og hvilken slags mad der tiltrækker forskellige fugle.

Du tiltrækker forskellige fugle, alt efter hvilket fuglefoder, du serverer.
Du tiltrækker forskellige fugle, alt efter hvilket fuglefoder, du serverer.

Når frosten bider, og sneen ligger dyb og tung, har fuglene for alvor brug for din hjælp til at finde føde.

Hvor tit skal du fodre fugle?

Det er bedre at fodre fuglene med lidt mad hver dag end at give dem en ordentlig portion en gang om ugen. For hvis fuglene ikke får spist op, ligger der mad tilbage, som rotter kan komme og spise efter mørkets frembrud.

Derfor er det også bedst at fodre fugle om morgenen. Så har de tid i løbet af dagen til at få spist maden, så der ikke ligger noget tilbage til ubudne gæster.

LÆS OGSÅ: Sådan får du flere fugle i haven

Hvilken slags mad tiltrækker hvilke fugle?

 • Mejsekugler: Mejser og andre småfugle som fx musvitter
 • Solsikkefrø og hampefrø: Solsorte, dompapper, musvitter, bogfinker, gråspurve
 • Spæk eller andeskrog: Flagspætter
 • Rådne æbler på jorden: Bogfinker, rødhalse, drosler, solsorte, sjagger
 • Vildfugleblanding: Fasaner, guldspurve

SE BILLEDSERIEN: Vinterens fugle i haven

Gode råd, når du skal fodre fugle i haven

 • Hvis du placerer foderbræt eller foderautomat tæt på buskads, træer eller anden vegetation, vil fuglene føle sig mere trygge, fordi de hurtigt kan gemme sig, hvis der kommer en spurvehøg.
 • Placér evt. mejsekugler i et særligt designet metalstativ, så de større fugle ikke kommer og hapser kuglen ud af nettet og stikker af med den.
 • Ved meget sne: Ryd evt. et lille stykke under foderbrættet, hvor resterne kan falde ned og komme andre fugle til gode. 
 • Ved hård frost har fuglene brug for vand. Vandet fryser hurtigt til, så giv dem gerne frisk vand morgen og eftermiddag – og gerne på det samme tidspunkt. Så vænner fuglene sig til at komme og få vand der.
 • Når foråret kommer, kan fuglene klare sig selv. Du kan evt. trappe langsomt ned med fodringen.

LÆS OGSÅ: Sådan får du flere fugle i haven

Kilder og henvisninger

Kilder:
Vicky Knudsen, Dansk Ornitologisk Forening

Kommentarer (9)

 1. Birthe Damgård
  hej de fugle-bolde jeg køber frosne trykker jeg bløde med hænderne inden jeg hænger dem op ellers er de for håede til fuglene,det gør lykke
  (0)Svar og se andres svar


 2. Susanne
  Hvede - Jeg tager lb. i den lokale foderstof og køber en sæk hvede á 15 kg til en pris á ca. 65 kr. som jeg fodrer fugle med. Det kan tage sin tid før fuglene har fundet ud af, at der er et nyt fodersted men når de fundet et sted er det som om de husker det. Hvede kan jeg se at gråspurve og andre småfugle, solsorte, spætter, hus-/skovskader og især fasaner godt kan lide. Fodrer stort set året rundt i for-/baghave. I forhave i alm. foderhus og i baghave i gl. tærteform som står fast på gl. havebord (platform til undgå rotter) tæt på hæk/buske hvor fugle hurtig kan søge ly for rovfugle/vejr. Fugle kan godt lide vand så har også en balje med vand stående ved siden af og ellers når det har regnet og hvedekorn blevet våde er det som om at fugle synes at de smager endnu bedre. Ellers får fugle rester fra køkken af brød og madrester m.v. fyldt i deres trug og vi har haft stor sjov med den frække husskade, idet den spiser stort set alt og kan flyve afsted med ret store mængder mad i næbbet.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Anna
  Man kan købe billig margarine i REMA, som solsortene elsker.
  (0)Svar og se andres svar


 4. Brøndorf
  Mine fugle får hver dag havregryn med lidt solsikkeolie. Ikke så meget at det klistrer, men stadig kan drysses. Det er et hit! Mejsekuglerne skifter jeg til ikke-frosne.
  (0)Svar og se andres svar


 5. John Johansen
  Før den nye fedtaftift, plejede jeg at købe Dragsbæk svinefedt i 500g pakker, sådan én holder en lille uges tid på fodrebrættet.
  Skal bare pakkes ud, nemmere kan det da ikke blive, og fuglene elsker det. :-)
  - Desværre er det blevet en noget dyr 'fornøjelse' efter fedtafgiften, og dyrehandlen kan ikke få det billigere. :-(
  - Selv jordnødderne til dyr er afgiftsramt.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Sonja S. Jensen
  Godt råd til de frosne mejsebolde. Tag dine mejsebolde ind i huset, så de ikke fryser. Klip nettet itu og fjern det. Læg nogle af boldene ned i en frysepose af plast (kan bruges op til flere gange). Knus boldene ved at træde på posen og hæld de knuste mejsebolde ud på foderbrættet evt. blandet med solsikkekerner. Men husk det er vigtigt, at der bliver fodret hver dag og gerne fra morgenstunden af.
  26.03.2012
  (0)Svar og se andres svar


 7. Hanne Elisabeth Christensen.
  Jeg giver mine fugle fedt fra panden blandet med rugbrød, det er en hit.
  (0)Svar og se andres svar


 8. Brigitte Baiden
  Hej Steen

  Jeg har fuldstændig samme oplevelse af fuglekuglerne som du. De er intet værd, når det fryser så meget som nu. Flere egern plejede også at komme og forsyne sig hver dag af fuglekuglerne, men egernet kommer heller ikke mere. Er der nogen som har navnet på fuglekugler som ikke bliver til isklumper i hård frost?
  (0)Svar og se andres svar


 9. Steen Carstensen
  besked:

  Jeg har netop læst den gode artiklen om fodring af fugle Tak for den.
  Der er imidlertid et upåagtet problem med mejsekugler. De bliver stenhårde i hård frostvejr, så når fuglene har allermest brug for dem er de værdiløse for fuglene.
  Jeg har fodret fugle i mange år, bl.a. med mejsekugler. I løbet af de sidste vintre med hård frost har jeg lagt mærke til, at fuglene spiser masse af kugler så længe vinteren er mild, men når frosten er hård som nu, svinder det næsten ikke i de ophængte kugler.
  Jeg har ikke lavet eksperimenter med forskellige fabrikater af mejsekugler. Dem jeg har observeret problemer med er dem man oftest ser i supermarkederne med et fint grønt net omkring. Jeg har for det meste købt mine mejsekugler i Netto og det aktuelle produkt hedder "Nature", men det er også galt med andre fabriakter, for jeg køber dem ikke udelukkende i Netto
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab