Solceller – kan du nå at få dem, før støtten bliver mindre?

Minister vil ændre støtte til solceller, så det ikke bliver en lige så god forretning at installere dem. Læs, om du stadig kan nå at få del i den nuværende støtte, og hvor lang tid det tager at installere et solcelleanlæg.

Man gætter på, at der vil komme nye regler fra årsskiftet 2012-2013, så hvis du vil have et solcelleanlæg, er det en god idé at gå i gang nu, så du får del i de nuværende ordninger.
Man gætter på, at der vil komme nye regler fra årsskiftet 2012-2013, så hvis du vil have et solcelleanlæg, er det en god idé at gå i gang nu, så du får del i de nuværende ordninger.

Hvis du stærkt overvejer at få solceller, kan det være en god idé at gå i gang nu. For så har du chancen for at få del i de nuværende ordninger, der har gjort det til en god forretning at investere i et solcelleanlæg til boligen.

LÆS OGSÅ: Solceller blevet en god forretning

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har meldt ud, at han vil justere de nuværende regler, så det ikke bliver lige så økonomisk attraktivt at få solceller til at producere din strøm. I dag kan du afskrive investeringen og producere mere el, end du selv bruger, via Nettomålerordningen.

”Justeringen bliver ikke en afskaffelse af støtten. Men vi skal sikre, at vi får mest muligt for vores sol-penge ved at anvende solen der, hvor den passer bedst i vores energimix” skriver Martin Lidegaard i dag på sin Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Minister klar til ændring af solcellestøtte efter efterårsferien

Nye regler om solceller fra 2013?

Hvad der præcist kommer til at ske, og hvornår de politiske partier får forhandlet an aftale på plads, vides ikke,. Men den indirekte økonomiske støtte bliver ikke så god som i dag.

Når du at få et solcelleanlæg tilsluttet og færdigmeldt, kommer dit anlæg til at høre under de nuværende regler, da man normalt ikke lovgiver med tilbagevirkende kraft. De politiske forhandlinger afgør, hvilke regler du kommer til at høre under, hvis du har bestilt et solcelleanlæg, men ikke har fået tilsluttet og færdigmeldt det.

LÆS OGSÅ: Det vil ministeren ændre om solceller

4-6 uger at få et solcelleanlæg

Det kan godt lade sig gøre at få et solcelleanlæg installeret på kort tid. Gør du det i år, kan du også nå at få det såkaldte håndværkerfradrag.

LÆS OGSÅ: Sidste chance: Kun håndværkerfradrag i 2012 med

- Vi har en standardleveringstid på et solcelleanlæg på 4-6 uger, og det tager minimum 2-3 uger. I vintermånederne kan der være problemer med tåge og glatte tage, så monteringen tager længere tid, så vil man have et solcelleanlæg i år, synes jeg, man skal til at komme i gang nu, mener Jørgen Due Thomsen, markedschef i EnergiMidt, der er en af de større aktører på solcelle-markedet.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du uden om dårlige solceller

Installatør færdigmelder dit solcelleanlæg

Den installatør, der tilslutter solcelleanlægget, skal færdiganmelde det til energinet.dk, og når det sker, vil anlægget normalt være godkendt og altså høre ind under de regler, der gælder på tidspunktet.

I realiteten skal energinet.dk dog godkende anlægget, og der er normalt en sagsbehandlingstid på 10-12 uger, men med tilbagevirkende kraft. Både energinet.dk og Jørgen Due Thomsen mener, at solcelleanlægget hører under de gældende regler, når installatøren har færdigmeldt det, men ingen af dem vil lægge hovedet på blokken for, om energinet.dk’s godkendelse spiller nogen rolle i den forbindelse.

- Vores råd er: Hold hovedet koldt og find en leverandør, du mener, du kan stole på. Men beslut dig og gå i gang nu, hvis du skal nå det i år, siger Jørgen Due Thomsen, EnergiMidt.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (10)

 1. Pedersen
  Vedr. VE-anlæg
  F.eks. solceller og husstandsvindmøller

  For øjeblikket er solceller og husstandsvindmøller undtaget for rådighedsbetaling (betaling for brug af elnettet), idet disse typer af anlæg er omfattet af en midlertidig fritagelse i henhold til anbefaling fra Dansk Energi. Den midlertidige fritagelse udløber ultimo 2012.
  -----------------------------------
  Tariffen for opkrævning af rådighedsbetaling udregnes normalt som nettariffen minus sparede nettab og -investeringer. Tariffen for rådighedsbetaling fastsættes af bestyrelsen efter nærmere drøftelse med Dansk Energi.

  De overfor nævnte anlæg er installationstilsluttede VE-anlæg
  VE-anlæg <= 6 kW i privat husstand eller højest 6 kW pr. 100 m2 i ikke erhvervsmæssig bebyggelse, såkaldt årsbaseret nettoafregning (gruppe 6).

  Ps....du betaler i øjeblikket 48 øre pr kw for transporten...så måsker bliver det kun 40 øre...men hvorfor har ingen, tjek på det tikkende bomber under solcellers økonomi, ja det er MÅSKE stadig rentabel, og betalt after 25 år, men overskud næppe.
  (0)Svar og se andres svar


 2. Stig Maale
  Hvilket solcelleanlæg? Jeg har et sommerhus på 53 kvm og bruger ca. 3500 kw pr. år. Taget vender mod øst og vest . Matr. 35 CT Østby, 4050 Skibby. Hvem kan jeg stole på. Jeg er 65 år og regner med at beholde det i ca. 10 år endnu. Kan det betale sig overhovet ?
  (0)Svar og se andres svar


 3. Pedersen
  Faktum...der er ikke støtte til SOLCELLER. Der er blot garanteret at man får 60 øre pr. kilowat man producere ud over eget forbrug....om det sættes til ned til 40 øre er fulstændigt ligegyldigt,, hvis du har et overproduktion på 100 kilowat er det 40 eller 60 kr. husk el selskaberne har lov at tage betaling for transport af alt dit sol el......det kan nemt blive et regning på flere tusinde...årligt. Så hvorfor bekymre sig om bagateller når andre ting truer rentabilteten.....ps. beregner på bolius er ikke korekt og tage ikke højde for solcellers begrænsede levetid og det inversterede kapital.
  (0)Svar og se andres svar


 4. Mikael Hoffmann Nielsen
  Hvornår forventes lovforslaget at komme?? Som jeg hører det er det i uge 43, og så er ballet jo lukket mht. til at bestille solceller og nå at få dem færdige inden da!
  (0)Svar og se andres svar


 5. Margit Andersen
  Nettomålerordningen. Hvis nettomålerordningen ændres, vil det så sige at vi hun kan bruge egen strøm når den laves og så skal betale når der ikke laves så meget ????
  (0)Svar og se andres svar


 6. A Nielsen
  "Den installatør, der tilslutter solcelleanlægget, skal færdiganmelde det til energinet.dk, og når det sker, vil anlægget normalt være godkendt og altså høre ind under de regler, der gælder på tidspunktet."
  Det vil sige, hvis man bestiller og betaler for solceller nu, kan man reelt set ikke vide hvilke betingelser der vil knytte sig til investeringen - hvis indgrebet kommer tidligere end installationen ?
  (0)Svar og se andres svar


 7. Kent Mossin
  Hvem bestemmer hvor panelerne skal sidde, hvis man har stråtag er det jo ikke pænt.?
  (0)Svar og se andres svar


 8. Martin
  Det koster ganske vist en ekstra håndtering, men kunne man ikke få sat panelerne op på et stativ i haven, tilsutte og klarmelde anlægget. Når sår huset står færdig, så får man dem flyttet op på taget?
  (0)Svar og se andres svar


 9. Kim Gregersen
  Hej Lars. Nej, det er det umiddelbart ikke. Installatøren skal tilslutte og færdigmelde solcelleanlægget, før det kan lade sig gøre.
  mvh Kim Gregersen, nyhedsredaktør, Bolius
  (0)Svar og se andres svar


 10. Lars
  Vi er ved at bygge et nyt hus og vil naturligvis også gerne have solceller. Er det muligt at tilmelde sig energinet.dk allerede nu, selvom huset ikke er færdigbygget og solcellerne derfor reelt heller ikke er sat op?
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab