Sådan graver du havetrampolinen ned

En nedgravet trampolin er mere sikker og pænere i haven. Få gode råd om, hvor trampolinen skal placeres, hvordan du graver den ned, og hvor du gør af jorden.

Placér af sikkerhedsmæssige årsager IKKE trampolinen i nærheden af træer, buske, terrasser eller andre hårde belægninger.

Placér af sikkerhedsmæssige årsager IKKE trampolinen i nærheden af træer, buske, terrasser eller andre hårde belægninger.

Er du nervøs for, at ungerne leger for vildt og falder af den høje havetrampolin – eller er dine naboer trætte af at have nysgerrige børneblikke ind over hækken, hver gang de hopper løs?

Løsningen kan være at grave hele trampolinen ned i havejorden.

Derved slipper du også for udsigten til den høje og brede trampolin. Men husk at holde øje med mindre børn, der nu selv kan klatre ind på trampolinen.

LÆS OGSÅ: Må du kigge ind til naboen, når du hopper på trampolin?

Passer din jord til en nedgravet trampolin?

 • Undersøg, hvilken type jord du har. Grav et hul i jorden, der er lige så dybt som det, din trampolin skal være i. Kig på jorden og mærk på den - føles den mest som sand eller som ler?
 • Vælg en placering af trampolinen, hvor du ved, der ikke er rør og ledninger i jorden – kig evt. på din grundplan –og grav forsigtigt.
 • Grav ikke trampolinen ned, hvis du har meget sandet jord. Det er dyrt at lave støtteforanstaltningerne til udgravningens vægge.
 • Er din jord leret, bør den kunne holde – men er den lidt sandet, bør du stive siderne af. Det gør du med jordsikringssten, og dem kan du få i dit byggemarked.

LÆS OGSÅ: Storm: Sådan undgår du skader med trampolinen

Find den rette placering til trampolinen

 • Vælg et område på grunden, hvor jorden er fast og leret. Gå uden om områder, hvor der altid samler sig vand.
 • Placér af sikkerhedsmæssige årsager IKKE trampolinen i nærheden af træer, buske, terrasser eller andre hårde belægninger, da børn derved lettere kan komme til skade.
 • Placér ikke trampolinen for tæt på skellet, da hoppende børn både kan ses og høres over hækken.
 • Læg trampolindugen ud på græsplænen, før du graver trampolinen ned. Så kan du bedre vurdere, om placeringen er den rigtige, før du graver.

LÆS OGSÅ: Sådan får du trampolinen til at holde længere

Sådan graver du trampolinen ned

 • Aftegn, hvor trampolinen skal graves ned. Placér en træpløk i midten af cirklen, og bind en spraydåse fast i en snor, der er hæftet på træpløkken. Snoren skal være lige så lang, som trampolinens radius. Før dåsen rundt i en cirkel, mens du sprayer.
 • Gå i gang med at grave. Brug en spade, hvis du har god tid og mange armkræfter. Du kan også leje en lille gravko i dit byggemarked, eller fx lade en anlægsgartner grave.
 • Lav en plan udgravning. Hvis dybden er for lav ude i kanten, kan en tung person risikere at brække halebenet, især hvis trampolinen er ældre, og fjedrene har givet sig.
 • Grav en frihøjde, der svarer til trampolinens højde, og sørg for lodrette kanter. Hele hullet skal graves helt ud.
 • Gå efter 10-15 cm luft rundt om trampolinen mellem jorden og trampolinkanten, så der er fri passage af luft.
 • Læg fiberdug i bunden af udgravningen, så der ikke gror ukrudt op ad trampolinens sider.
 • Sørg for, at trampolinen står helt vandret. Læg derfor fliser eller lignende under benene.

Sådan kommer du af med jorden

Du vil få en masse overskydende jord fra hullet, hvor den nedgravede trampolin står. Hvis trampolinen er 4 meter i diameter og bliver gravet 1 meter ned, vil der være ca. 13 m3 jord.

Du kan gøre følgende:

 • Genbrug gerne jorden andre steder i haven eller opbevar den bagerst i haven - fx kan du lave en eller flere forhøjninger foran trampolinen, som børnene kan bruge til at løbe hen mod trampolinen. Når du beholder jorden, kan du fylde hullet, når du ikke længere vil have trampolin i græsplænen.
 • Lad en anlægsgartner klare gravearbejdet – gartneren kan give dig ideer til genanvendelse af jorden i haven, har styr på hvilken jord du må aflevere hvor, og kan evt. hjælpe dig med at komme af med jorden. 
 • Aflevér jorden på din lokale genbrugsstation. Der er forskel på, hvor meget jord du må aflevere ad gangen - mange tager maksimalt imod 1 ton jord om dagen - under hvilken kategori jorden skal aflæsses, og hvilke beviser der skal være på, at jorden ikke er forurenet. Kontakt din lokale genbrugsstation og forhør dig om deres regler.
 • Er din jord forurenet, vil genbrugspladsen ikke tage imod den, og skal den deponeres og renses, tager et modtageanlæg ca. 2.000-3.000 kr. for en analyse, og at deponering af ca. 13 m3 jord koster ca. 2.000 kr.

LÆS OGSÅ: Køb og bortskaffelse af jord

5 gode trampolinråd

 1. Hop altid én ad gangen. 
 2. Brug sikkerhedsnet. 
 3. Slå aldrig saltomortaler. 
 4. Børn under 6 år skal have en voksen ved trampolinen. 
 5. Husk at give trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt.

LÆS OGSÅ: Sikkerhedsnet hindrer ikke ulykker med trampolinen

Kilde: Kampagnen Hop med hovedet!

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab