Blomstrende busketter kan optage en stor del af havens rum, så i en lille have skal du være påpasselig med plantesammensætningen. Vælg plantetyper med mindre vækst, og begræns antallet af arter, hvis havens rammer ikke er så store.

I lidt større haver kan du sammensætte mere komplekse busketter for at sløre havens grænser eller for at skabe rum og dybde i haven.

Vær også opmærksom på, at en 'lille pind' hurtigt kan udvikle sig til en meget stor busk. Derfor er pladsbehovet for de enkelte arter en kendsgerning, der skal tages alvorligt.

Billedgalleri: 6 planteforslag til dit eget busket

Hvad er et busket?

  • Et busket er en klynge af buske og småtræer, som kan lukke haven af, skabe læ, danne baggrund for havens prydplanter og samtidig udsende dufte og vise sine varierede blomster og bladstrukturer.
  • Buskettet har været anvendt i danske haver siden midten af 1800-tallet, men er de senere år blevet presset ud til fordel for den pladsbesparende hæk.
  • Et busket kan lægge vægt på fx bladstruktur, blomstring og/eller duft.
  • Buskettet kan være lidt vildt i sit udtryk som et stykke natur, eller mere fint og sirligt som et surbundsbed.

Planlæg dit busket – overvej følgende:

  • Blomstring – vælg beplantning, der blomstrer over hele sommeren.
  • Dufte – vil dine blomstervalg komplimentere hinanden?
  • Farver og former – vil beplantningerne både i før og efter udspringning klæde bedet og give struktur og fylde, hvis det er ønsket?
  • Vintertid – beholder planterne bladene om vinteren eller giver de bare grene en skulpturel effekt?

Skab læ med et busket

Både nye haver, der ikke er vokset til endnu, og gamle, åbne haver kan være vindomsuste steder, hvor det ikke er så fristende at sætte sig med tekanden eller kaffekoppen ved et havebord. Det problem kan du løse ved at bygge en afskærmning for vinden, og her kan et busket godt gøre tricket.

Der er utallige måder at lave et læhegn på - fra rå rafter af fyrretræ til fint lakerede lægter af teaktræ. Men du kan også placere din nye busket strategisk, så den kan skærme en god plads i solen af for dig og gøre det mere behageligt at opholde sig der.

Læhegn kan du selvfølgelig også bygge af andre materialer, eksempelvis træ eller af pileflet. Men måske vil et busket, der også fungerer som læhegn, være mere interessant at se på. Du kan også vælge et espalierhegn, som du kan plante klatreplanter op ad.

Skab duftende busketter

Du kan også vælge at gå målrettet efter at lave et duftende busket, som virkelig kan stimulere din lugtesans sommeren igennnem.

Det kan give en nærmest meditativ effekt at sidde og nyde dufte fra blomstrende vækster.

Som hovedregel dufter planter mest, når de blomstrer, og det er derfor en god idé at blande planter, der ikke blomstrer samtidigt. De fleste planter blomstrer om sommeren, men du kan sørge for at blande planterne i buskettet, så der er dufte hele året – også om vinteren.

Skab balance imellem duftene ved at veksle imellem forskellige typer af dufte, og vær opmærksom på ikke at udvælge for mange kraftige dufte – alt med måde.

Det er også vigtigt, at du ikke kun tænker på, om planterne og blomsterne dufter godt. Det er nemlig stadigvæk vigtigt, at øjet har noget at blive fornøjet af. Hvis din duft-oase er kedelig at se på, så er sandsynligheden for, at du ikke får den brugt.

Pasning og pleje af busketter

Nyplantede busketter skal holdes fri for ukrudt. Kan du ikke holde ud at kigge på bar jord, spred da et tykt lag barkflis eller kompost for at dække den ukrudtsfrie jord.

Efter nogle år lukker buskene lyset ude, og derefter er det etablerede busket nemt at holde ukrudtsfri.

Mange af de klassiske prydbuske, som anvendes i busketter, tåler udtynding eller kraftig tilbageskæring om vinteren. De nye grene skyder frem om foråret og vil lukke af helt ned til jorden og derved danne en bræmme eller væg, der skaber privathed i haven.

Hvilken jordbund har du?

Husk at undersøge, hvilken jordbund, du har, hvis du er i tvivl. For dit valg af planter til dit busket bør afspejle jordens sammensætning.

Lys og skygge?

Husk at overveje, at nogle vækster trives godt i skyggen fra store træer, hvor andre kræver fuld sol for at kunne udvikle sig optimalt. 

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Hæk og busk

Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit