Sort arbejde: Nu må Skat gå ind i din have

Folketinget har strammet reglerne for at mindske sort arbejde. Skat må bl.a. tjekke, om en håndværker arbejder sort på din grund, og du skal betale håndværkerregninger digitalt – ellers kan det ramme dig hårdt. Læs om de nye regler her.

Debat: Hvad mener du?

Hvad mener du om de nye regler om sort arbejde? Deltag i debatten på Bolius’ Facebook-side

Skat intensiverer kampen mod sort arbejde. Fra 1. juli 2012 må Skat gå ind i din have, hvis en håndværker er i gang med at udføre arbejde på din grund, og kontrollere håndværkeren cpr-nummer og kræve legitimation.

Det har et enigt Folketing vedtaget.

Skat må dog ikke gå ind i en privat bolig.

Betal digitalt – ikke kontant

Ifølge den nye lov skal du betale håndværkerregninger på over 10.000 kr. digitalt, fx via dankort, bank eller netbank. Ellers risikerer du at skulle være med til at betale den moms og skat, som håndværkeren måske undlader at betale. Du kan altså også komme til at betale, selv om du ikke tror, at der er tale om sort arbejde.

Hvis du vil betale kontant, kan du dog via TastSelv på en mail oplyse Skat om dit køb og dermed stadig slippe for at betale, hvis sælgeren snyder.

Opbakning til ny lov om sort arbejde

Advokatrådet er imod de nye regler og kalder det ”usædvanligt vidtgående” og ”i strid med grundlæggende retsprincipper”. Både Dansk Byggeri og Håndværksrådet bakker derimod op om den nye lov, der skal mindske sort arbejde.

- Den nye lov åbner for sanktioner mod købere af sort arbejde og sender dermed et vigtigt signal om, at sort arbejde er uacceptabelt, siger cheføkonom i Håndværksrådet, Jacob Thiel, i en pressemeddelelse.

Pensionister kan arbejde – uden at gøre det sort

Fra 1. juli 2013 lempes andre regler til gengæld. Bl.a. må unge under 16 år skattefrit hjælpe til i private hjem, fx med børnepasning, mens pensionister skattefrit må tjene op til 10.000 kr. om året ved at hjælpe til i private hjem.

- Helt generelt sørger vi for at bringe lovgivningen i bedre overensstemmelse med folks opfattelse af, hvad der er ret og rimeligt. Det har hidtil været lidt af en gråzone for folk, hvornår vennetjenester er skattefri. Det tydeliggør vi nu.

- Med de nye regler får SKAT langt bedre værktøjer til at bekæmpe både sort arbejde og illegal arbejdskraft, siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) i en pressemeddelelse.

Nye regler om sort arbejde

Fra 1. juli 2012:

 • Skal du betale digitalt, når du køber ydelser for over 10.000 kr., så du undgår at hænge på regningen for andres sorte arbejde.
 • Har Skat mulighed for at lave kontrol på privat grund, hvis der foregår synligt udendørs arbejde af professionel karakter.
 • Skal arbejdsudøvende, fx håndværkere, have gyldigt ID på sig.

Læs mere om de nye regler for sort arbejde på skat.dk

Nye regler om sort arbejde

Fra 1. januar 2013:

 • Må unge under 16 år skattefrit hjælpe til i private hjem, fx med børnepasning.
 • Må folkepensionister skattefrit tjene op til 10.000 kr. årligt ved at hjælpe til i private hjem.
 • Bliver det tydeligere, hvad du må, når du får hjælp eller selv hjælper familie og venner.

Læs mere om de nye regler for sort arbejde på skat.dk

Kilder og henvisninger

Kommentarer (12)

 1. ML Olsen
  De bruger jo selv sort arbejde!! Der er i alle de daginstitutioner jeg kender til indført forældrearbejdsdag hvor daginstitutionen med kommunen i ryggen inviterer lille Ole's far der tilfældigvis er tømrer og lille Lise's far der er maler til at udfører vedligeholdende arbejde på institutionen!!! Disse dage arbejdes der sort og iøvrigt i langt de fleste tilfælde imod de gængse regler for arbejdssikkerhed!!
  (0)Svar og se andres svar


 2. ruggero
  Digital betaling på 10.000 kr drejer sig altså ikke bare om regninger fra håndværkere, men også fra HUSLEJE, telefoni, revisor, rengøring, vagt m.v.....og hvis regningen til den enkelte leverandør er på mere end 10.000 kr PER ÅR.

  Spørg lige dig selv hvor meget du og familien samlet betaler i telefoni per år, til samme leverandør?

  Jeg kan ikke se hvordan en regning med en underskrevet kvittering for modtagelse af kontant betaling, nogensinde kan give mig et ansvar for, hvad leverandøren ellers foretager sig eller hvordan han driver sin administration..?
  Solidarisk hæftelse kan vist heller ikke være helt efter Grundloven....

  Det kan heller ikke begrænse sort arbejde....som jo i forvejen er 'uden regning'.
  Men Skat håber nok på at almindelige mennesker bliver fanget af frygt og derfor begynder at 'angive' både gode som dårlige leverandører.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Henning Hansen
  Noget af det bedste, der er kommet fra denne regering !!
  (0)Svar og se andres svar


 4. Kenneth Jensen
  Det er jo rablende vanvid, at folk fra Skat, bare kan vade ind i folks private haver.
  Hvad er min garanti for, at disse personer ikke stjæler værktøj, haveredskaber m. m.
  De vil under ingen omstændighaver få adgang til min have, og bliver omgående smidt ud, hvis jeg møder dem på min grund.
  Jeg stoler ikke mere på folk fra SKAT, end på alle andre personer - der heller ikke blot skal vade ind i min have, uden tilladelse.
  Den grinagtige hvalp, der kalder sig skatteminister, kan rende mig !!
  (0)Svar og se andres svar


 5. Jørgen Jensen
  D
  (0)Svar og se andres svar


 6. Flemming
  Hvad med grundloven? hvordan kan man bare uden videre tilsidesætte den??
  (0)Svar og se andres svar


 7. J. N. Jensen
  I begyndelsen blev den lille med det lille overskæg jo valgt på hel legal vis. Da han selv udråbte sig til diktator og menneskehedens frelser, begyndte det at gå galt for ham. Gestapo-folk ville danse rundt med hænderne højt løftet og synge halleluja
  højt i sky, hvis de kunne se og høre hvad det er danske politikere nu tillader, at myndigheder kan
  foretage sig helt "legalt". Tidligere Stasi-medarbejdere vil nok starte en selvmordsbølge, når de ser, at man blot kan beslutte at udføre så vidtgående indgreb i den personlige frihed og
  ejendomsret på helt "legal" vis. Det må gøre ondt på dem, at erkende, at de i Danmark - i dag - ville blive udråbt til helte for deres stikkervirksomhed
  og angivelse af medmennesker. ----- men men,
  nu forsvandt begge regimer jo. Det ene tog lidt længere tid end det andet. Men forsvandt det gjorde de. Tænk, for at kradse penge ind til et så
  forrykt skattesystem, som det danske, sælger
  de (politikerne) vores frihed. Nå - der opstod jo en modtandsbevægelse, som ikke var vellidt af de
  autoriserede myndigheder, men de kom frem, de kæmpede og de sejrede sørme til sidst. Måtte
  det gå sådan igen, - og helst lidt hurtigt. Det andet, det er simpelthen for grimt.
  (0)Svar og se andres svar


 8. Olsen
  Lad være med at spørge, bare gør det,det er min filosofi.
  Loven er til for at blive brudt.
  Jeg tager gerne en tur i spjældet for at jage en stak spionner ud af min have.
  Stasiland det er hvad der er .
  (0)Svar og se andres svar


 9. B. Andersen
  Den med din mors afløb o.l. må erne udføres, og da hun må give dig 57000 kr. i skattefri gaver om året er der ingen problemer.
  (0)Svar og se andres svar


 10. Line
  Må min kammerat hjælpe mig i hans fritid, med at male, og må jeg en anden gang hjælpe ham med hans selvangivelse eller hans privatbudget? Ville det være ok hvis vi begge er børnehavepædagoger? Og hvad hvis min ven er maler og jeg er revisor? Jeg fatter ikke hvor grænsen går. Hvad er ok og hvad er forbudt?
  (0)Svar og se andres svar


 11. J.Korsgaard
  Der er jo stadig ikke klarhed om hvorvidt jeg må skifte en vandhane eller et toilet, eller rense et afløb for min gamle mor .hvis jeg får en middag for det, laver jeg så sort arbejde?
  Reglerne er SLET IKKE klare.
  (0)Svar og se andres svar


 12. John Drage
  Typisk en idé fra Thor Møver med Skat's adgang til folk private ejendomme. Landet er snart mere socialistisk end det gamle DDR (Det Der Var).
  Og idéen med at skulle betale alt over 10.000 digitalt, vil jo let blive omgået f.eks. med betaling af flere omgange, eller med forskellige emner - entrepriser - anført for den samme opgaves del-opgaver.
  Generelt er jeg dog imod sort arbejde, men jeg tror ikke det nogensinde kan udryddes. Folkets fantasi er grænseløs, når det gælder.
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab