På nettet skorter det ikke på små videoer, der viser, hvordan du fjerner én bestemt type vægbeklædning. Det drejer sig om savsmuldstapet, der tilsyneladende ikke oplever samme popularitet, som det gjorde engang. 

Men selvom det måske ikke længere er populært, er savsmuldstapet stadig udbredt. 

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Videncentret Bolius, hænger der nemlig fortsat savsmuldstapet i mange danske hjem. Således har hele 44 procent af danskerne savsmuldstapet, viser undersøgelsen, som også afslører, at der er en overvægt af lejere, som har denne type vægbeklædning.

Glatte vægge er populært

- Det er ikke moderne længere. Nu er det moderne med glatte, pudsede vægge, og derfor er filt mere populært end savsmuld, siger Tine Rensch Sode, fagekspert i Videncentret Bolius.

Hun vedkender sig dog, at vi stadig bruger savsmuldstapet, selvom det ikke længere er moderne. Det skyldes, mener hun, at det er nemmere at sætte op end filt. 

- Problemet med filt er, at enhver lille ujævnhed kan ses. En spartelsamling, hvor der ikke nidkært er slebet, ses tydeligt. Derfor var savsmuldstapetets efterfølger glasvæv, et nærmest gennemsigtigt, glasagtigt materiale, hvor man ligesom med savsmuld ikke kan se ujævnhederne, siger Tine Rensch Sode. 

Fordelen ved savsmuldstapet er, at det er forholdsvist neutralt, det skjuler ujævnheder, og det er let at sætte op og forholdsvis let at pille ned. 

Velmagtsdage i 70’erne og 80’erne

Savsmuldstapetet havde sin storhedstid i 70’erne og 80’erne, hvor det blev set som et praktisk alternativ til tapet, hessian og glasvæv, forklarer Uffe Hansen, der er teknisk chef i malingvirksomheden Flügger. Specielt i gamle etageejendomme, der blev renoveret dengang, var savsmulds­tapet en nem løsning på de skæve og ujævne vægge. 

- Savsmuldstapet var tidligere udbredt i alle typer af boliger, fordi det var enkelt at sætte op og overmale. Glasvæv var dyrere og krævede mere forarbejde og tid til opsætning og overmaling end savsmuldstapet, mens tapet, hessian og andre typer vægbeklædning skulle fjernes, når væggene senere skulle vedligeholdes. Derfor brugte mange savsmuldstapet som et simpelt og godt alternativ, og savsmuldsstrukturen passede godt til tidens trend og boligstil, siger Uffe Hansen.

God, billig og praktisk

Men tiderne skifter, og for mange er det store spørgsmål i dag, hvordan de lettest kommer af med savsmuldstapetet.

Savsmuldstapet sælges stadig, og Uffe Hansen mener, at det vil være en vægbeklædning, som man fortsat vil anvende specielt i mange lejelejligheder. 

- Det er stadig en god, billig og praktisk løsning, fordi dets struktur slører forskelle i underlaget, og overfladerne er enkle at vedligeholde og reparere, siger han.