Solceller – kan du nå at få dem, før støtten bliver mindre?

Minister vil ændre støtte til solceller, så det ikke bliver en lige så god forretning at installere dem. Læs, om du stadig kan nå at få del i den nuværende støtte, og hvor lang tid det tager at installere et solcelleanlæg.

Man gætter på, at der vil komme nye regler fra årsskiftet 2012-2013, så hvis du vil have et solcelleanlæg, er det en god idé at gå i gang nu, så du får del i de nuværende ordninger.
Man gætter på, at der vil komme nye regler fra årsskiftet 2012-2013, så hvis du vil have et solcelleanlæg, er det en god idé at gå i gang nu, så du får del i de nuværende ordninger.

Hvis du stærkt overvejer at få solceller, kan det være en god idé at gå i gang nu. For så har du chancen for at få del i de nuværende ordninger, der har gjort det til en god forretning at investere i et solcelleanlæg til boligen.

LÆS OGSÅ: Solceller blevet en god forretning

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har meldt ud, at han vil justere de nuværende regler, så det ikke bliver lige så økonomisk attraktivt at få solceller til at producere din strøm. I dag kan du afskrive investeringen og producere mere el, end du selv bruger, via Nettomålerordningen.

”Justeringen bliver ikke en afskaffelse af støtten. Men vi skal sikre, at vi får mest muligt for vores sol-penge ved at anvende solen der, hvor den passer bedst i vores energimix” skriver Martin Lidegaard i dag på sin Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Minister klar til ændring af solcellestøtte efter efterårsferien

Nye regler om solceller fra 2013?

Hvad der præcist kommer til at ske, og hvornår de politiske partier får forhandlet an aftale på plads, vides ikke,. Men den indirekte økonomiske støtte bliver ikke så god som i dag.

Når du at få et solcelleanlæg tilsluttet og færdigmeldt, kommer dit anlæg til at høre under de nuværende regler, da man normalt ikke lovgiver med tilbagevirkende kraft. De politiske forhandlinger afgør, hvilke regler du kommer til at høre under, hvis du har bestilt et solcelleanlæg, men ikke har fået tilsluttet og færdigmeldt det.

LÆS OGSÅ: Det vil ministeren ændre om solceller

4-6 uger at få et solcelleanlæg

Det kan godt lade sig gøre at få et solcelleanlæg installeret på kort tid. Gør du det i år, kan du også nå at få det såkaldte håndværkerfradrag.

LÆS OGSÅ: Sidste chance: Kun håndværkerfradrag i 2012 med

- Vi har en standardleveringstid på et solcelleanlæg på 4-6 uger, og det tager minimum 2-3 uger. I vintermånederne kan der være problemer med tåge og glatte tage, så monteringen tager længere tid, så vil man have et solcelleanlæg i år, synes jeg, man skal til at komme i gang nu, mener Jørgen Due Thomsen, markedschef i EnergiMidt, der er en af de større aktører på solcelle-markedet.

LÆS OGSÅ: Sådan styrer du uden om dårlige solceller

Installatør færdigmelder dit solcelleanlæg

Den installatør, der tilslutter solcelleanlægget, skal færdiganmelde det til energinet.dk, og når det sker, vil anlægget normalt være godkendt og altså høre ind under de regler, der gælder på tidspunktet.

I realiteten skal energinet.dk dog godkende anlægget, og der er normalt en sagsbehandlingstid på 10-12 uger, men med tilbagevirkende kraft. Både energinet.dk og Jørgen Due Thomsen mener, at solcelleanlægget hører under de gældende regler, når installatøren har færdigmeldt det, men ingen af dem vil lægge hovedet på blokken for, om energinet.dk’s godkendelse spiller nogen rolle i den forbindelse.

- Vores råd er: Hold hovedet koldt og find en leverandør, du mener, du kan stole på. Men beslut dig og gå i gang nu, hvis du skal nå det i år, siger Jørgen Due Thomsen, EnergiMidt.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab