Se jordtemperaturen i Danmark måned for måned

Jordens temperatur har afgørende betydning for, hvad du skal lave i haven i de forskellige måneder. Få overblikket over jordtemperaturen, og hvornår du fx skal slå græs og så blomster og grøntsager.

Hvornår skal jeg plante hvad?

Jordens temperatur har afgørende betydning for, hvornår på året du skal udføre de enkelte haveopgaver, for havens beplantning er afhængig af varme for at gro. Foto: bigstockphoto.com

Hvornår skal du slå græs første gang? Hvornår skal dine træer beskæres? Og hvornår sår du i køkkenhaven?

Jordens gennemsnitlige temperatur i 1 meters dybde

Januar 3,6
Februar 3,5
Marts 2,9
April 4,5
Maj 8,8
Juni 11,3
Juli 15,1
August 15,6
September 14,7
Oktober 12,0
November 8,9
December 5,9
Temperaturen er et gennemsnit af årene 2001-2010. Kilde: DMI

Jordens temperatur har afgørende betydning for, hvornår på året du skal udføre de enkelte haveopgaver, for havens beplantning er afhængig af varme for at gro. Derfor skal du vide, hvornår der er vækstsæson for netop den plante, hæk eller træ, du har i haven.

Sådan måler du nemt jordtemperaturen

Tjek jordtemperaturen selv med et specielt jordtermometer. Termometret skal ned i minimum 20 centimers dybde for at få en præcis måling.

Du kan købe et jordtermometer i et byggemarked eller et havecenter eller søg på internettet. Et jordtermometer koster typisk fra 100 kr.

Hvornår er der vækstsæson?

Vækstsæsonen er perioden fra de tidligste arter spirer til de sidste af de sene arter visner. Afhængigt af temperaturudsving vil den overordnede vækstsæson løbe fra april til oktober.

Det er i denne del af året, at dine planter, hække og blomstrer vokser. Hvornår de starter og slutter med at gro, og hvor hurtigt, afhænger af jordens temperatur. Det er derfor også jordtemperaturen, der bestemmer, hvad du skal gøre i haven i de enkelte måneder.

Havearbejde, der er afhængig af jordens temperatur

 • Slå græs: Græsset skal være i vækst, før du slår det. Jordtemperaturen skal derfor være 7-8 grader, hvilket den er omkring april. Stop med at slå græs omkring slut oktober, når temperaturen kommer ned under 6 grader.

 • Anlæg græsplæne: Der er hurtigst dannelse af nye rødder, når temperaturen er på sit højeste, oftest i august.
 • Blomster: Afhængigt af blomstertypen, skal jordtemperaturen være over 7-10 grader og nattefrosten fortid, før du planter ud. Typisk omkring starten af maj.
 • Plante stedsegrønne planter: Skal gøres i september, hvor den lune jordtemperatur skaber et solidt rodnet hurtigt.
 • Så grøntsager i køkkenhaven: Jordtemperaturen skal være over 7 grader, før du sår eller planter i køkkenhaven. Normalt i starten af maj. Enkelte varmeelskende planter, fx bønner, kræver højere temperaturer.
 • Beskære træer: Beskær træer i løbet af sommeren, så træets sår kan nå at hele før vækstsæsonen slutter. Husk, at træer med stenfrugt som fx blomme- og kirsebærtræer skal beskæres efter høst.
 • Beskytte planter: Dæk sarte planter med plastfolie omkring slutningen af oktober, når vækstsæsonen slutter og nattefrosten kommer. Plastfolien kan hæve temperaturen fra frost til plusgrader.
 • Plante jordbær: Skal gøres i august, hvor jordtemperaturen er på sit højeste.
 • Gødning: Brug først gødning fra midten af maj, når jordens temperatur er over 8 grader, ellers arbejder jordens mikroorganismer ikke tilstrækkeligt.
 • Plante tomater: Tomater kan plantes ud i drivhuset i maj, når jordtemperaturen er over 10 grader hele døgnet rundt. Kan med fordel sås indendørs midt i marts.

LÆS OGSÅ: Så dine egne tomater

 • Plante blomsterløg: Skal gøres i det tidlige efterår, mens jordtemperaturen er ca. 15 grader.
 • Hæk: Plantes i oktober-november, når planterne er i dvale og vejret fugtigt.

Se video 'Sådan planter du ud i bedet'

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab