Sådan gjorde vi vores murermestervilla moderne

Mere plads og mere lys. Det blev resultaterne, da familien Frost byggede den gamle murermestervilla om. Se billedserie af de gennemførte løsninger og overraskende detaljer - som fx det runde vindue.

At ændre en murermestervilla fra 1924 er ikke nogen let sag. Det er en balanceakt, da murermesterhuset i sin grundform er færdigtænkt, og vanskeligt lader sig ændre, uden at det ser påklistret eller forkert ud.

Derfor gjorde Bjarne Frost sig også sine overvejelser, da han skulle ombygge huset, som familien købte i 1995.

Ombygning forener nyt og gammelt

En bevidst holdning til materialevalg, proportioner, symmetri og lys er gået op i en højere enhed, og overvejelserne taler nu sit tydelige sprog med en tilbygning og et hus, der i tid kobler fortid og nutid.

Husets hoveddør, der udvendigt er helt klædt i kobber, er et blandt flere eksempler. Døren er ikke født sådan, men den virker ikke fremmed, fordi materialet taler husets sprog.

Ligeledes er indvendige væglister i træ videreført og redesignet til knagerække i entreen. Flere steder ses ændringer, som man ikke umiddelbart bemærker, fordi de naturligt smelter sammen med husets oprindelige arkitektur.

Sådan så værelset ud, før det var færdigt.

Sådan så værelset ud, før det var færdigt.

Efter: Nu er rummet husets bibliotek med plads og lys til at læse.

Efter: Nu er rummet husets bibliotek med plads og lys til at læse.

Tegnestue blev til nyt køkken

Murermesterhuset er på 178 m2 plus kælder på 90 m2. Med tilbygningen er kælderetagen nu på i alt 140 m2. Tilbygningen blev opført som tegnestue i 2005, men efterhånden blev pladsen for trang, og tegnestuen måtte flyttes ud af huset.

Tilbygningen har en regulær form, så den kunne let bygges om til familiens nye køkken/alrum. En bred trappe fra den gamle kælder blev etableret som en kobling til det nye køkken, og nogle sekundære rum kom til i samme ombygning.

Køkkenelementerne fra det gamle køkken kunne genbruges og suppleres, og det sparede lidt på budgettet.

Lav tilbygning får alligevel masser af lys

Rummet ligger under terrænniveau – uden man får fornemmelse af kælder. Det skyldes til dels, at rummets store lette vinduesparti mod øst og sidevinduerne mod nord og syd giver et behageligt lysindfald. Bjarne Frost har generelt været meget bevidst om vinduerne i huset. 

- Bygger man under terrænniveau, er det vigtigt at få tilstrækkeligt lys ind, så man ikke får et indtryk af kælder. Vinduerne er vigtige. Der findes på markedet vinduer med god isoleringsværdi med tynde sprosser og slanke karme. Det giver bedre lys ind og mere udsigt ud samtidigt med, at rummet føles åbent, fortæller han.

- Husets vinduer har ganske vist ”snydesprosser” forstået på den måde, at alle vinduer er én stor rude med indlagt deling mellem glassene, og med glaslister udenpå både indvendigt og udvendigt. Man kan sige, det er snyd, men det giver et langt bedre indtryk end traditionelle dannebrogsvinduer med forsatsruder.

Huset er indrettet, så lyset udnyttes maksimalt.

Ombygning gør rummene mere fleksible

I princippet er der ikke bestemte funktioner trukket ned over husets rum. Der er f.eks. ikke en særlig plads til en tre-to-en sofagruppe, som ses i mange typehuse.

Her er alle rum ligeværdige eller lige anvendelige, uanset om de bruges til soveværelse, børneværelse, arbejdsværelse, stue, gæsteværelse, eller hvad man nu har brug for.

- Det er et princip, jeg arbejder meget med på tegnestuen, hvor vi med OneRoom-konceptet netop forsøger at gøre boligen så fleksibel som mulig. Tilværelsen er jo ikke stationær; den ændrer sig hele tiden. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for at forandre boligen efter nye behov, i stedet for at skifte hele boligen ud med en anden, siger arkitekten og bygherren.

Ombygning i etaper

Forbedringen af murermestervillaen har stået på i 16 år. Mange ser en ombygning som noget, der skal overstås, men for Bjarne Frost er det nærmest et livsvilkår at kunne ændre boligen efter nye behov og nye ideer.

En af ideerne er rundgangen i huset. Hvor det har været muligt, har nogle rum fået et dørgennembrud, så man nu kan gå igennem rummet i stedet for at ende i en blindgyde, hvor man skal samme vej tilbage. Alle rum er således blevet gennemgangsrum, og det giver et oplevelsesrigt hus.

Indretning med symmetri

Arkitekten lægger ikke skjul på, at der er en vis form for æstetisk symmetri i dørenes og vinduernes placering i forhold til vægfladerne. For eksempel er døråbninger blevet flyttet nogle få cm for at få æstetikken til at gå op i forhold til rummets symmetri og husets centerakse.

Det kan opfattes som banalt, unødigt og fordyrende, men symmetrien og æstetikken tangerer murermestervillaens byggeskik, så det skal til for at gøre det helt færdigt.

Vinduer placeret efter lysindfald

Logikken i husets vinduesopbygning er, at vinduerne ikke kan åbnes i facaden, men kun i husets karnapper i siderne. Husets facader kommer således til at fremstå med lette vinduespartier med smal opsprosning og stort glasareal, hvilket giver facaderne lethed.

Bjarne Frost, der er tilhænger af gedigne materialer og godt håndværk, forsøgte at reparere de gamle murermestervinduer af godt kernetræ. Men efter flere forsøg og med en løsning med forsatsvinduer måtte håndklædet til sidst smides i ringen. Vinduerne forblev piv-utætte, og den nye vinduesløsning måtte til.

- Lyset og vinduerne er en vigtig faktor ved enhver ombygning, og derfor må man aldrig spare her, siger Bjarne Frost, der nu er tilfreds med den nye vinduesløsning.

LÆS OGSÅ: Overvejelser, inden du bygger om eller til

Fakta om villaen

Byggeår: 1924

Areal: Huset er på 318 m2, hvoraf det nye køkken udgør 50 m2

Pris: ombygning, køkken/alrum: ca. 15.000 kr. plus moms, pr. m2

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab