Sådan laver du mosbolde

Saml mos i skoven eller parken og bind det om planternes rødder med jord, så får du en dekorativ jule-mosbold. Nem og hyggelig at lave sammen med ungerne.

De danske mosbolde hedder Kokedama på japansk og er en gammel plantetradition, hvor den fugtige mos med jord omslutter planternes rødder på dekorativ vis. De bliver også kaldt fattigmands-bonsai. I den originale kokedama-kultur fra Japan, anvendtes små mini bonsai dyrkede plantekulturerer der blev indpakket og plantet i jord pakket ind i mos. De blev udstillet i små håndlavede fade og skåle - lidt i stil med egentlig bonsai. 

De små fine kugleplanter klippes og trimmes og bliver med tiden til små dekorative planteuniverser og de artistiske og skulpturelle planter gør sig godt ude som inde.

Princippet bag Kokedama er altså at forme en leret klump jord med mos omkring og en lille plante i. Boldene kan derefter enten hænge i snore fra grene eller placeres i fade. Når du laver mosbolde til udendørs brug, skal du huske at benytte hårdføre udendørsplanter. Skal de derimod hænge i din vinduesramme, kan du også bruge sarte stueplanter som orkidé, hyacint og julestjerne – husk blot at bolden skal nedsænkes i vand et par minutter, når den føles let.

LÆS OGSÅ: Lær at elske dit mos

Guide: Sådan laver du en ægte japansk kokedama af mos

  1. Tag planten – til udendørs brug fx bregne, husløg, miniaturefyr eller gran - du vil anvende og fjern så meget af jorden som muligt.
  2. Form en gennemvædet kugle af pottemuld og leret havejord.
  3. Bræk forsigtigt kuglen i 2 dele
  4. Placer plantens rødder og nederste del af stænglen i kuglens midte og klem de to halvdele af kuglen sammen om planten.
  5. Væd med vand, mens du former kuglen helt rund.
  6. Omslut kuglen med et lille tæppe af mos, og bind det sammen med sejlgarn, wire eller anden tråd.
  7. Du har nu lavet din helt egen Kokedama og mosbolden kan hænges på grene, i vinduer eller lægges på fade.
  8. Lad bolden trække i vand regelmæssigt for at holde rødderne fugtige. Specielt mosbolde med planter indendørs udtørrer hurtigt og kræver den absolutte pleje for at klare sig. 

Der er masser af inspiration at hente, hvis du søger på #Kokedama på Instagram

Inspiration: Brug mos som kreativ julepynt

 

 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab