Det kan godt være, at det kradser i tegnebogen, når du står foran de nyeste havemaskiner i byggemarkedet.

Men det er klogt at overveje, hvad du præcis har brug for, og hvor ofte du har brug for det, før du begynder at fylde skuret med motoriseret grej.

Ved at leje større maskiner og værktøj, evt. i fællesskab med naboerne, når du har brug for det, sparer du både penge og de ressourcer, der bliver brugt til produktion af nye maskiner og værktøj. 

Drop kompostkværn og lej en ordentlig grenkværn

Tager vi fx kompostkværnen, kan de mest gængse forbrugermodeller til et par tusinde kr. højest klare kviste og smågrene. Derimod giver disse kværne op over for grene, der er mere end 3-4 cm tykke, og løv og nåle får dem ofte til at stoppe til.

På den måde ender du let med at give 2.000 kr. for en kværn og alligevel være nødt til at køre store mængder haveaffald på genbrugspladsen.

Lej professionel kværn sammen med naboer

Her giver det langt bedre mening at leje en professionel kværn på en trailer en gang om året. Det koster cirka 1.000 kr., og den æder praktisk taget alt på ingen tid. Selv mindre stammer.

Du kan evt. slå dig sammen med nogle naboer og dele udgiften.

Små havefræsere kradser kun i overfladen

Det samme gælder fræsere, hvor mellemstore modeller let kan koste 3.000-4.000 kr. i anskaffelse.

Sagen er bare, at fræsere med en mindre effekt end 3-4 hestekræfter simpelthen ikke er kraftige nok til at komme i bund - de kan kun kradse lidt i overfladen. På den anden side har de færreste brug for maskinerne så ofte, at det kan svare sig at købe de modeller, der virkelig kan tage fat.

Det koster typisk kun 300-500 kr. at leje en velvoksen havefræser i byggemarkedet, så det er ofte den bedste løsning.

El er bedre end benzin, hvis redskaber bruges sjældent

Benzindrevne havemaskiner kan være svære at starte, hvis du kun bruger den ved sjældne lejligheder. Derfor kan det ende med, at du kun får brugt dem ganske få gange overhovedet, fordi er nærmest umulige at få i gang.

Så har du kun begrænset brug for hækkeklipper eller motorsav, er det bedst at anskaffe en elektrisk model. Er behovet mere begrænset endnu, fx hvis du kun har et meget lille stykke hæk, så drop motoren helt og brug håndværktøj i stedet for.

Ofte giver det et langt flottere og mere ensartet resultat at bruge en manuel hækkesaks i stedet for en mekanisk. Du skal heller ikke bekymre dig om flade batterier eller om, hvor langt forlængerledningen rækker.

Har du brug for ny motorkraft til haven?

Inden du svinger dankortet over et nyt stykke motoriseret grej til haveskuret, er det en god idé at gøre dig klart, om du reelt har behov for det.

Spørg fx dig selv:

  • Hvor ofte du kommer til at bruge maskinen?
  • Hvor omfattende er de opgaver, maskinen skal hjælpe dig med at løse?
  • Hvor lang tid vil det tage dig at løse opgaven med håndværktøj i stedet?
  • Kan du med fordel leje eller låne dig frem til værktøjet i stedet for at købe det selv?
  • Kan du deles med naboer eller familie om udgiften til at købe eller leje værktøjet?

Håndværktøj er billigt, stort set vedligeholdelsesfrit og ofte mere skånsomt ved jord og planter end deres motordrevne modstykker. Samtidig giver det mere motion at bruge fx spaden, greben eller den rugbrødsdrevne græsslåmaskine end fræser og motorplæneklipper. Til gengæld er håndværktøjerne ikke særlig praktiske, hvis opgaven er meget stor og krævende.

Elværktøj – fx hækkeklipper eller motorsav – er rigtig godt til opgaver, du ikke orker at løse med håndkraft. Værktøjerne er tillige billigere, lettere og mindre vedligeholdelseskrævende end benzinmaskiner og derfor meget velegnede til lejlighedsvise opgaver i haven. Men de skal naturligvis stadig smøres og holdes i en stand, så de er sikre at anvende. Ulempen er, at du skal holde styr på en lang forlængerledning (eller batterier) hvis du skal løse større opgaver.

Benzindrevne maskiner er stærke og fantastisk velegnede til de mest krævende opgaver i haven. Fx hvis du skal slå en stor plæne eller fræse jord til en stor køkkenhave. Men benzindrevne maskinker larmer, forurener og kræver jævnlig og samvittighedsfuld vedligehold for at fungere optimalt. Ligeledes er fx benzindrevne hækkeklippere og motorsave langt tungere end deres eldrevne modstykker.

Køb en maskine, hvis du planlægger at bruge den relativt ofte. Slå dig evt. sammen med naboer eller venner om købet, hvis I hver især højest forventer at bruge den 1-2 gange årligt. Så har I råd til at købe en maskine af ordentlig kvalitet, der holder længere. 

Lej en maskine, hvis du ikke regner med at skulle bruge den igen (eller kun sjældent). På den måde kan du få adgang til en kraftig kvalitetsmaskine til betydeligt færre penge, end det ville koste dig at købe en svagere maskine af mere tvivlsom beskaffenhed.