Tjekliste | 14 trin

Sådan laver du selv lysninger og indfatninger omkring døre

Har du fået en større dør, eller trænger din dør bare til nye indfatninger på indersiden af dørkarmen, så spar tømreren ved selv at ordne lysninger og indfatninger. Se her, hvordan du gør.

1. trin

Streg op på karmen

Start med at strege op på karmen, hvor lysningen skal monteres, så den kommer til at side helt lige. Sørg for at tætne og afslutte dampspærren med tape og lukke alle huller og afslutninger. 

2. trin

Mål højden på lysningen

Sæt den øverste lysning på først. Herefter kan du måle præcist, hvor høje lysningerne i siderne skal være.

3. trin

Tjek om lysningen passer

Tjek, at lysningen passer helt perfekt. Hvis den står i spænd, kan den med tiden blive skæv.

4. trin

Montér lysningerne

Når du har skåret de 3 lysninger til, skal de sættes fast på underlaget. Brug selvskærende skruer, som er nemme at arbejde med.

5. trin

Sørg for at klodse lysningen op

Det er vigtigt at 'klodse' lysningen op, så den ikke bliver skæv, når du skruer den fast.

6. trin

Tjek med vinklen

Alle lysninger skal sidde vinkelret på dørkarmen. Nøjagtighed betaler sig i længden og sørger for, at din dør åbner og lukker perfekt. Tjek, om det er tilfældet ved at holde en vinkel på karmen.

7. trin

Skru de lodrette lysninger fast

Oftest er det nok med én skrue pr. 30-40 cm i de lodrette lysninger. Så slår de sig ikke.

8. trin

Husk at isolere og stoppe inden du lukker

Dampspærren sidder en tredjedel del inde i konstruktionen. Isolér grundigt uden på den, samt i alle samlinger og sprækker, så døren bliver helt tæt, og du undgår træk og varmetab.

9. trin

Der skal også stoppes i siderne

Stop isolering ind i alle revner og sprækker - lodret som vandret. Brug vinklen til at trykke isoleringen helt ind.

10. trin

Mål op til indfatningerne

Indfatningerne sidder uden på lysningen, og dækker den sprække, der er imellem lysningen og ydervæggen. Mål op til bredden på den øverste indfatning. Montér altid den øverste indfatning først. Så skal du kun tilpasse de lodrette indfatninger i den ene ende. Hvis du starter med at montere de 2 lodrette indfatninger, er det næsten umuligt at få den øverste indfatning til at passe.

11. trin

Søm indfatningen på med små dykkere

Søm indfatningen på med små dykkere. Søm ca. 5 cm fra kanten, så brættet ikke flækker, og søm ca. hver 15-20 cm.

12. trin

Montér så den lodrette indfatning

Montér de lodrette indfatninger, når den øverste sidder på plads. Skær samlingen i en 45 graders smig, dvs. at enderne er savet til i en 45 graders vinkel, så de danner en pæn samling i hjørnerne. Det er nemmest at gøre med en kap/geringssav, altså en sav, hvis klinge kan vinkles, eller med en skærekasse. Søm indfatningen ind i lysningen. Søm en dykker ind fra siden i samlingen. Det sikrer, at samlingen ikke giver sig.

13. trin

Skær fodpanel til

Fodpanelet, som indfatningen sidder op ad, skal også skæres til. Tag en klods i form af et afskåret stykke indfatning og mål op, hvor fodpanelet skal skæres, så det passer til det lodrette panel (som det ses på billedet). Streg så op med en blyant.

14. trin

Afslutning på indfatning

Søm den sidste dykker i indfatningerne. Nu mangler du kun at male lysningerne hvide, så de matcher dørkarmen og indfatningerne.