Sådan undgår du frostskader på terrasse, sokkel og hegn

Kun de færreste sne- og frostskader på boligen dækkes af forsikringen, men du kan stadig nå at forebygge nogle af problemerne. Læs her, hvordan.

Frostskade i puds

Frostskade i puds. Foto af Morten K. Mathiasen.

Hård frost kan give skader på soklen på dit hus, din terrasse og hegnet i haven. Men du kan forhindre mange skader i at udvikle sig, hvis du forebygger og reparerer løbende.

Her får du gode råd til, hvordan du undgår skader på terrassen, soklen og hegnet.

Vær opmærksom på træet på terrassen

Hvis det sner, skal du fjerne sneen fra din træterrasse så hurtigt som muligt, så du undgår, at terrassens træunderlag suger fugt og deraf slår sig. Når træ slår sig, bøjer det og kan revne, når det tørrer.

Hvis gulvet på din træterrasse har slået sig, skal du dog slå koldt vand i blodet. Det nytter ikke noget straks at forsøge at udbedre skaden. Vent til efter påske. På det tidspunkt er frosten væk, og træet er tørt, og du kan gøre status over det fulde omfang af skaden.

Herefter kan du begynde at skrue løse brædder fast igen og evt. udskifte dem, der ikke står til at redde. Hvis du allerede om vinteren begynder at skrue slåede brædder fast, risikerer du, at træet ikke er færdig med at slå sig, og at du dermed skal gøre hele arbejdet igen.

Revner i sokkel skal ikke have lov at vokse

Når der ligger sne op ad dit hus, vil der ofte opstå talrige små revner i soklen. Sådanne skader sker, når vintervejret i ugevis veksler mellem at levere hård nattefrost og tøvejr i dagtimerne.

Vandet fra det tøede sne trænger ind i soklen om dagen, og om natten fryser det, og så er det, der opstår større eller mindre sprængninger i overfladen.

Reparér disse skader så hurtigt som muligt. Gør du det ikke, vil de voksne sig større over tid og i værste fald medføre andre og mere alvorlige problemer, fordi vand og fugt får lov at trænge længere og længere ind i soklen. Det samme gælder, hvis der opstår revner i nedgangen til din kælder eller nær lyskasser.

LÆS OGSÅ: Tjek husets sokkel

Sådan ordner du skader i sokkel

Reparér mindre revner i overfladen ved at anvende hydraulisk kalkmørtel som sokkelpuds. Du påfører blandingen med en murerske.

Når pudset er tørt, kan du male reparationen. Her er det meget vigtigt at anvende åndbar maling, så evt. restfugt i soklen kan trænge ud.

Større og dybere revner kan derimod være mere besværlige at udbedre. Derfor bør du få en murer til at udføre arbejdet, så reparationen udføres korrekt.

Sjusk med hegn og fliser hævner sig

Frosten kan også have fået dit hegnet til at sætte sig eller fået fliserne til at ligge skævt. Er det tilfældet, er det tegn på, at arbejdet ikke har været udført ordentligt til at begynde med.

En hård vinter er således den bedste lakmusprøve, hvis du vil finde ud af, om du har gjort arbejdet med hegn eller fliser godt nok.

Er hegnet blevet skævt efter vinteren, er det nok, fordi du ikke har gravet stolperne langt nok ned. De skal altid ned i frostfri dybde. Det vil sige, at du skal grave det mindst 90 cm. ned under jordoverfladen. Ellers risikerer du, at frosten skubber dem op.

Tilsvarende skyldes skæv eller ”vippende” flisegang ofte, at underlaget ikke har været stampet rigeligt og tilstrækkelig ensartet, før fliserne blev lagt. Derfor er der opstået små lommer med vand og fugt under fliserne, som herefter har forskubbet sig i vinterens talrige frost/tø-cyklusser.

I begge tilfælde er du nødt til at lave arbejdet om fra bunden.

Forsikring dækker normalt ikke skader efter frost

Du kan sjældent få hjælp af forsikringen, hvis frosten er skyld i skader. Det samme gælder som udgangspunkt for vandskader efter fygesne eller fugt, der er trængt ind gennem væggene, fordi der har ligget sne op ad mur, sokkel eller yderbeklædning.

Visse større forsikringsselskaber har dog gjort det muligt at tilkøbe udvidet husforsikring, der fx dækker skader efter fygesne på loftet.

Som udgangspunkt træder den udvidede dækning dog kun i kraft, hvis du ikke har kunnet forhindre skaderne med almindelig omtanke. Fx. hvis skaderne er opstået, hvor det har været umuligt for dig selv at komme til at fjerne sneen, inden den smeltede.

Spørg forsikringen alligevel

Der er altså undtagelser. Derfor er det altid en god idé at kontrollere en ekstra gang, om din forsikring dækker en specifik skadetype på boligen, før du selv begynder at udbedre den eller bestiller en håndværker til opgaven.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Fagredaktør i Bolius Casper Kjerumgaard

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab