Skal vi vælge jordvarme eller nyt gasfyr?

Helga Hvidtfeldt Rasmussen og Steffen Jensens gasfyr er ved at blive for gammelt, og hvad skal de så vælge? De bad om en rådgiver om hjælp, og vi tog med Boliusrådgiver Jeanette Standly Mikkelsen hjem til parret til energirådgivning. Læs, hvad de fik ud af det.

Billedserie: Energirådgivning derhjemme

Helga og Steffen fik besøg af en af Bolius' energirådgivere, Jeannette Standly Mikkelsen, der hjalp dem med at finde ud af hvilken type varmekilde, der er bedst for dem. Foto: Torben Klint

Helga og Steffen fik besøg af en af Bolius' energirådgivere, Jeannette Standly Mikkelsen, der hjalp dem med at finde ud af hvilken type varmekilde, der er bedst for dem. Foto: Torben Klint

Er det en god idé at skifte gasfyret ud med jordvarme?

Det er det centrale spørgsmål til en af Bolius’ energirådgivere Jeanette Standly Mikkelsen, da hun besøger Helga Hvidtfeldt Rasmussen og Steffen Jensen i deres 130 m2 store hus fra 1996 i Blovstrød.

Parret har bedt om rådgivning, efter at en tekniker fortalte, at deres gasfyr snart skulle skiftes ud.

Men er det nu også den bedste beslutning? Eller er jordvarme en bedre idé?

I de næste par timer går snakken frem og tilbage over en kop kaffe ved spisebordet i køkkenalrummet. Jeanette Standly Mikkelsen forklarer og besvarer Helga Hvidtfeldt Rasmussen og Steffen Jensens mange spørgsmål. I denne artikel har vi blot taget nogle af de ting med, der blev drøftet.

Jordvarme kræver god isolering og plads

- Hvis man skal have jordvarme, gælder det først og fremmest om, at huset skal være godt isoleret, og det er jeres hus, når det er så nyt, siger Jeanette Standly Mikkelsen.

Hun forklarer, at jordvarme kræver meget plads – typisk skal man have et friareal, fx en græsplæne, der er to en halv gange så stort som husets grundflade. Da familiens hus er 130 kvadratmeter, skal der altså være omkring 325 kvadratmeter friareal, hvor slangen med frostvæske, der samler jordens varme, kan ligge.

- Og der må ikke være nogen belægning oven på jordvarmen og heller ikke nogen store træer, for rødderne kan måske skabe problemer, forklarer Jeanette Standly Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Jordvarme

Kan jordvarme ligge under en terrasse?

Familien har en stenterrasse, som tager noget af pladsen, og derfor er der usikkerhed, om der er plads nok i haven til jordvarme.

- Hvad med en træterrasse? Kan man have jordvarme under den, spørger Steffen Jensen.

- Generelt er det ikke en god idé, fordi den energi, jorden akkumulerer, kommer fra solen og regnen, og har du belægninger i form af fliser eller træ vil solen ikke kunne varme jorden op, og der vil ikke kunne komme så meget vand ned i jorden. Man kan godt have en terrasse, man skal bare tænke over, hvilken belægning man har – sorte sten eller asfalt er bedre til at lede varmen ned i jorden.

- Jeg vil anbefale jer, at I får det firma, som I overvejer, skal etablere jordvarmen, til at måle op, om I har plads nok. Hvor meget plads der er brug for afhænger også af jordkvaliteten, forklarer Jeanette Standly Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Køreplan for jordvarme

Overvej opvarmning med varmepumpe

Hun mener også, at Helga Hvidtfeldt Rasmussen og Steffen Jensen bør overveje at få en luft til vand-varmepumpe.

- Luft til vand-varmepumpen har også en udedel, og den må ikke stå tildækket, og det er ikke altid lige pænt. Den kan også stå og summe lidt, og det skal man lige vænne sig til, men producenterne er blevet meget bedre til at lave støjsvage pumper, og I vil ikke kunne høre den inde i huset, siger Bolius rådgiveren.

LÆS OGSÅ: Luft til vand-varmepumpe

Hvor lang tid holder et gasfyr?

Parret kan ikke helt forstå, at gasfyret skal udskiftes, da det er fra 1996.

- Et gasfyr har normalt en levetid på 10-12 år. Det kan sagtens holde længere, men effekten bliver mindre pr. forbrugt kubikmeter gas, og der bliver flere vedligeholdelsesudgifter, siger Jeanette Standly Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Opvarmning med gasfyr

Hvilken varmekilde kan bedst betale sig?

Familien bruger 11.000-12.000 kr. på varme om året.

- Hvis man skiftede til et nyt gasfyr, ville det så være bedre økonomisk, spøger Helga Hvidtfeldt Rasmussen.

Jeanette Standly Mikkelsen tager sin iPad frem og tjekker forskellige beregninger.

- Et nyt gasfyr koster 30.000-35.000 kr., en luft til vand-varmepumpe koster omkring 60.000-70.000 kr., mens et jordvarmeanlæg koster over 100.000 kr.

- Med et nyt gasfyr vil I spare ca. 5.000 kr. om året i forhold til det gamle gasfyr, men prisen på naturgas kan stige i fremtiden. En luft til vand-varmepumpe koster ca. 8.500 kr. i el om året og 1.000-1.500 kr. i service, og et jordvarmeanlæg vil stå i ca. det samme. Varmepumpen og jordvarmen kan blive rigtige gode løsninger, hvis I kombinerer det med solceller, der kan levere strøm til pumperne. Men det kan bedre betale sig for folk, der har større varmeregninger end jer, siger Jeanette Standly Mikkelsen.

Solceller er en god investering

Og så går snakken ellers over på solceller, som mange danskere har investeret i.

- Solceller er i dag en rigtig god investering – et solcelleanlæg kan tjene sig selv hjem på ca. 7 år, og så tjener I penge på det. Hvis I får et solcelleanlæg i år, kan I også få håndværkerfradrag. Men et solcelleanlæg koster typisk over 100.000 kr., så det er også noget af en investering. - Hvis I skal have solceller, kan det bedst betale sig, hvis det passer til jeres forbrug. Men få det fremtidssikret, så det kan blive større – fx hvis I skal have en elbil en gang. I kan gå ind på jeres elselskabs hjemmeside og se, hvordan jeres forbrug har været de sidste år.

- Det er vigtigt, at der ikke er noget, der skygger, når I har solceller – fx træer eller en flagstang. I har et stort træ, der måske skygger, siger Jeanette Standly Mikkelsen, mens hun kigger ud i haven. Det kan være, at I bliver nødt til at fælde træet, men I kan holde øje med, om der falder skygge på taget i løbet af dagen.

Jordvarme kræver meget plads - fx en græsplæne der er to en halv gange så stort som huset.

Jordvarme kræver meget plads - fx en græsplæne der er to en halv gange så stort som huset.

KSO-certificerede installatører giver bedre sikring

- Må I anbefale nogle bestemte firmaer, der sætter solceller op, spørger Helga Hvidtfeldt Rasmussen.

- Vi er uvildige, så vi anbefaler ikke nogen bestemte. Men gå efter en KSO-certificeret installatør, www.kso-ordning.dk der er uddannet til at montere solceller og kun anvender godkendte komponenter i de anlæg, de sælger og monterer – så er I bedre sikret, anbefaler Jeanette Standly Mikkelsen.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du udenom dårlige solceller

Kig tilbud nøje igennem

- Må vi kun indhente tilbud fra 3 forskellige leverandører, spørger Steffen Jensen.

- I kan indhente tilbud fra alle dem, I vil, men jeg vil anbefale højst at få 4-5 tilbud og gerne kun 3, for ellers kan det blive meget tidskrævende for jer. Der er mange, der ikke har tilslutningen med i prisen, og det kan løbe op i 8.000-10.000 kr., så det skal I huske at tjekke. I kan også få os til at gennemgå de tilbud, I har fået - så kan vi se, hvor gode de er, og om de har fået det hele med. 

Kan taget holde til solceller?

- Kan vores tag godt holde til vægten af solceller, spørger Steffen Jensen.

- Når I har så nyt et tag, er der ingen problemer, beroliger Jeanette Standly Mikkelsen. Ved et gammelt tag ville der godt kunne være problemer, men her kunne man forstærke spærene. Hvis man havde et gammelt tag, der snart skulle udskiftes, ville det være bedst at vente med solceller, til taget var blevet udskiftet.

Nyt gasfyr og solceller den bedste løsning

Fordi huset er så forholdsvist nyt, kan det umiddelbart ikke betale sig for parret at efterisolere eller få nye vinduer.

- Det mest optimale for jer er at få et nyt gasfyr og så evt. solceller, anbefaler Jeanette Standly Mikkelsen.

- Har I ellers fået svar på det, I gerne ville?

Det vælger vi

- Ja. Det overrasker mig, at det ikke kunne betale sig bedre for os med jordvampe eller luft til vand-varmepumpe, og at vi kan spare så meget med et nyt gasfyr, siger Steffen Jensen.

- Ja, så jeg tror, at vi tager et nyt gasfyr og måske solceller, fortsætter Helga Hvidtfeldt Rasmussen.

- Og så kan vi evt. skifte til jordvarme eller varmepumpe, når det nye fyr ikke kan holde længere, supplerer Steffen Jensen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab