Sådan gør du badeværelsegulvet skridsikkert

Du kan forebygge glatte gulve på badeværelset ved at bruge mindre fliser eller fliser med en ru overflade. Alternativt findes der en række produkter, der enten kan monteres eller sprayes på de glatte overflader.

Små fliser er mere skridsikre end store, fordi der er kortere mellem fugerne.

Små fliser er mere skridsikre end store, fordi der er kortere mellem fugerne. Foto: Jan Ove Kristensen

Hvad kan du gøre for at skridsikre våde gulve?

Langt de fleste fliser bliver glatte, når de bliver våde. Det kan især være et problem i badeværelser, hvor gulvet ofte bliver vådt.

Hvis du vil forebygge glatte fliser, gælder det først og fremmest om at vælge fliser med omhu, når du laver nyt badeværelse. Du kan fx undgå at bruge meget store fliser. Fugerne mellem fliserne gør gulvet mindre glat, da fugen bremser fødderne, så de ikke glider længere. Du kan også vælge fliser, som har en lidt ru overflade. De bliver ikke så glatte, når de bliver våde.

LÆS OGSÅ: Gulve i badeværelser

Brug skridsikre måtter

Er det ikke aktuelt at få lavet nyt badeværelse, er der heldigvis andre måder, du kan gøre badeværelset mere skridsikkert på. For eksempel findes der et bredt udvalg af skridsikre måtter, som kan være praktiske at anvende især de steder, hvor der er størst sandsynlighed for glat gulv – fx der, hvor du træder ud af brusebadet. En anden løsning er en kemisk behandling af fliserne.

Behandling med skridsikrende kemikalier

Der findes forskellige produkter på markedet, som kan gøre dit gulv mere skridsikkert. 
Nogle produkter skal påføres af en fagmand med speciale i udførelse, mens andre - og mildere produkter, som kan købes i byggemarkeder m.v., er gør det selv. Fælles for produkterne er, at de nemt kan påføres ved at blive sprayet direkte på et rengjort gulv, som hernæst skyldes efter, hvorved produktet virker efter ganske få behandlinger.

Der findes forskellige typer – både typer, der danner en usynlig belægning, og typer, der går i forbindelse med gulvets materialer og derved øger friktionen i overfladen og gør gulvet mere skridsikkert.

De forskellige produkter kan som regel anvendes på mange forskellige overflader som fx  marmor, fliser, klinker, terrazzo og andre stengulve. Produkterne markedsfører sig på, at de hverken misfarver eller ødelægger overfladen.

Ved normal brug holder de fleste antiskridbelægninger 2-5 år på et privat badeværelsesgulv ifølge producenterne. Herefter skal behandlingen gentages.

De forskellige produkter kan købes i byggemarkeder og via internettet.

Virker de skridsikrende produkter?

Måske og ja.

Bolius har testet produktet Antiskrid, der umiddelbart virker efter hensigten. Hvorvidt belægningen kan holder i 3-5 år, har vi dog ikke haft mulighed for at bekræfte, eftersom testen ikke har fundet sted over en længere periode.

Statens Byggeforskningsinstitut har testet den professionelle version af Antiskrid, som anvendes i institutioner, svømmehaller m.v., og som har en holdbarhed på 1 år. Deres test viser, at Antiskrid gør gulvet næsten 4 gange mere skridsikkert end et ubehandlet, vådt flisegulv.

Vær opmærksom på, at produktet, lægger sig som en ”film” på fliserne, hvormed fliserne godt kan blive en smule matte. Test derfor produktet af på et lille diskret areal, før du skridsikrer hele gulvet.

Sørg også for at følge producenternes anvisning for det bedste resultat.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab