Sådan undgår du væggelus i boligen

Antallet af væggelus i de danske hjem er stigende, og de små tæger, der lever af at suge blod, forårsager ubehagelige reaktioner hos mennesker. Læs om væggelus, og hvordan du bekæmper dem.

Væggelus suger blod

Væggelus kan forårsage kraftig svie og kløe hos mennesker. Foto: Smith Chetanachan

Hvad er væggelus?

Væggelus er en tæge, der lever af blod. Den foretrækker at suge blod hos mennesker, men kan også suge på dyr som fx kaniner, rotter, mus og fugle.

Væggelus er rødbrune og vingeløse og bliver op til ca. 1 cm lange. Kroppen er meget flad, medmindre den har drukket blod for nylig. En væggelus kan på 10 minutter drikke 7 gange sin egen vægt.

Væggelusen gemmer sig om dagen i revner og sprækker og kommer først frem om aftenen og natten for at spise. Sandsynligvis finder den sit "bytte" ledet af varmen, da den ser meget dårligt. Når den er mæt, trækker den sig tilbage til sit gemmested, hvor den kan sidde adskillige dage og fordøje.

Gemmestedet er også der, hvor hunnen lægger sine æg, 4-5 om dagen, i alt omkring 200. Når æggene klækkes, kommer nymferne ud. De ligner miniudgaver af de voksne dyr, og de skal igennem 5 forskellige stadier i løbet af de næste 2-12 måneder for at blive til voksne, forplantningsdygtige væggelus. Mellem hvert stadium skal de drikke blod.

De voksne væggelus kan klare sig meget længe uden blod, op til et år ved 13 °C og ca. 2 måneder ved stuetemperatur.

Hvilke gener giver væggelus, og hvor kommer de fra?

Mens du sover, kravler væggelusene op i sengen og angriber de tilgængelige, utildækkede dele på kroppen, bl.a. hænder, arme, hals og fødder. Blandt mennesker reagerer ca. 10 procent ikke på væggelusebid, men 90 procent reagerer med kraftig svien og kløe. Så vidt man ved, spiller væggelus ikke nogen rolle som smittespredere.

Væggelus er nataktive.

Væggelus kommer frem om natten for at suge blod. Arkivfoto.

Væggelus spredes nemt via tøj, bagage og møbler i forbindelse med rejser og flytninger. Væggelusen var næsten forsvundet herhjemme, men nu er problemet i stærk vækst igen.

Sandsynligvis bringes væggelusene med hjem fra hotelbesøg og udenlandsrejser, og det skal nu undersøges, om væksten kan skyldes, at væggelusene er ved at blive resistente over for de midler, som de ellers bekæmpes med.

Væggelusen er ikke kun i fremgang i Danmark, men også mange steder i udlandet.

Hvad gør du, hvis du opdager væggelus?

Uanset om du bor i lejlighed eller hus, er det vigtigt at starte en bekæmpelse så hurtigt som muligt, inden problemet breder sig.

Hvis du bor i lejelejlighed, har du pligt til at melde forekomsten af væggelus til din udlejer, da de hurtigt kan brede sig til andre lejligheder. Det er herefter udlejers ansvar at bekæmpe dem.

Hvordan bekæmper du væggelus?

Du kan selv bekæmpe væggelus, men Statens Skadedyrlaboratorium anbefaler, at du tilkalder en professionel skadedyrsbekæmper, hvis du opdager væggelus i din bolig. Det skyldes, at det kan være svært at finde væggelusenes gemmesteder, hvis ikke man har kendskab til deres adfærdsmønstre. Derudover vil en professionel skadedyrsbekæmper ofte kunne komme problemet til liv med mere skånsomme metoder, end du selv vil være i stand til. Varmebehandling er fx blevet en udbredt metode for flere skadedyrsbekæmpere.

Væggelusene gemmer sig typisk:

  • I senge og madrasser - og i nærheden af dem.
  • Bag skabe og billeder.
  • Bag paneler, lister eller løst tapet.
  • Ved gennemføringer af rør og kabler.

Ved gemmestederne kan du i nogle tilfælde finde små sorte ekskrementer, tomme huder og æggeskaller, også selvom gemmestedet ikke længere er beboet. Det er heller ikke unormalt at finde små blodpletter på sit sengetøj, efter angreb af de små blodsugere.

Væggelusenes tilholdssteder og de områder, de passerer, skal behandles med sprøjtevæske eller insektpudder beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter.

LÆS OGSÅ: Insekter i hjemmet

Kulde kan slå væggelus ihjel.

En tur i fryseren er en effektiv måde at dræbe væggelus i tøj, lagener osv. på. Foto: Bigstockphoto

Det skal du gøre før bekæmpelsen af væggelus

Inden bekæmpelse skal du rydde grundigt op og støvsuge. Adskil eller afmontér også fastmonterede møbler og inventar. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at fryse eller gasse madrasser og andre møbler eller evt. smide dem ud. Bekæmpelsen skal gentages flere gange med intervaller på mindre end en måned.

Tøj, der kan tåle at blive vasket ved en høj temperatur, skal en tur i vaskemaskinen ved 60 °C. Alle stadier af væggelus dør ved et par timers ophold ved 50 °C. Et ophold i fryseren ved -18 °C er også effektivt, men husk at emballere tingene i en helt tæt plasticpose. For at være på den sikre side er det bedst at lade tingene ligge i fryseren et par døgn.

Kan du forebygge væggelus?

Hvis du har mistanke om, at du har overnattet et sted med væggelus, er det en god idé at gennemgå al bagagen straks ved hjemkomsten. Tøjet skal i vaskemaskinen og resten en tur i fryseren.

Tasker og kufferter kan evt. sprøjtes med et insektmiddel mod krybende og kravlende insekter.

Der findes forskellige typer transporterbare varmeovne på markedet, som du kan varmebehandle dine ting i. De findes både i store udgaver, der ligner telte, hvori du kan varmebehandle dine møbler samt i mindre udgaver, som kan bruges til varmebehandling af din kuffert, når du kommer hjem fra ferie.

De fungerer ved, at du placerer de genstande, som der er inficeret eller under mistanke for inficering af væggelus, i varmeovnen, som så varmer genstandende op til 50-55 grader.

En varmeovn til kufferten kan være praktisk at anskaffe sig, hvis du hyppigt rejser til lande, hvor der er store forekomster af væggelus. Den kan erhverves for 5.500 kr. inkl. moms (2015).

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab