Sådan undgår du, at katten tager mus med ind

Katten tager mus med ind for at sige tak og give dig en gave. Ros din kat frem for at skælde den ud, hvis du gerne vil undgå, at den kontinuerligt slæber døde dyr med ind.

Tag fx musen med udenfor og ros katten - så er der mulighed for, at den går derud med musen næste gang.

Tag fx musen med udenfor og ros katten - så er der mulighed for, at den går derud med musen næste gang.

Mange katte kommer rendende ind i huset med både fugle og mus, som de har fanget ude i nabolaget eller på grunden. Men du kan godt forhindre, at din kat slæber døde fugle eller mus ind i huset.

Hvordan skal du reagere når katten slæber døde dyr ind? 

  • Katten er et rovdyr, som vi har inviteret med inden for i vores hjem. Og det hjælper ikke at skælde den ud, når du oplever, at katten følger nogle af sine oprindelige instinkter. Tværtimod skal du rose den.
  • Du bør tage en fejebakke og tage musen eller fuglen med hen til det sted, hvor du gerne vil have, den slags skal foregå.
  • Et godt sted vil være bryggerset eller måske udenfor på terrassen. Her roser du katten og kæler den og siger: "Nej, hvor er det flot, du har fanget en mus". Og du giver den en godbid. Så viser du den, at det er her, den skal have sin ros, og her, den skal bringe sit bytte næste gang.

Hvorfor slæber katten døde dyr ind?

Katten tager ikke mus og fugle med ind for at genere dig. Faktisk er det lige omvendt. Når en kat fanger en mus og kommer hen til dig med den, er det det samme, som hvis den kom hen til sine killinger med den. Den vil gerne vise den frem. Hvis det er killingerne, den står overfor, så vil den sige: Se, hvad jeg har fanget. Sådan jager vi. Sådan leger vi med den. Og sådan spiser vi den.

Når den kommer hen til dig med en mus eller en fugl, siger den noget andet. Den præsenterer sit bytte og siger: Tak, fordi du giver mig mad og husly. Her er en gave. Og derfor er det vigtigt ikke at gå i panik. Du skal faktisk takke katten.

Hvad skal du gøre med den døde mus eller fugl?

Du kan undgå meget svineri i huset med døde fugle og mus ved at reagere rationelt de første gange, katten tager dem med indenfor. Det er f.eks. vigtigt, at du ikke med det samme samler musen op og smider den ud i skraldespanden. Katten vil højst sandsynligt ikke forstå, hvad der foregår, og så vil den komme med den igen.

Du skal i stedet forsigtigt bære byttet derud, hvor du vil have, den skal bringe det hen næste gang, så vil den kunne huske det. Katten vil huske, at det var her, den blev rost, og det var her, den sad med byttet. Det kan godt være, du lige skal gøre det et par gange, men så sidder det der, og du er fri for svineriet inde i stuen eller i køkkenet.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Tine Fosdal, internatsleder hos Kattens Værn på Frederiksberg.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab