De fås i hvide og røde, bordeaux og lyserøde. Juleblomsterne har deres storhedstid i november og december for derefter relativt hurtigt at stå for fald. Sådan er det er hvert år, og langt de fleste ender i skraldespanden, før de når at skabe juleglæde i stuen.

Men med få tips kan du passe på blomsterne og få dem til at sprede glæde i længere tid.

5 tips, når du køber juleblomster

  • Hold dig fra planter, der virker udtørrede i rodklumpen, og hvor pottemulden virker tør. Planter, der står placeret tæt på en butiksdør, udsættes ofte for træk og kan hurtigt vise svaghedstegn. 
  • Kig på bladene, der skal være saftspændte.
  • Gå efter de planter, hvor blomsterne ikke er alt for udsprungne. På en alpeviol skal blomsterne kun lige være kommet til syne imellem de saftspændte blade, og på en julestjerne skal du tjekke de små gule blomster mellem de farvede højblade. De afslører, hvorvidt julestjernen er frisk. Her skal knopperne ikke være udsprunget.
  • På en Azalea må der ikke drysse visne blade af, når du ryster den let. Ikke at forveksle med de brune dækskæl, der sidder omkring blomsterknopperne. Knopperne må kun lige være begyndt at åbne sig.
  • Beskyt planterne mod vind og kulde, når du henter dem hjem. Fx med blomsterpapir.

Hvordan passer du alpeviol, azalea, julestjerner og andre juleplanter?

Hjemme i stuen bør du holde dine planter fra direkte strålevarme fra brændeovn og radiator. Planterne trives bedst ved en jævn temperatur på mellem 15 og 22 grader. Undgå også træk fra vinduer og døre.

Alpeviol og Azalea holder længere, hvis de placeres let køligt, ved 13-15 grader, om natten. De skal desuden akklimatiseres efter indkøb  undgå udtørring.

Julestjernen er den sværeste at holde liv i, hvis den ikke får den rette pleje. Den kan hverken lide for varme eller kolde temperaturer eller for tørt eller vådt klima.

Derfor bør du holde en konstant stuetemperatur uden for store udsving. Placér planten lyst og giv den daglige overbrusninger med en forstøver med regnvand, der har stuetemperatur. 

Generelt vandes dine planter bedst ved at nedsænke dem i en balje med enten tempereret regnvand eller kogt vandt. Lad dem trække i vandet i 25-30 sekunder, tag dem op og lad dem dryppe af for at stille dem tilbage i urtepotteskjuleren. De skal stå så lyst som muligt, da vi i Danmark har ganske få lyse dagtimer med få solskinsdage.

Overholder du disse enkelte indkøbs- og pasningstips, kan du have stor glæde af dine julepotteplanter til engang i januar. Du kan også vælge at drive dem videre, som man tidligere gjorde i stor stil.

Få glæde af blomsterløg næste jul

Juletop, Weltheimia og amaryllis, der korrekt hedder ridderstjerne, Hippeastrum, er begge løgvækster, der passer til højtiden. De har den fordel, at de efter blomstring nemt kan dyrkes videre og blomstre igen næste år.

Det kræver dog vand og næring i månederne efter blomstring, og ud på sommeren drosles der ned for vandingen, hvorpå løget skal have nogle måneders hvile. Herpå kan de drives på ny frem mod jul. 

Hyacinter drevet i potte eller på glas skal have nogenlunde samme behandling som ovenstående.

Løgene er efter blomstring drænet for energi og skal genoplades med vand og næring og have en pause før ny blomstring. 

Forlæng levetiden på dine juledekorationer

Julens mange dekorationer bliver hurtigt tørre og brandfarlige. Men du kan sagtens forlænge deres levetid med enkelte tiltag:

  • Hold dine naturmaterialer friske ved at lade dem blive udenfor i haven eller på terrassen, indtil du skal bruge dem.
  • Gran og andet materiale som fx kristtorn kan du holde frisk i en spand vand.
  • Brug nobilisgran i stedet for nordmannsgran, da det holder sig pænere.
  • Brug mos som dekorationsmateriale. Du kan bruge mosset fra haven eller købe det og bruge i dine dekorationer. Tjek for insekter, inden du tager mosset med indenfor. 
  • Stil dine dekorationer køligt om natten; så holder de længere end i stuens tørre varme.

Julebuketten

Rigtig mange modtager eller giver julebuketter i den søde juletid. De afskårne blomster holder sig bedst med udskiftning af vandet regelmæssigt og placering i kølige rum natten over. Forvent ikke, at en frisk blomsterbuket holder mere end en uges tid.