Se skibsbriksen her

Der er varm te på kanden, Beatles på pladespilleren og fredsduer og regnbuer på væggen - og så er der dømt hygge med vennerne på skibsbriksen som det primære møbel.

Vi er i 1960'erne, hvor skibsbriksen er en del af ethvert ungdomsværelse med respekt for sig selv.

Alle skulle have en skibsbrik i 1960'erne

Mange danskere husker stadig skibsbriksen. Den firkantede kasse af fyrretræ med 2 skuffer med messingbeslag og en simpel skumgummimadras ovenpå kassen. Måske står der endda stadig et eksemplar eller to af den i sommerhuset eller som gæsteseng i gæsteværelset?

- Skibsbriksen blev allemandseje i 1960'erne og er tæt knyttet sammen med den boligtrend, der startede på det tidspunkt, fortæller Lykke L. Pedersen, seniorforsker på Nationalmuseet i afdelingen for nyere tider.

- Efter de økonomisk smalle efterkrigsår fik danskerne flere penge mellem hænderne. Boligerne blev større, og de unge fik som noget nyt deres eget værelse.

Skibsbriks gav bedre plads på værelset

Der var dog stadig brug for at økonomisere med pladsen på de nye ungdomsværelser, og her var skibsbriksen et praktisk møbel, der har hentet inspiration i det maritime.

- På samme tidpunkt var også andre fænomener fra sejlerverdenen populære i boligen. Et anker som dekoration, vejrstationer og skibsreb, siger Lykke L. Pedersen.

Nemt at gemme ting i skibsbriks

- Selvom der ikke decideret har været skibsbrikse på skibe på den tid, så er inspirationen med at kunne stuve ting af vejen klar, fortæller Esben Hedegaard, museumschef på Svendborg Museum.

- Det at kunne udnytte pladsen optimalt og stuve sine ting væk, når natten er slut, kender vi også fra skibe. Her løfter man bare et låg og stuver ting af vejen oppefra. Men med skibsbriksen har man lavet den, så det har været nemmere at komme til madrassen hele tiden, siger Esben Hedegaard.

Derfor forsvandt skibsbriksen

I 1972 opfandt Lykke Jensen fra firmaet Flexa de fleksible senge-systemer, der kan bygges op i højden til halvhøje eller høje senge med plads til fx en hule eller et skrivebord under.

- Den type senge var sammen med økonomi og nye produktionsforhold med til at sparke skibsbriksen ud af møbelhandlernes sortiment - fra ca. starten af 1980'erne, husker Henrik Lange, direktør i Trævarefabrikkernes Udsalg:

- Der var meget arbejde i at producere skibsbriksene med de faste sider. Da håndværkernes arbejdskraft steg i pris, og spånplader og laminat blev populært, blev det billigere at få masseproduceret andre typer senge med ben.

Køb en skibsbriks til 25.000 kroner

Der findes dog stadig masser af brikse og senge i dag, der bygger videre på skibsbriksens særkende med skuffer til sengetøj eller legetøj under madrassen.

Du kan stadig købe en skibsbriks, men til en noget anden pris. Møbelfirmaet KC Møbler ved København producerer skibsbrikse på bestilling. En skibsbriks i massiv bøg koster fx 25.000 kr. - den leveres også i andre træsorter, hvis kunden er interesseret i det.

Send ideer til 'Hvor blev det af?'

Hessian, kokostæpper eller skibsbriks. Mange ting har på et tidspunkt været populært i danske hjem, men er forsvundet igen.

Har du en idé til, hvilke ting vi kunne tage op i serien 'Hvor blev det af?', så send os en mail på tips@bolius.dk - skriv 'Hvor blev det af?' i emnelinjen.