Sort lade i skoven som familiebolig

En klassisk amerikansk lade a la Skandinavien. Sådan et hus drømte familien Olesen om på deres naturgrund med egen skov. Arkitekt Lars Bo Poulsen gav dem et hus med på alle måder højt til loftet.

Når man selv er vokset op på landet, kan det være svært at undvære skoven, vidderne og det hyggelige nærmiljø, der ofte følger med at bo i et lille landsbysamfund.

I hvert fald savnede Mads Peter Olesen og hans kone, Anja, både naturen og menneskerne, da de begyndte at se sig omkring efter et nyt hjem. Og et nyt projekt, de kunne kaste sig over.

LÆS OGSÅ: Det moderne tanghus på Læsø

Ud i naturen og lokalmiljøet

Sådan gjorde de

Proces

  • Ud fra familiens ønske om et husdesign og materialevalg har arkitekten lavet skitseforslag og tegningsmateriale.
  • Familien har selv erhvervet byggetilladelse, ingeniørberegninger, geoteknisk rapport og energiberegning.
  • Råhuset er opført af et byggefirma, mens familien selv har indkøbt og styret de forskellige håndværksfag kombineret med mange timers selvbyg på husets indvendige del.

Udvendigt

  • Facade af sorte svenske træprofiler kombineret med vandskuret murværk i dele af facaden og den markante skorsten.
  • Taget er belagt med sort tagpap med listedækning, zinktagrender og -nedløb.
  • Vinduerne er sorte træ-alu-vinduer, og både vinduer og skydedøre er fra Velfac 200-serien.
    Terrasser er i hhv. rosewood (hårdt træ) og grå betonfliser.

Indvendigt

  • Egetræsgulvene er fra Tarkett.
  • Flisegulve fra spanske Apavisa.
  • Indbygget belysning fra Iguzzini.
  • Armaturer fra Vola.
  • Bordplader i Corian.
  • Køkken og indbygningsskabe fra HTH.

Energiløsninger

  • Jordvarmeanlæg fra IVT.
  • Ventilationsanlæg med varmegenvinding fra Dantherm.
  • LED lyskilder i alle indbygningslamper.

Arkitekt

  • Lars Bo Poulsen fra Nørkær+Poulsen i Aalborg.

Pris med arkitekthonorar

  • Ønskes ikke oplyst.

- Vi havde boet i Aalborg i 15 år, men efter vi havde fået familie, ville vi gerne have mere plads omkring os, komme ud i naturen og knyttes til et mindre lokalmiljø, fortæller Mads Peter Olesen.

Ønskescenariet var noget i nærheden af skov, og efter en tids søgen så var den der pludselig - den perfekte grund. 10 tønder land med en fin, lille plantage og en naturlig lysning, som det var intet mindre end oplagt at bygge et hus i.

- Her lå allerede en gammel lade og et lille, traditionelt hus, men det var for småt til os, der jo kom med 2 børn og et ønske om masser af plads. Vi fandt hurtigt ud af, at det ville koste en del, hvis vi skulle bygge det oprindelige hus om - men vi kunne jo bo i det, mens vi byggede et nyt, fortæller Mads Peter Olesen.

Det gamle hus lå nemlig i et hjørne af grunden, så familien kunne nøjes med at rive den gamle lade ned for så at bygge et nyt hus i lysningen. På den måde bevarede de meget af beplantningen og hele det naturlige nærmiljø, de jo var faldet for i første omgang. Men hvilket hus skulle de så bygge?

LÆS OGSÅ: Arkitekternes tjekkede lejlighed

ombygget gammel sort lade

"Den Sorte Lade" set fra haven. Foto: Pia Enghild.

Sommerhusatmosfære a la ladestil

- Vi havde en idé om, at det nye hus skulle passe til naturen. At det godt måtte have lidt sommerhusatmosfære, som passer til skoven omkring. Samtidig havde vi sporet os ind på den her amerikanske ladestil - noget med et højt, langt, sort hus, som vi følte ville passe flot ind her, fortæller Mads Peter.

En ny lade, hvor den gamle lade stod. Oprindeligt tænkte parret, at de selv kunne slå de streger og få bygget sådan et hus. Men de måtte hurtigt erkende, at de – selv som erfarne projektmennesker – alligevel ikke kunne få puslespillet til at gå op.

Her kom arkitekt Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen arkitekter i Aalborg ind i billedet. Han fik familiens idéer og tanker serveret og vendte hurtigt tilbage med sit bud på en nordisk version af den amerikanske lade.

- Lars Bo (arkitekten, red.) kom egentlig med en løsning, der var meget anderledes end det, vi havde forestillet os. Der var en masse overraskelser – blandt andet de åbne rum mellem stuen og 1.-salen, og at der kom de her gennemstrømninger af lys igennem huset. Kombinationen af mursten og træ. Vi blev helt paf, men han ramte faktisk plet i første hug, siger Mads Peter Olesen.

LÆS OGSÅ: Trip trap træde

lys entré og trappe i træ

Kig fra 1.-salens repos ned ad trappen. Foto: Pia Enghild.

Arkitekten tændte på ideen

For arkitekt Lars Bo Poulsen var opgaven spændende af flere årsager. Dels på grund af den unikke grund – og så var der hele den her idé med den amerikanske lade.

- Når jeg tænker på en lade, så ser jeg en enkel og minimalistisk bygning – skrabet ind til det helt elementære. Det var også en anledning for mig til at arbejde med træet og facadebeklædningen, som jeg har arrangeret både vandret og lodret, så det tager lidt af dimensionen af det store hus. Indenfor har du så det kæmpestore glasparti, der løfter dig op i 2 etager og fører dig hen mod naturen som en slags glidende bevægelse mod skoven, forklarer arkitekt Lars Bo Poulsen.

LÆS OGSÅ: Vi udlever drømmen om at bo på landet

sort træhus med terrasse set fra have

De store vinduer og terrassen er med til at integrere hus og natur. Foto: Pia Enghild.

Naturen er med inden for

I praksis fungerer alle idéerne. Det sorte træhus dukker op som en varm favn i lysningen, når man ankommer ad grusvejen gennem skoven - og indenfor mærker familien lyset og naturen som en ekstra dimension.

- Det var svært at forestille sig det helt, før alle overfladerne var færdige og vi var flyttet ind. Men det her med at integrere huset i naturen og omvendt - det virker altså! De store vinduespartier lukker træerne helt ind i huset, og vi føler virkelig, vi lander midt i skoven, når vi kommer hjem. Så er der ro på, siger en glad Mads Peter Olesen.

LÆS OGSÅ: Bolig for livet giver overskud af energi

Få familiens byggeråd

Brug noget ekstra tid i den tidlige fase med idé, design og planlægning. Jo flere velovervejede beslutninger du har taget tidligt, jo nemmere bliver det senere i processen, når du står midt i det hårde arbejde.

Tænk din egen rolle i byggeprocessen nøje igennem. Hvad har du af viden, hvad kan du, hvad kan du ikke, hvad har du af tid, og hvilket ansvar er du klar til at tage?

Prøv at være realistisk med hensyn til både tid og økonomi.

lys spiseplads med skovudsigt

Skovudsigt fra husets spiseplads. Foto: Pia Enghild.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Læs mere om projektet hos Danske Boligarkitekter

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab