Nogle siger æg skal i køleskabet, andre at de sagtens kan holde sig i helt op til 3 uger uden at komme på køl. Så hvad er rigtigt?

Køl æg ned og undgå bakterievækst

Der findes ikke regler for, hvordan du som privat person opbevarer æg fra egne høns, eller æg du køber. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at du opbevarer æg på køl (ved ca. 5 grader, men under 12), både af hensyn til holdbarhed og fødevaresikkerhed. 

Bakterier har meget bedre betingelser for at vokse ved stuetemperatur end ved køleskabstemperatur, og er der salmonella i æggene, er det en god idé at opbevare æggene på køl - ved den temperatur kan bakterien ikke vokse. Der findes dog stort set ikke salmonella i danske æg længere.

Fødevarestyrelsen anbefaler at lægge æg på køl så hurtigt som muligt for at undgå bakterievækst.

Ifølge Danæg forringes et ægs kvalitet meget langsomt ved en temperatur under 12 grader, mens det forringes hurtigt ved 25 grader. Derfor har Danmark som det eneste EU-land regler for fødevarevirksomheder om, at æg skal opbevares ved en temperatur på højst 12 grader. 

Sådan opbevarer du æg

  1. Opbevar æg tørt og på køl ved 5 grader.
  2. Kom æg på køl så hurtigt som muligt.
  3. Brug æg inden 28 dage fra lægning – det er den holdbarhed, æg i supermarkederne har.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sådan håndterer og opbevarer du æg fra dine egne høns

Æg fra egne høns bør ifølge Fødevarestyrelsen opbevares på køl på samme måde som de æg, du køber, og som udgangspunkt kan dine egne æg også holde sig i 28 dage fra lægning, hvis de er på køl.

Producerer du dine egne æg, skal du desuden holde øje med, om skallen er intakt, være opmærksom på, om ægget har ligget længe i sommervarmen, og om der er hønsemøg på ægget – det er alle forhold, som kan forringe æggets holdbarhed.

Inden du lægger æggene på køl, er der nogle ting, du skal være opmærksom på:

  • Vask ikke dine æg. Er der hønsemøg på æggene, er der risiko for salmonella og andre tarmbakterier, men du skal ikke begynde at vaske æggene, for så risikerer du, at bakterier kan trænge gennem æggets skal. Det kan både være fordærvelsesbakterier og sygdomsfremkaldende bakterier, som i bedste fald forringer holdbarheden og i værste fald kan gøre dig syg, hvis ægget spises råt.
  • Fjern møget ved forsigtigt at tørskrubbe ægget.
  • Opbevar evt. snavsede æg i en særskilt bakke, uden at fjerne møget.
  • Vask hænder efter du har rørt ved æggene, det kan forhindre smitte til andre fødevarer.

Husk også, at ægget, eller den ret ægget indgår i, skal varmes op til 75 grader - så er du sikker på, at evt. salmonellabakterier dræbes.