Er glassene tågede og mælkehvide, når de kommer ud af opvaskemaskinen, så er det et tegn på glaspest. Glaspest viser sig ofte som en hvid stribe øverst på glasset, og er egentlig kiselsyre, som stammer fra selve glasmassen.

Kiselsyren udskilles, når temperaturen når op over 60-65 grader. Vil du passe godt på dine glas, er det derfor en god idé at bruge et vaskeprogram som maksimalt når op på 55 grader.

Typisk er det ældre glas, som er mest udsat, når det kommer til glaspest. Nyere glas er støbt af en anden type glasmasse, som typisk bedre kan holde til de høje temperaturer i opvaskemaskinen.

Fugten under tørringen i opvaskemaskinen er heller ikke god for sarte glastyper. Luk eventuelt opvaskemaskinen op straks efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud, eller tør straks glassene af i hånden.

Glaspest kan ikke kureres

Vil du være på den helt sikre side, anbefaler Fru Grøn, at du vasker glassene op i hånden. Er glassene først angrebet er der nemlig ikke nogen kur, da det ødelægger selve strukturen i glasset. 

Du kan dog sagtens bruge glassene, de fejler ikke noget rent funktionelt. De kan både bruges som vandglas eller som noget helt andet, fx opbevaring eller til planter.

Sådan tester du for glaspest

Er du usikker på, om dine glas er ramt af glaspest, kan du teste om det virkelig er glaspest, der er årsag til matteringen af glasset. Både sæbe og kalk kan nemlig også give glasset en mælkehvid overflade.

Overskydende sæbe fjernes nemt med varmt vand. Eddike kan afsløre om belægningen skyldes kalk.

Tør glasset over med en klud vædet i klar husholdningseddike og lad det tørre igen. Bliver glasset klart er det fordi eddiken har opløst kalken. Hvis det fortsat er mat, er glasset desværre ikke til at redde.

Brug ikke eddike, der indeholder sukkerstoffer, da de kan sætte sig på glasset i stedet.