Sne på dine solceller påvirker din strømproduktion. Hvis der ligger et lag sne ovenpå dine solceller, producerer solcelleanlægget ikke strøm.

Lægger sneen sig fast på solcellerne?

I mange tilfælde glider sneen ned fra solcellerne af sig selv på grund af hældningen og den glatte overflade. Men sneen kan også blive liggende.

Hvis sneen er faldet i løbet af natten, og morgenen starter med sol, vil solen hurtigt få det underste lag sne til at smelte, når solen rammer solcellerne. Det vil normalt få sneen til at glide af solcellerne, og du behøver ikke foretage dig noget.

På solceller, der sidder tæt på tagfoden, kan større sne- og ismængder sætte sig fast i tagrender. Det samme gælder, hvis der fx er et udestuetag under, hvor sneen kan ligge. Derved kan de nederste solceller ligge dækket med sne. Derfor er det altid en god ide at inddele solcelleanlægget i flere serier, hvor den nederste række sidder i egen serie, så den ikke påvirker strømproduktion fra de andre paneler, hvis den er dækket af sne.

Sådan påvirker sne solceller på et tag med høj rejsning

Hvis du har en høj rejsning på taget, fx 45 grader, vil sneen normalt ikke lægge sig på solcellerne, men glide af med det samme på grund af hældningen og den glatte overflade.

Sådan påvirker sneen solceller på et tag med lav rejsning

Har du et tag med en hældningsgrad på fx kun 10 grader, og der kommer rigtig meget sne, fx helt op til 20 cm, kan sneen lægge sig ovenpå dine solceller og dermed stoppe elproduktionen.

Hvis det blæser, vil sneen formentlig hurtigt fyge væk igen. Men hvis det er vindstille, kan sneen blive liggende og forhindre solcellerne i at producere strøm.

For solceller på flade tage kan udfordringen være, at der samler sig sne under de stativer, hvorpå solcellerne er monteret. Her kan det være ekstremt vanskeligt at fjerne sneen - og heller ikke nødvendigt, da du bør have sikret dig, inden du monterede solcellerne i første omgang, at taget kan bære den ekstra vægt af sne. Til gengæld påvirker sneen ikke din el-produktion, da den ikke ligger oven på selve solcellepanelerne.

Sådan fjerner du sne fra solceller

  • Tjek om morgenen og/eller i løbet af dagen, om der er sne på solcellerne.
  • Børst sneen af solcellerne med en udendørs kost.
  • Vær forsigtig, hvis du skal stå på en stige og bruger kosten samtidig.

Solceller er hårdføre og kan fx holde til haglvejr. De kan også godt tåle, at du børster dem med en almindelig kost.

Det skal du IKKE gøre:

Hæld ikke meget varmt vand eller vand tilsat rengøringsmiddel på solcellerne.

Glasset i solcellemodulerne sidder i nogle aluminiumsrammer. Og hvis en meget kold overflade bliver opvarmet meget hurtigt, risikerer du, at glasmaterialet udvider sig og i yderste instans sprækker.

LÆS OGSÅ: Solceller