Sådan genbruger du dit haveaffald

Du behøver ikke at køre på genbrugsstationen med afklippede grene, træstubbe, visne blade eller andet haveaffald. Byg fx et kvashegn eller et insekthotel. Læs og se, hvordan du gør.

Det meste af dit haveaffald kan nemt genanvendes til andre formål, så du slipper for en tur på lossepladsen og samtidigt gør haven mere bæredygtig og rig på dyreliv.

En idé er at lave et såkaldt kvashegn, et hegn bestående af afklippede grene, som samtidigt kan være et fælleshegn imellem dig og din nabo. 

Se hvordan du laver et kvashegn

Sådan laver du et kvashegn:

  1. Bank nogle stolper ned i to rækker med 30 cm imellem rækkerne og med en afstand af 1,20 meter.
  2. Stabl alt kvas fra afklippede buske og træer i haven mellem stolperne.

Med tiden får du en slags hæk/hegn, som du hele tiden kan stable ovenpå i takt med, at det synker sammen og forgår. Kvashegnet bliver et helt naturligt element i haven, hvor insekter kan bo og småfugle bygge rede.

Byg et insekthotel

Insekter er vigtige i haven, da de bestøver blomster og frugttræer og samtidig kan tiltrække fugle, der spiser dem. Med et insekthotel kan du tiltrække forskellige insekter, da de får et naturligt gemmested.

Placér insekthotellet et sted i haven, hvor det ikke generer dig.

Sådan bygger du et insekthotel:

  1. Byg en ramme af nogle gamle brædder, som du evt. maler.
  2. Stabl' gamle, aflagte sager fra skuret eller haven i trærammen - fx små stabler af står, rør, grene og potteskår
  3. Insekthotellet skal være minimum 15 cm dybt, så der er lunt og læ for storm og blæst. 

Genbrug træstubbe

Smid ikke træstubbe ud, men brug dem fx som et dekorativt element i et surbundsbed imellem planterne. Er stubben for lille, kan den fungere som klatrestativ for en krybende plante.

Brug også fx kampesten eller tykke stammer fra træer som kant til et bed eller som dekoration i et bed. De er også naturlige gemmesteder for dyrene i haven.

Genbrug visne blade

Visne blade er guld for din have, fordi de tilfører gratis næring til dine planter og forbedrer jordens mikroliv.

Smid så mange blade du kan i kompostbeholderen eller komposten. Spred komposten ud under dine planter, når den er godt omsat. Bliv herefter ved med at smide nye nedfaldne blade i den tomme beholder.

Drys tynde lag visne blade på 5-7 cm rundt om og ind under dine buske og træer eller langs hækken, hvis komposten ikke er stor nok. Her ligger bladene langsomt og formulder og bliver til god muldjord.

Sådan genbruger brugerne visne blade

Få flere tips til genbrug af visne blade på Bolius' Facebookside. Her har brugerne budt ind med både praktiske og kreative bud på, hvordan visne blade kan genbruges til gavn for beboerne, haven eller dyrene. 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab