Sådan reparerer du et løst håndtag

Løse håndtag kan skyldes to ting - en løs rosette omkring håndtaget eller at håndtaget sidder løst på dørgrebspinden. Læs hvordan du får dit håndtag på døren til at sidde fast.

Hvis håndtaget har en løs roset, skal rosetten skrues fast med nye skruer. I ældre døre kan det være nødvendigt at spartle de gamle huller bag rosetten ud, før den skrues fast.

Hvis håndtaget har en løs roset, skal rosetten skrues fast med nye skruer. I ældre døre kan det være nødvendigt at spartle de gamle huller bag rosetten ud, før den skrues fast. Foto: Tommy Verting.

Har du et løst håndtag, der fx bliver ved med at falde af døren, kan det skyldes to ting:

  • Rosetten omkring håndtaget sidder løst.
  • Håndtaget sidder løst på dørgrebspinden.

Begge ting kan løses gratis eller billigt afhængigt af problemet med en smule gør-det-selv-arbejde.

Alternativt kan en tømrer eller snedker løse problemet for dig. 

Sådan strammer du en løs rosette

Hvis rosetten er løs, kan du måske nøjes med at efterspænde skruerne.

Ellers skal du, hvis det er på grund af slitage, udskifte skruerne i rosetten.

I langt de fleste håndtag i dag er disse skruer gennemgående fra roset til roset, men i gamle fyldningsdøre med gammeldags låse, som er indfræset i træet, sidder de fast på hver sin side af døren.

Er der kun er ganske lidt træ til at skrue rosetten fast i, kan du gøre følgende:

  • Skru rosetten løs, drej den, og skru skruerne i noget helt træ.
  • Hvis der er for mange huller i dørens træ: Pil rosetten helt af, og spartl alle hullerne med plastisk træ. Skru rosetterne på igen, når udspartlingen er tør.

Når håndtaget er løst på dørgrebspinden

Hvis håndtaget sidder løst på dørgrebspinden, som går gennem døren, kan du også prøve at efterspænde skruerne.

Ellers skal du tage dørgrebspinden ud og bore nye huller til dørgrebsstifterne. Få evt. en tømrer eller snedker til at gøre det.

Køb ikke for billige håndtag

Skal du købe nye håndtag til dit hjem, er det en god idé at gå i en stor bue udenom de billige håndtag, hvis du vil undgå løse håndtag.

Kvaliteten på de billige håndtag gør, at det næsten ikke kan undgås, at de bliver løse, og de er nærmest umulige at stramme.

LÆS OGSÅ: Dørhåndtag

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab