Tjekliste | 12 trin

Sådan skifter du en vindskede

En defekt vindskede kan ødelægge husets tagkonstruktion og give råd og svamp på loftet. Den bør derfor skiftes. Se her, hvordan du gør trin for trin.

1. trin

Det skal du bruge

Du skal bruge to nye brædder og følgende værktøj: Fukssvans, skruemaskine, bor, forsænkerbor, skruer 5,0 X 100 mm, koben, vinkel og smigvinkel, tommestok og blyant, skruetvinger og evt. et lille loddebræt.

2. trin

Fjern de gamle vindskeder

De gamle vindskeder sidder ofte godt og grundigt fast. Brug kobenet og arbejd dig fra bunden og op. Bræk af ved hvert søm.

3. trin

Få vindskeden hel ned

Prøv at få hele vindskeden ned i ét stykke, så du kan bruge den til at strege op efter på den nye vindskede. NB! Husk, at anvende stillads som afdækning i henhold til arbejdstilsynets vejledning om nedstyrtningsfare, når du begiver dig op på taget. Et rullestillads kan være velegnet til disse formål, hvis det sættes helt ind og op under arbejdsstedet.

4. trin

Streg op efter den gamle vindskede

Streg op efter den gamle vindskede, så du sikrer dig, at den nye vindskede passer perfekt.

5. trin

Så skal der skæres

Så skal de nye vindskeder skæres til. Brug en god og skarp fukssvans.

6. trin

Mål op til skruerne

For at sikre, at skruerne sidder helt symmetrisk, og at dit arbejde ser professionelt ud, kan du måle op til skruerne, inden du borer for. Der bør være ca. 50 cm imellem hver skrue.

7. trin

Bor for med forsænkerbor

Bor for, inden du skruer vindskederne op. Så sikrer du, at brædderne ikke flækker. Desuden er det meget nemmere at montere vindskeden, hvis der er boret for.

8. trin

Læg vindskeden op på en skruetvinge

Læg nu første vindskede op. Det er den, der sidder nederst og inderst. Sæt først vindskeden fast i toppen. Kontrollér, at smigen passer i toppen og i bunden, inden du fastmonterer. Skru herefter vindskeden fast i bunden og pres den op, så den flugter med husets udhængslister.

9. trin

Gør klar til vindskede 2

Flyt nu skruetvingen op, så den er klar til at understøtte den anden vindskede - den, der sidder yderst og øverst.

10. trin

Streg op på vindskede nr. 2

Streg op og bor for til de nye skruer på den anden vindskede - den, der sidder øverst og yderst. Husk ikke at skrue for tæt ved bunden, da skruerne kan gå igennem tagrendebunden.

11. trin

Montér de sidste skruer

Montér de sidste skruer og sørg for, at alle er skruet ordentligt i, så vindskederne sidder helt tæt op imod hinanden.

12. trin

Færdigt arbejde

Hvis vindskedernes fugtighedsprocent er under 18-20 %, kan de males med det samme med egnet træbeskyttelse.