Tomater smager bedst om sommeren. Det vil de fleste formentlig mene.

Om vinteren taber tomatsaucen ofte smag, da supermarkedernes importerede tomater ikke har samme dejlige smag som sommertomaterne.

Henkog dine modne tomater

Men det findes der heldigvis råd for. Hvis du om sommeren henkoger dine tomater, kan du skabe et vinterforråd, så du ikke skal nøjes med supermarkedets vintertomater.

Det anbefales, at du benytter dig af kødfulde sorter som eksempelvis Cuor di Bue, Brandywine, Roma og Hillbilly. Især Roma er genial til henkogning, fordi den ikke har mærkelige fordybninger og er super let at skolde og flå.

Lav din egen tomatsauce i alle afskygninger

Til at begynde med kan det føles som at famle i blinde, når du henkoger tomater. Der nemlig ikke mulighed for at smage dit produkt til. Det må du gøre til vinter, når du hiver de henkogte tomater ned fra hylden. 

Du kan eksempelvis bruge tomatsaucen fra de henkogte tomater til: 

  • Spaghetti med kødsauce
  • Lasagne
  • Pasta med kødboller og tomatsauce
  • Hjemmelavet pizza
  • Italienske simreretter som Osso Buco

Den bedste opskrift på tomatsauce

Der går ca. 1 kg. tomater til 1 l. tomatsauce. Du kan fx begynde med omkring 4 kg. tomater af gangen, når du går i gang med henkogning af tomater.

Sørg for, at alle dine redskaber er rene, og vask hænder flittigt i processen, så holder tomatsaucen rigtig længe. Tomatsaucen kan let holde sig omkring 6 mdr., især hvis den er opbevaret mørkt ved max 12 grader i fx en flamingokasse i garagen. 

Det skal du bruge:

Redskaber:

  • 1 grilltang
  • 1 stor gryde
  • 2 store skåle
  • 1 ildfast fad
  • 4 stk. 1 l. sylteplast med skrue- eller patentlåg (eller tilsvarende der i alt kan rumme 4 liter)
  • Evt. foodprocessor
  • Kniv & spækbræt

Hovedingrediensen:

  • 4 kg tomater

Krydderblandingen:

  • 8 salvieblade
  • 1 kvist rosmarin på 10 cm
  • 2 kviste timian på 10 cm
  • 8 fed hvidløg
  • 4 små stærke chili (Alm. styrke: Fjern kernerne. Ekstra stærk: behold kerner)
  • 4 spsk. salt
  • 2 tsk. grovkværnet peber

Påfyldning:

  • 2 dl olivenolie
  • 2 spsk. sherryeddike
  • Kogt vand

Sådan gør du:

  1. Desinficér sylteglassene. Sæt en stor gryde vand over at koge. Når vandet koger, skolder du sylteglas og låg. Brug en tang, så du ikke skolder dig, når du sænker glassene ned. Sæt de skoldede glas i bradepanden og fyld vand i bunden af bradepanden.
  2. Skyl og skold tomaterne. Skyl tomaterne for snavs og støv. Kog vandet i gryden op igen og genbrug det til at skolde tomaterne, så skindet kan flås af. Du kan ploppe dem lige i gryden og straks begynde at tage dem op med tangen igen og lægge dem i den ene skål. Når du laver 4 kg tomater, kan du skolde dem i 2 hold.
  3. Flå tomaterne og skær dem i kvarte. De fine glatte tomatsorter kan smuttes ud af skindet, som en mandel. På de ’sværere’ tomatsorter kan du bruge en urtekniv til at gribe fat i skindet og trække det af, som når man piller kartofler. Læg de flåede tomater op i den anden skål efterhånden.
  4. Hak krydderblandingen. Du kan fx komme krydderurter, chili, hvidløg, salt og peber i foodprocessoren og finhakke det til en paste, men de kan også bare hakkes med hånden.
  5. Læg tomater og krydderblanding i lag. Læg skiftevis en håndfuld tomater og en teskefuld krydderblanding ned i glassene til de er fyldt til 2 cm fra toppen. Du må godt trykke massen lidt sammen for at få plads. Tomatsaft fra spækbrættet kan også fyldes på glassene
  6. Fyld væske på. Fordel sherryeddiken og dernæst olivenolien i glassene. Fyld op med kogt vand til 1 cm fra kanten
  7. I ovnen med dem. Varm ovnen op til 125 grader. Skru skruelåg halvt på og hægt patentlågene på klipsen, uden at lukke dem helt i. Stil bradepanden med tomatglassene på nederste rille i ovnen og bag dem i 1,5 til 2 timer. De er klar, når der langsomt pibler bobler op langs ydersiden af glassene.
  8. Luk lågene og lad dem køle ned i ovnen. List bradepanden ud af ovnen og luk/skru lågene på, mens glassene er helt varme (den er ret tung, så pas på). Sæt bradepanden tilbage i den slukkede ovn og lad glassene køle langsomt af i ovnen.
  9. Husk glassene i ovnen! Det er let at glemme tomaterne, så sæt en alarm til 4 timere senere. 
  10. Opbevar dem mørkt og køligt. Du kan opbevare en del af glassene med tomatsauce i køleskabet, hvis du ikke har en kølig kælder. Derudover kan du opbevare glassene i flamingokasser i garagen vinteren igennem.

Sådan bruger du tomater fra din egen have

Alt efter, om du skal bruge tomatsaucen til en simreret eller til en lækker, tyk tomatsauce til kødbollerne, kan du vælge at køre den igennem foodprocessoren eller bruge den, som den er.

Du kan blende den til kødboller, pizza og lasagne, men også bruge den, som den er, med store tomatstykker til simreretter og spaghetti med kødsauce.

Du kan kun gøre en ting galt, og det er at lave for få glas.