Sikkerhed i legehuset

Et legehus, der er bygget forkert kan være livsfarligt. Se her, hvordan du forhindrer ulykker og sikrer dine børn mod uheld og skader, når de leger i legehuset.

Tager man ikke de rette forholdsregler, kan legehuset være et farligt sted for børn at opholde sig.

Tager man ikke de rette forholdsregler, kan legehuset være et farligt sted for børn at opholde sig.

Hvor mange børn kommer hvert år til skade under leg?

Ifølge en undersøgelse foretaget for Statens Folkesundheds Institut af Syddansk Universitet, kom ca. 175.000 børn på skadestuen i år 2009 pga. en ulykke, hvoraf ca. 7.400 børn blev indlagt. 94 procent af disse ulykker var forbundet med fritidsaktiviteter.

Der er ikke lavet en specifik opgørelse over, hvor stor en del af disse uheld, der fandt sted på legepladsen, men i perioden 2007-2009 tegnede i klatrestativer sig fx for i gennemsnit årligt for 1.100 af ulykkerne og rutsjebaner ligeledes 1.100 ulykker.

Ifølge statistikken er det heldigvis de færreste uheld, der får fatale følger. Men det hænder, at børn fx dør i faldulykker eller ved kvælning i tøj eller reb på legepladsen.

Undersøgelsen viser, at drenge generelt kommer mere til skade end piger, hvilket formentligt skyldes, at de leger vildere end piger.

Hvordan undgår du ulykker i legehuset?

Børn leger og prøver grænser af. Det er sådan børn udvikler deres færdigheder. Når de søger grænser af og udforsker verden, skal det ske i sikre omgivelser. Og det er de voksnes opgave at sørge for, at de rammer er i orden.

Når man skal sikre, at legeredskaber og legehuse er sikre, kan man som forælder skele til de europæiske standarder for offentlige legeredskaber.

Standarderne hedder DS/EN 1176 og DS/EN 1177.

LÆS OGSÅ: Børnesikker bolig

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er åbninger i legehuset, hvor barnets hoved kan komme i klemme.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er åbninger i legehuset, hvor barnets hoved kan komme i klemme.

Hvordan bygger du et sikkert legehus?

Når legehuset skal bygges er det vigtigt, at være opmærksom på, at børnene ikke må kunne få hovedet i klemme. De såkaldte ”hovedklemfælder” er farlige, og i de europæiske standarder er der mål for, hvor store åbningerne i legehuset skal være, for at undgå at børnenes hoveder sidder fast.

Ifølge de europæiske standarder skal åbninger være enten: 

  • Mindre end 8,9 cm.

eller 

  • større end 23 cm, hvis åbningen er placeret mere end 60 cm over underlaget.

Målene skal efterleves for at forhindre, at barnet får hovedet i klemme og bliver kvalt. Er afstanden under 8,9 cm, kan barnet ikke få hovedet igennem. Er afstanden over 23 cm, kan kroppen komme igennem, og åbningen er så stor, at hovedet ikke sætter sig fast.

Disse regler er simple regler, der er lette at efterkomme, hvis du selv bygger et legehus. Og de er også lette at kontrollere og måle efter, hvis du køber et præ-fabrikeret legehuse eller legeredskaber i fx byggemarkeder.

Hvordan konstrueres taget på legehuset, så det er sikkert?

Taget skal have en passende hældning, så det ikke er for let at komme op på det, slet ikke for de mindre børn. Hvis legehuset er bygget sådan, at der er støttegreb til hænder og fødder på taget, så er taget en del af et klatreredskab ifølge standarderne, og så skal der være et faldunderlag rundt om huset, hvis legehuset er opstillet offentligt.

Det er også en god idé at sikre sig, at tagbeklædningen ikke er for glat, hvis det er muligt for børnene at kravle op på det.

Hjemme i haven bestemmer man selv, men for en sikkerheds skyld er det en god idé at efterleve reglerne for ikke at udsætte sine børn for unødvendig risici.

Sikkerhed legehus

Taget her er konstrueret, så anoraksnoren kan fanges mellem brædderne. Foto: Gert Olsen

Pas på snorene

Enhver forælder bør være opmærksom på faren ved snore i overtøj og sportstrøjer og lign. Børnene risikerer at sidde fast i mellemrum mellem brædder og plader, hvilket udgør en potentiel risiko for kvælning.Her kan du se to eksempler på, hvor snore kan sidde fast.

Det røde tag er konstrueret, så anoraksnoren kan fanges mellem de fleste af brædderne. Ved det blå tag er problemet, at snoren kan sidde fast mellem finérpladerne i kippen. Den form for samlinger er det vigtigt at undgå, når man sætter gang i legehusbyggeriet.

Bevægelige åbninger, som døre og vinduer, må ikke være mindre end 12 mm ifølge standarderne. Så har barnet en chance for at få fingrene ud, inden de bliver knust, hvis nogen lukker døren eller vinduet, mens fingrene er i vejen.

Af brandtekniske årsager skal legehuse have 2 adgangsåbninger, hvis huset er dybere end 2 meter. Disse adgangsåbninger må ikke have mål, der er mindre end 50 cm, og de skal være placeret på forskellige sider af huset, så man kan komme ud i tilfælde af brand.

Tagkonstruktionen på dette legehus er sikker, ligesom det er en fordel, at der ikke er døre og vinduer i.

Tagkonstruktionen på dette legehus er sikker, ligesom det er en fordel, at der ikke er døre og vinduer i.

Hvordan ved jeg legehuset er sikkert?

Du kan selv teste åbningerne i dit eget legehus med en almindelig tommestok. Hvis du vil teste, at anoraksnore ikke kan sætte sig fast og efterfølgende kvæle barnet, kan du bruge en almindelig snor, der er ca. 3,5 mm tyk, hvor du har sat proppen fra en ketchupflaske fast i enden af den. Det er ikke helt efter bogen, men det vigtigste er at finde fejlene, og undgå at ulykken sker.

Hvis du selv vil bygge en legeplads, kan du læse mere om legeplads til hele familien her.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab