- At tegne og bygge vores eget kolonihavehus var en stor læreproces for os. Som arkitekter var det spændende at opleve, hvor svært det kan være at få design, funktionalitet og økonomi til at hænge sammen - når man bygger for egne penge, fortæller Peter Hoffmann.

Sammen med sin hustru, Karen Jelnes, vandt han kategorien "Huse i haven" i Videncentret Bolius Idépris i august 2011.

2 år for at tegne og bygge havehus

Parret er begge uddannet arkitekter og brugte 2 år på at tegne og bygge huset, der stod færdigt i sommeren 2008. Siden har de fået 2 børn og bruger kolonihavehuset meget. Her finder de ro og har tid til at dyrke grønsager, lave mad i udendørskøkkenet på gasblus eller på grill, og i det hele taget komme væk fra lejlighedens og byens forpligtelser.

- Når vi er her, er det for at være ude. Derfor var det vigtigt, at huset kunne åbnes helt op. Væggen ud til terrassen, har vi næsten altid foldet sammen, så køkkenalrummet virker meget større, end de 9 m2, der er indenfor, siger 32-årige Karen Jelnes.

Æske eller kolonihavehus?

Parrets idé var at købe et gammel kolonihavehus, som kunne rives ned, og så designe et nyt hus, der skulle se ud som en æske foret med lyst træ. Det gjorde de ved at lave et 22 m2 stort sort træhus, som udvendigt ikke har nogen synlige ekstra kanter, såsom tagrender, der ville forstyrre "æske"-designet. Indvendigt beklædte de væggene med lister af lærketræ i forskellig bredde.

Når man ser havehuset udefra, ligner det netop en sort æske foret med lyst træ.

- Vi gjorde meget ud af at tegne og tænke alle detaljer igennem. Naboerne driller os med, at vores hus nok er det mest gennemdesignede kolonihavehus i hele byen, siger Peter Hoffmann.

Fandt hoveddøren i Den Blå Avis

De nød processen med at finde materialer - hoveddøren er fx købt i Den Blå Avis og stålbordpladen til udekøkkenet er købt brugt - og bruge weekender og ferier på at save og hamre.

- Fordi vi selv har kunnet lave det hele, har vi nok haft råd til at vælge nogle løsninger, vi ikke havde valgt, hvis vi skulle have haft håndværkere til at lave det hele. Men jeg tror, det er godt som arkitekt at prøve selv at stå med en sav i hånden, mener Peter Hoffmann.

Fakta om det selvbyggede kolonihavehus

Bygget i 2007-2008 i weekender og ferier. Peter Hoffmann, 33 år, og Karen Jelnes, 32 år, begge arkitekter, har selv tegnet og bygget huset.

Huset er i alt 22 m2, heraf ca. 10 m2 soveværelse, 9 m2 køkken samt brusebadeværelse og skabsplads. Dertil kommer 15 m2 terrasse, der bruges som multirum og udekøkken.

Pris for materialer i alt: 100.000 kr.

Materialerne er primært træ. Indvendigt er huset beklædt med lister af dansk lærketræ, som parret synes har en varm farve. Nogle materialer er fundet brugt.

For at få en "æske"-effekt, har huset skjulte tagrender. Under udhænget over terrassen har parret sat lys ind, så de om aftenen kan sidde (inde eller ude) uden at stirre ud i mørket.

Ikke nødvendigt med stort havehus

I alt har huset derfor kostet parret 100.000 kr. i materialer. Udgangspunktet for materialerne var, at det skulle være nemt at bygge med. Ud over køkkenet - som indvendigt ikke har noget kogeblus, men blot består af et køleskab og nogle skabe og hylder - består huset af et soveværelse og et lille badeværelse med brusebad, pusleplads og varmt vand.

- Mere har vi ikke brug for herude. Vi er jo ude hele tiden, når vi er her, fortæller Karen Jelnes.

Familien har gæster og fester i haven

Familien, der i dag består af Peter, Karen og 2 børn på 3 år og 7 måneder, lader sig dog ikke begrænse af pladsen. I sommerhalvåret har de ofte gæster med børn til spisning, og senest har de holdt navnegivningsfest i kolonihaven - med et langbord, hvor halvdelen af selskabet sad indenfor, mens resten sad på terrassen.

Familien bruger terrassen meget. Der er sækkestole, de kan slænge sig i, og kroge til hængekøje og gynger. Og så er det her, udekøkkenet er placeret.

- Vi bruger faktisk ret meget tid på at lave mad. Det er skønt at kunne hente råvarerne i køkkenhaven og så tilberede dem med det samme - uden at skulle forbi supermarkedet først, siger Peter Hoffmann, som har planer om at bygge en pizzaovn.

Parret vil bruge prisen til nye projekter

Det er dog ikke dét, pengene fra Videncentret Bolius Idépris skal bruges til. I stedet vil parret bruge pengene på nogle af de projekter, de er i gang med at gennemføre i lejligheden i Aarhus, som ligger 10 minutters cykeltur fra kolonihaven.

- Sådan nogle som os har altid gang i projekter. Også når vi er på barsel, griner Karen Jelnes.