Både store og mindre indendørs byggeprojekter sender hurtigt en sky af støv rundt i boligen. Det lægger sig på møbler, i sprækker og er svært at komme af med igen. Men det kan lade sig gøre at begrænse generne ved byggestøv, når du bygger om.

Afskærmning hindrer byggestøv i at sprede sig

Inden ombygningen går i gang, skal støvet begrænses i at sprede sig mere end højst nødvendigt ved hjælp af afdækning. Hvor meget, der skal dækkes af, afhænger af projektets størrelse.

Hvis du har en håndværker på opgaven, er det en god idé at se hinanden i øjnene og afklare jeres forventninger. Du kan ofte få håndværkeren til at afskærme og rydde op efter sig.

God afdækning tager tid, det samme gør oprydning. Og det vil naturligvis koste ekstra, så det kan være en idé at tænke over, om du selv vil stå for en del af afdækningen.

Skærm af med midlertidig væg

Er det en større ombygning, kan det være godt at lukke den del af huset af og tømme de aktuelle rum, som bliver berørt af projektet.

En afskærmning kan laves med en midlertidig væg af lægter. Du behøver ikke skrue den fast i gulv og loft, men kile den fast. For at beskytte loft og gulv kan du bruge pap.

Lav skillevæggen med vandrette lægter for oven og forneden med lodrette lægter, som skrues skråt i de vandrette. Hvis det er et kortere projekt, kan du nøjes med at sætte plastik på lægterammen, men for en småbørnsfamilie med et længerevarende projekt kan det være en idé at sætte gipsplader op.

Brug plastik, lagen eller gulvtæppe til afdækning

For mindre projekter i et rum du bruger meget, f.eks. hvis du skal have lavet en pejs i stuen, kan det være en god idé med en afdækning, som kan flyttes, når der ikke arbejdes.

- Afdæk reoler med plastik, læg et lagen hen over sofaen, så du hurtigt kan tage det væk. Har du nogle gamle gulvtæpper kan du lægge dem der, hvor du går og arbejder, for så kan de rulles sammen om aftenen, foreslår Claus Jacobsen.

Bygger du om i et rum, der kan aflukkes med en dør, kan du tape dørens sprækker til med malertape, mens du arbejder. Skal du arbejde i flere dage, kan du i stedet lave en sluse ved døren på samme måde som med støvvæggen kan du med lægter og plastik bygge nogle rammer ved døren, som sidder forskudt for hinanden.

Almindelig støvsuger kan ikke fjerne byggestøv

Når din ombygning er færdig, bør du gøre rent flere gange. Til den første grovrengøring skal du bruge en støvsuger, som er lavet til byggestøv, for selv de bedste husstøvsugere går i stykker af byggestøvet. Er det kun et mindre byggeprojekt, kan du leje en støvsuger, men bygger du meget om, kan det være en idé at investere i en byggestøvsuger.

- Efter første rengøring er det en god idé at lufte grundigt ud. Hvis du har alle vinduer åbne, vil der efter nogen tid være sket et luftskifte, og det mindsker mængden af svævestøv, siger chefkonsulent i Arbejdstilsynet Kell Guldager Petersen.

Til anden runde af rengøringen kan du, hvis du ikke har en byggestøvsuger, bruge din almindelige støvsuger, hvis den har mikrofilter. Har den ikke mikrofilter, kører det fine støv lige igennem maskinen og bliver faktisk bare hvirvlet op.

Beskyt dine luftveje mod støv

Ud over at give snavs i boligen, kan byggestøv genere dine luftveje, når du går og arbejder i støvet. Kell Guldager Petersen slår til lyd for en pragmatisk tilgang, som afhænger af, hvor stort dit projekt er, og hvor længe du går i støvet.

For et mindre projekt vil åbne vinduer, støvafskærmning til resten af huset, en engangsstøvdragt og en maske være fint.

Maske kan beskytte dig mod støv

Masker med modstand slider på kredsløbet, fordi du ikke får samme mængde ilt som normalt. Derfor anbefales det, at du samlet set maksimalt bruger masken tre timer på en dag, mens du kan bruge en turbofiltermaske en hel arbejdsdag.

- Det bedste er det, som hedder en P2-maske. P2 er graden af, hvor fint støv den bortfiltrerer. Du kan sagtens bruge en engangsmaske, hvis du lader være med at købe den billigste. Men skal du lave et større projekt, kan der være ræson i at investere i en maske med turbofilter, anbefaler Kell Guldager Petersen.

Udsugning begrænser det fine byggestøv

- Er det et større projekt, du skal lave, kan det også være en idé med luftrenser. Det er meget vigtigt, at dens afkast fører direkte ud til det fri, råder Kell Guldager Petersen.

Du kan skære en plade, der slutter helt til i et vindueshul og lave et hul, som passer til udsugningsslangen og slutter tæt.

- Maskinen skaber undertryk, så ud over den mindsker støv i det rum, du arbejder i, så mindsker den også støv i resten af huset, fordi det ikke suges ud i huset, når en dør åbnes, forklarer Kell Guldager Petersen.

Hvis du lader maskinen køre om natten, vil meget af det det fine svævestøv, som hænger længe i luften være væk. På den måde begrænses både byggestøvet i boligen og et evt. ubehag ved at gå og bygge om.