Sikkerhed når du arbejder på en stige

Stå ikke på de 3 øverste trin på stigen. Her er risikoen for at falde ned nemlig meget større, fordi du ikke har noget at holde fast i. Få gode råd til, hvordan du kan undgå ulykker på stigen.

arbejd sikkert på en stige

Sørg for at vælge den type stige, der passer bedst til den type opgave, du skal igang med. Foto: Tommy Verting

Det er ikke ufarligt at arbejde på en stige. Ifølge arbejdstilsynet tegnede fald fra stiger sig for i alt 783 alvorlige arbejdsulykker og 4 dødsfald i perioden 2005-2010.

Hvordan det står til med skader som følge af fald fra stiger i de private hjem, findes der ikke specifikke tal på. Men hvert år ender flere tusind danskere på skadestuen efter fald fra mindre højder, så også i hjemmet bør du tage sikkerheden alvorligt, når du skal arbejdes fra stige.

Mange af de ulykker, der sker som følge af fald fra stige, opstår fordi folk står øverst på stigen, eller fordi de forsøger at række ud efter noget, der er for langt væk.

Desuden giver det nogle uhensigtsmæssige arbejdsstillinger at arbejde fra en stige, så det er ikke kun ulykker, du bør forebygge.

LÆS OGSÅ: Sådan får du en skridsikker trappe

Hvordan undgår du ulykker på stigearbejde?

Jo højere stigen er, og jo højere oppe du står, jo farligere er arbejdet. En høj stige med 2 ben er farligere at stå på end en lavere trappestige eller wienerstige, som står mere sikkert på sine 4 ben.

Hvilke typer stiger findes der?

 • Trappestige: En stige, der er forsynet med støtteben, som har vandrette trin, når den er opstillet.
 • Transportabel stige: En løs stige af træ, stål, letmetal el. lign.
 • Enkeltstige: En stige med udelte vanger.
 • Dobbeltstige (wienerstige): Består af 2 enkeltstiger, der er hængslet sammen i et fælles toppunkt. Opstillet danner den en A-figur.
 • Skyde- og rullestiger: Består af parallelle sektioner af enkeltstiger, som er forskydelige i længderetningen.
 • Sammensættelige stiger: Består af 2 eller flere sektioner af enkeltstiger, som kan sættes sammen, når de skal bruges, og som kan adskilles helt under opbevaring eller transport.
 • Kombistiger: Består af 2 enkeltstiger, som kan bruges enkeltvis men også sættes sammen, så de fungerer som skydestige eller wienerstige.

Du bør altid bruge en stige, der passer i højden til det arbejde, du skal udføre. Derfor kan det være en god idé at have flere stiger.

Vælg altid den sikrest mulige stige til formålet. Det er fx en god idé at bruge en høj stige på 2 ben, når du skal op og rense tagrende eller skal op på taget.

LÆS OGSÅ: Bål i haven – med sikkerheden i orden

En trappestige eller wienerstige med 4 ben er bedre, når du skal male indendørs eller plukke frugt over nå-højde i frugttræet. En stige med 4 ben er bedre til dette formål, dels fordi den kan stå selv, og dels fordi den ikke behøver at støtte usikkert op ad træets stamme. Du kan også bedre nå æblerne på de yderste grene, når stigen kan stå selv lige under grenene.

Hvis du skal mere end 2-3 trin op på en stige, er det en god idé at få en anden voksen person til at holde fast i stigen. Det gælder især, hvis stigen står et sted, hvor underlaget ikke er helt jævnt og fast.

Belastning for kroppen

Det er belastende for kroppen at arbejde på en stige i længere tid ad gangen. Stigearbejde kan give smerter i ben, ryg, arme, nakke og skuldre. Når du står på stigen, vil du meget nemt komme til at stå i en fastlåst stilling for at holde balancen. Samtidig står du ofte meget akavet for at kunne nå og komme til de ting, du arbejder med.

Som tommelfingerregel bør du derfor begrænse arbejde på en stige til maksimalt 30 minutter ad gangen.

Du kan også få trætte og ømme fødder på grund af stigens smalle trin, som gør det umuligt at flytte fødderne under arbejdet.

LÆS OGSÅ: Vand i haven - sådan undgår du ulykker og skader

Sikkerhedsnorm for stiger

Faldulykke på stige

Vær sikker på, at din stige kan klare vægten, og at den lever op til danske og europæiske sikkerhedsnormer. Foto: Tommy Verting

Det er en god idé at vælg en stige, der lever op til den danske eller den europæiske sikkerhedsnorm. Disse stiger er mærket med DS/INSTA 650 eller EN 131.

Det giver dig bl.a. sikkerhed for, at stigen kan bære vægten af en person. Stiger, der anvendes på danske byggepladser, skal leve op til sikkerhedsnormen.

LÆS OGSÅ: Sikkerhed, når du arbejder med motorsav

Hvornår er det bedre at bruge et stillads eller en arbejdsplatform?

Hvis du skal i gang med et større arbejde, fx at male hele facaden på dit hus, er det mere sikkert at bruge et stillads eller en arbejdsplatform end en stige. Det samme gælder, hvis underlaget er meget ujævnt.

Fordelen ved et stillads eller en platform er, at du har begge hænder frie til arbejdet, fordi du ikke skal bruge den ene hånd til at holde fast på stigen. Desuden giver det dig mulighed for at arbejde længere tid ad gangen, da du undgår ubehagelige arbejdsstillinger.

LÆS OGSÅ: Sikkerhed når du laver el-arbejde

LÆS OGSÅ: Sikkerhed i legehuset

Gode råd, når du skal arbejde på stige

 • Tjek altid, at stigen er i orden, fx at trinene ikke er i stykker.
 • Stil stigen på et jævnt og fast underlag og i en vinkel, hvor den ikke kan skride. Sørg for, at stigen støtter med lige meget vægt på alle ben.
 • Brug fodtøj, der sidder godt fast på foden (ikke træsko), og som har en skridsikker sål.
 • Kravl aldrig højere op end 5 meter over jorden.
 • Stå ikke på stigens 3 øverste trin.
 • Arbejd på stigen i maksimalt 30 minutter ad gangen.
 • Vær kun én person på stigen ad gangen (på dobbeltstiger/wienerstiger maksimalt én person på hver side).
 • Bær kun lette og håndterlige ting på stigen. Brug kun værktøj, der kan håndteres med én hånd - den anden skal bruges til at holde fast med.
 • Anbring ikke stigen foran døre og vinduer, som kan risikere at blive åbnet.
 • Brug en stige med brede trin, da den giver en bedre arbejdsstilling og et bedre blodomløb.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab