Tjekliste | 14 trin

Sådan sliber du køkkenbordpladen

Ser her, hvordan du sliber og olierer din trækøkkenbordplade

1. trin

Det skal du bruge

Elektrisk excentersliber eller rystepudser og sandpapir til dem i korn 80, 120 og 240. Sikkerhedsbriller og høreværn. Lidt løst sandpapir til områder hvor maskinen ikke kan komme. Olie til bordpladen, i dette tilfælde en hvid bordolie. Slibeklodser med poleringspuder til at smøre olien på bordpladen, samt et par klude til at polere med.

2. trin

Tør bordpladen af

Tør først bordpladen af med en karklud, så ikke der er madrester og andet skidt og snavs, som eller bliver slebet med rundt på bordet. Bordpladen skal have en ren overflade.

3. trin

Undgå ridser - dæk af med malertape

Dæk alle vaske, komfurer og kanter af med malertape, så ikke de bliver ridset af maskinerne og sandpapir. Det gælder også op mod tilstødende skabe eller vægge.

4. trin

Brug 3 forskellige slags sandpapir

Jeg har valgt at bruge en excentersliber og 3 forskellige slags sandpapir - husk, at hullerne i sandpapiret skal ramme hullerne på excentersliberens sål. Start med den grove korn 80, som tager hakker i bordet. Brug så korn 120, og afslut med korn 240 for at få en fin, blød overflade.

5. trin

Slib med årene

Og så er det ellers i gang - slib med rolige bevægelser i årernes retning. Hvis du sliber på tværs af årene, kan det ridse bordpladen. Vær grundig og slib hele bordpladen jævnt og smukt.

6. trin

Væk med slibestøvet

Fjern støvet inden du går i gang med at slibe kanter og hjørner - så kan du bedre se strukturen i træet. Brug helst en askestøvsuger eller kost og fejebakke, da støvet er så fint, at det på en almindelig støvsuger kan ryge igennem både støvsugerposen og støvsugerens filter og dermed blive spredt ud i både selve støvsugeren og i luften.

7. trin

Brug slibeklods eller kantsliber til de svære detaljer

Slib detaljer omkring vaske og i hjørner med en slibeklods, eller brug en kantsliber, som er en specialdesignet rystepudser til hjørner.

8. trin

Fjern slibestøvet

Inden bordpladen skal have olie, skal den tørres ren for slibestøv. Brug en hårdt opvredet karklud, gerne kør over et par gange.

9. trin

Så skal der olie på

Brug en poleringspude til at fordele og massere olien helt ned i bordpladen. Du kan købe en poleringspude i et byggemarked. Tjek altid brugsanvisningen, inden du smører bordpladen ind i olie, så du gør præcist som anvist.

10. trin

Giv bordpladen massage

Hæld olien i et tyndt lag ud på bordet og massér olien ned i bordpladen med poleringspuden.

11. trin

Lad bordet suge

Brug dine kræfter, så du får masseret olien rigtig godt ned i bordpladen - så kommer den til at fremstå flot og mere modstandsdygtig over for skidt og snavs. Lad olien blive liggende i ca. 5-10 minutter, så bordpladen kan suge så meget olie, den kan.

12. trin

Tør og polér

Tør overskydende olie af med en klud og polér bordpladen med kluden med roterende bevægelser.

13. trin

Undgå brand

Husk, at en olieklud kan selvantænde, så den skal lægges i en frostpose eller i et glas med tætsluttende låg, inden den smides i skraldespanden.

14. trin

Så godt som nyt

Færdigt arbejde! Arbejdet tager nogle timer. Lad bordpladen stå ubenyttet i ca. 5-10 timer efter behandling for at hærde ordentlig.